Ruoškitės dar rudenį: kaip apsisaugoti nuo kurklių, grambuolių ir baltasparnių

Gerai žinome posakį apie vasarą ruošiamas roges bei žiemą ruošiamus ratus. Kiekvienas geras sodininkas žino, kad tinkamai padirbėjus rudenį, pavasarį galima gerokai pasilengvinti sau gyvenimą. Apie kenkėjus pagalvojame dažniausiai tik tada, kai jie jau daro žalos. Tačiau galbūt verta, jiems užkirsti kelią? Tai padaryti galite ir šiandien.

Kurkliai

Nenorintiems pavasarį sulaukti daugybės kurklių, patariama jau rudenį paspęsti jiems savotiškus spąstus. Štai ką reikia daryti. Pirmiausia darže iškasame keletą duobių – nepervarkite, gilių tikrai nereikia, užteks apie 0,5 m gylio. Tuomet į šias duobes prikrečiame mėšlo, geriausiai tinka arklių, taip pat jį galima „paįvairinti“ šiaudais. Tokia vieta šiam kenkėjui yra labai šilta, todėl didelė tikimybė, kad kurklys (ir net ne vienas) čia sugalvos peržiemoti. Leiskite jam įsitaisyti ir pasidžiaugti radus tinkamą vietą. Vis dėlto, atėjus pirmosioms šalnoms, šios duobės atverčiamos ir mėšlas išbarstomas darže. Kurkliai nespėja rasti kitos žiemavietės ir dauguma jų žūva. Sulaukę pavasario turite vienu galvos skausmu mažiau.

Grambuoliai

Grambuolių lervos pridaro kur kas daugiau žalos nei suaugę vabzdžiai. Jos gyvena ir auga 3-4 metus ir, natūralu, turi kažkur žiemoti. Žiemoja jos ne kur kitur kaip tik dirvoje. Tad, jei grambuolių lervos kankino pastaruosius metus, patariama jomis pasirūpinti rudenį. Geriausias būdas tai padaryti – gilusis (bent 20 cm) arimas. Lervos gana gerai reaguoja į orų permainas, todėl prasidėjus šaltesniems orams, leidžiasi į didesnį gylį, kol pasiekia apie 1 m gylį – iš ten jų taip lengvai neiškrapštysite. Tad vos tik dirva pradeda vėsti, dirvą reikėtų išarti. Ariant giluminiu arimu, grambuolių lervos sužeidžiamos, išverčiamos į paviršių, kur jas arba sulesa paukščiai, arba jos nespėja rasti šiltos vietos ir žūva nuo šalčio. Rezultatas turėtų būti analogiškas – ženkliai mažiau grambuolių lervų padarytos žalos ir didesnis derlius.

Baltasparniai ir kiti šiltnamio kenkėjai

Baltasparniai gyvena šiltnamiuose ir mažina jų derlių. Jie maži, tačiau įkuria buriasi į gausias kolonijas. Žiemoja ten pat, kur ir gyveno vasarą - šiltnamyje . Tad rudenį reikėtų jį gerai išvalyti – išnešti pašalinius daiktus (kibirus, dėžes, laistymo žarnas, plėveles ir kita). Taip ne tik padarysite tvarką, tačiau ir sumažinsite galimų žiemaviečių skaičių. Verta ir šiltnamį išplauti ir dezinfekuoti.

Kaip tai padaryti galite skaityti čia: Kaip paprastai paruošti šiltnamį žiemai ir pavasariui

Nepamirškite gerai apžiūrėti daigų ir kitų daiktų, kuriuos pavasarį įnešate į šiltnamį – yra tikimybė, kad net ir labai tvarkingai atlikę visas procedūras, netyčia įnešite naujų baltasparnių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis