Ruošiame šiltnamį žiemai: 3 pagrindiniai darbai

Šiltnamio priežiūra vėlyvą rudenį susideda iš trijų pagrindinių užduočių – pašalinti augalų liekanas ir kitas atliekas, išvalyti ir dezinfekuoti visus kampelius, pasirūpinti dirvožemio kokybe. Rudenį iššvarintame šiltnamyje pavasarį bus galima anksčiau pradėti sėti ir sodinti kitų metų derlių, o derlius bus geresnis.

1 darbas. Pašalinkite liekanas


Pirmiausia šiltnamį reikia išvalyti nuo visų atliekų ir šiukšlių. Surinkite lapus, stiebus, vaisių liekanas, virvių ir siūlų galus, išrauti piktžoles. Augalų atliekos su šaknimis kompostuojamos, o susirgusius augalus geriausia sudeginti, laikantis atitinkamų saugumo normų.


Shutterstock nuotr.


2 darbas. Išvalykite ir sutvarkykite šiltnamį


Šiltnamį būtina išvalyti, kad išvengtumėte parazitų ir ligų. Sienoms, stogui, konstrukcijoms naudokite paprasčiausią muiliną vandenį arba vandenyje ištirpintus skalbimo miltelius ir šepetį. Kruopščiai išvalykite tiek konstrukcijas, tiek dangą.


Dezinfekuojant šiltnamį, antiseptikais padengiamas stiklas, rėmai, plyšeliai ar sunkiau prieinamos vietos, kuriose gali žiemoti vabzdžiai. Jeigu sezonas nebuvo pats geriausias, patartina dezinfekuoti ir šiltnamyje esančius daiktus, tokius kaip vazonai, įrankiai ar loveliai.


Polietileninius šiltnamius išmontuokite ir sukraukite į sandėlį, o suplyšusią plėvelę išmeskite. Tačiau jei plėvelė gerai išsilaikiusi, nuimkite ją, nuplaukite, susukite į ruloną ir atidėkite kitam sezonui. Šios priemonės padės apsaugoti nuo virusų ir grybelių.


Neatidėliokite darbų pavasariui – iki šalčių pakeiskite sudužusius ar įskilusius stiklus, užtaisykite plyšius, įskilimus ir įtrūkimus.


Shutterstock nuotr.


3 darbas. Pasirūpinkite dirva

Nualinto dirvožemio kokybę pagerinsite įterpę į jį žaliųjų trąšų – rapsų, garstyčių ir kitų. Taip dirva bus geriau paruošta kitam sezonui. Gruntą taip pat galite pagerinti kompostu, mulčiuodami ar pakeisdami nauju. Pastaroji priemonė reikalinga tik tada, kai augalus buvo apnikusios ligos, kenkėjai arba tuo atveju, kai to nedarėte daug metų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis