Sėklų daiginimas namuose: dažniausiai pasitaikančios klaidos

Pavasaris iš lėto, bet užtikrintai ateina. Apie jį pranašauja vis aukščiau pakylanti ir ryškiau šviečianti saulė. Dėl to pamažu pradedame planuoti būsimą daržą, pirkti sėklas ir inventorių. Šiame tekste pateikiame sąrašą dažnai pasitaikančių klaidų, kurių reiktų vengti daiginant sėklas namuose.

Daiginti sėklas namuose nėra jau taip sudėtinga. Daugiau pastangų reikia įdėti į jų gyvybės palaikymą. Svarbiausia sukurti tinkamas sąlygas, kurios leistų augti sveikiems ir stipriems augalams, kurių vėliau nepultų įvairūs kenkėjai bei ligų sukėlėjai.


* Per mažai šviesos. Sodinukams reikia daug šviesos. Daiginimui skirtus indelius su pasėtomis sėklomis reikia laikyti kuo geriau apšviestoje vietoje, paprastai rekomenduojama tai daryti prie į pietų pusę atsisukusio lango.

Jeigu namuose juntamas šviesos trūkumas, rekomenduojama į pagalbą pasitelkti dirbtinį apšvietimą. Tam galima naudoti specialias augalų lempas arba įsigyti paprastesnius fluorescencinius šviestuvus, kurių aukštį būtų galima reguliuoti. Šviestuvus reikia laikyti kuo arčiau sodinukų, neliečiant jų. Pasirodžius sodinukams, įjungtą šviesą reikėtų laikyti 12–16 valandų per parą.


Shutterstock


* Per daug arba per mažai vandens. Kaip keistai beskambėtų, laistymas yra tikriausiai sudėtingiausia augalų auginimo dalis. Per daug ar per mažai vandens – sėklos pasmerktos pražūčiai. Kadangi sodinukai yra tokie delikatūs, laistymo klaidoms lieka labai mažai vietos. Dirvožemį, kuriame pasėjote sėklas, reikia išlaikyti drėgną, bet ne šlapią.


* Pradedama per anksti. Per ankstus sėklų pasėjimas yra viena dažniausiai pasitaikančių ir kartu didžiausių klaidų. Dauguma augalų nemėgsta šalčio. Šaltoje oro temperatūroje ir vėsiame dirvožemyje išaugę sodinukai nebus labai stiprūs, jie bus mažiau atsparūs įvairiems kenkėjams ir ligų sukėlėjams.


* Sodinama per giliai. Kaip giliai reikia sodinti sėklas, priklauso nuo jų rūšies. Paprastai visa sodinimo informacija yra pateikiama ant sėklų pakuotės. Kai kurioms sėkloms yra reikalinga visiška tamsa, o kitoms reikia šiek tiek šviesos. Jeigu ši informacija nenurodyta, rekomenduojama sodinti sėklas du kartus arba tris kartus giliau nei pats sėklos plotis.


Shutterstock

* Etikečių problema. Organizuotas sėklų ženklinimas yra labai pravartus, nes pasodinus sėklas ir pradėjus augti sodinukams labai lengva pasimesti, kurioje dėželėje, kas auga.


Ženklinimui labai tinka naudoti medinius „ledų“ pagaliukus. Ant pagaliukų tereikia markeriu užrašyti augalų pavadinimus ir juos susmaigstyti į dirvožemį, šalia pasodintų atitinkamų augalų sėklų. Kad pavadinimai nenusitrintų, užrašus galima patepti peršviečiamu nagų laku, kuris veiks kaip sandariklis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis