Šiltnamis: kaip sulaikyti šilumą jame?

Tinkamas mikroklimatas šiltnamyje būtina sąlyga gausiam ir kokybiškam derliui. Mikroklimatą šiltnamyje sukuria šie elementai: temperatūra, drėgmė bei šviesa. Pavasaris Lietuvoje pasižymi dideliais temperatūros svyravimais, kurie yra kenksmingi neseniai pasodintų žalumynų vegetacijai. Todėl verta pasidomėti, kaip sulaikyti šilumą šiltnamyje.

Augalų augimo spartą tiesiogiai įtakoja temperatūra: saulėtą pavasarį augalai vystosi, formuojasi ir auga kur kas greičiau nei apniukusį ir drėgną pavasarį. Specialistai sako, kad pavasarį temperatūrai pakilus 10 laipsnių, augalai pradeda augti dvigubai greičiau. Jeigu temperatūra šiltnamyje yra mažesnė nei 13 laipsnių, augalai yra beveik neaktyvūs, jie sunaudoja mažai azoto ir auga lėtai. Tad pavasarį yra labai svarbu pasistengti sukurti tinkamas sąlygas šiltnamyje daržovių augimui, sulaikant šilumą jo viduje ir taip sumažinant temperatūros svyravimus.

Tinkama šiltnamio danga

Polikarbonatinė danga. Ši danga yra gerai žinoma dėl savo ilgaamžiškumo, ji paprastai tarnauja kelis kartus ilgiau už paprastą plėvelę. Lyginant šią dangą su stikline danga, ji yra lengvesnė, todėl nėra reikalingos sudėtingos šiltnamio konstrukcijos. Šios dangos patvarumas yra nenuginčijamas: ji neplyšta kaip plėvelė ir nedūžta kaip stiklas. Kalbant apie temperatūrą šiltnamyje, polikarbonatinė danga pasižymi puikiomis termoizoliacinėmis savybėmis. Ši danga turi oro tarpą, kuris lemia mažesnius temperatūros svyravimus. Pavasarį ji sulaiko šaltį ir neleidžia jam patekti į šiltnamio vidų, o vasarą, laužydama saulės spindulius, neleidžia šiltnamiui įkaisti per smarkiai.

Armuota plėvelė. Kai kurios polietileninės plėvelės pasižymi savybėmis, kurios padeda sulaikyti šilumą šiltnamyje. Armuota plėvelė pasižymi prailgintu tarnavimo laiku bei geresnėmis šilumos izoliacinėmis savybėmis. Tokia plėvelė paprastai susideda iš dviejų sluoksnių. Iš vidaus ji yra sutvirtinta polipropileno armavimo tinkleliu.

Burbulinė plėvelė. Ši plėvelė yra patvaresnė už paprastą plėvelę ir pasižymi geresnėmis šilumos sulaikymo savybėmis (gamintojai deklaruoja iki 30-40% didesnį efektyvumą). Ji susideda iš dviejų arba trijų plėvelės sluoksnių, tarp kurių yra oro tarpai. Tai leidžia sumažinti šilumos nuostolius. Šios plėvelės minusas yra tas, kad ji prasčiau praleidžia šviesą.

Asmeninis archyvas

Šildymo sistema

Tie, kurie nori pagreitinti pavasarį vykstančius procesus, šiltnamyje gali įsirengti geoterminio šildymo sistemą. Kadangi šiltnamyje įkaista ne tik oras, bet ir gruntas, galima išnaudoti šį procesą. Tai galima įgyvendinti pasitelkus plastikinius vamzdžius ir paprastus kompiuteriams aušinti naudojamus ventiliatorius. Šiais vamzdžiais dieną ventiliatoriais yra varomas įšilęs šiltnamio oras ir įšildomas gruntas, o naktį tais pačiais vamzdžiais varomas vėsesnis šiltnamio oras nuo žemės įšyla ir išlaiko teigiamą temperatūrą. Plačiau apie šiltnamį, kuris atlaiko dideles šalnas, galite sužinoti čia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis