Pagrindiniai principai, kaip naikinti piktžoles darže ir vejoje

Netikėtose vietose pasirodančios piktžolės yra praktiškai neišvengiamos - jos paprastos, lakios, nereiklios ir gerai prigyjančios. Piktžolę darže atpažinti nesunku, dideliu grožiu jos nepasižymi ir eikvoja naudingų augalų maistingąsias medžiagas. Verdiktas paprastas - jas reikia naikinti. Tik nuo jūsų priklauso, kokį būdą pasirinksite.

Kas yra piktžolės. Piktžolės yra specialiai nesodinti, kartu su kultūriniais augalais tuose pačiuose daržuose ir dirbamuosiuose laukuose augantys, ir su jais konkuruojantys augalai. Piktžolės yra labai gajos, jos dauginasi šaknimis (vegetatyviai) arba sėklomis. Vienos geriausiai žinomų piktžolių yra kiaulpienės, dilgėlės, balandos, usnys, varnalėšos, asiūkliai, varpučiai, garšvos ir kiti.

Piktžolių žala. Piktžolės lėtina jūsų augalų augimą, kadangi konkuruoja su jais dėl maistinių medžiagų, vandens, kartais ir dėl saulės šviesos. Be to, daugelis jų rūšių nėra labai lepios, joms užtenka paprastų sąlygų, o auga jos greitai, taip darkydamos ir estetinį daržo ar vejos vaizdą. Viena kita piktžolė atrodžiusi ne problema, jomis nesirūpinant gali greitai virsti pažaliavusiais plotais ir taip atimti laiką iš jūsų bei bloginti augimui reikalingas sąlygas jūsų augalams.

Piktžolių nauda. Kita vertus, kai kurios piktžolės gali būti ir naudingos. Tarkime, kiaulpienės gali būti panaudotos įvairiose srityse – nuo iki salotų, kosmetikos priemonių, vaistinių medžiagų iki pienių vyno. Taip pat kiaulpienių lapus, paįvairindami jų maitinimosi racioną, savo augintiniams šeria sausumos vėžlių ar triušių savininkai. Naudingomis savybėmis pasižymi ir dilgėlės – iš jų galima pasigaminti sveikatą stiprinančių užpilų, be to, teigiama, kad dilgėlių nuoviras stiprina plaukus. Dirbamose žemėse galima rasti apie 300 skirtingų piktžolių rūšių, tad turint laiko, galima pasidomėti jų galimo panaudojimo ypatumais.

Darže ar vejoje išaugusios piktžolės gali netiesiogiai duoti signalus ir apie pačios dirvos būklę. Tarkime, pradėjus augti ramunėms ar balandoms, galite nuspėti, kad dirvai reikėtų daugiau azoto. Dirvoje tarpstantys asiūkliai ir rūgštynės rodo, jog toje vietoje dirvožemis yra rūgštus, o štai kiečiai, atvirkščiai, geriausia auga šarminiame dirvožemyje. Varpučiai veša suslėgtame dirvožemyje, o vėdrynų sankaupa liudija, kad dirvoje užsistovėjo drėgmė.

Naikinimo būdai

Mechaninis ravėjimas. Ekologiškas ir netgi, galima sakyti, klasikinis būdas naikinti piktžoles yra ravėjimas. Tokio metodo pilnai užtenka prižiūrint mažesnius plotus, kadangi nereikia naudoti jokių cheminių medžiagų – taip sumažinate tikimybę, kad bus paveikti kiti augalai. Be to, daliai žmonių darbai sode yra tarsi atsipalaidavimas ir malonumas. Prisiminkite, kad piktžoles, kurios dauginasi šaknimis reikėtų išrauti nepaliekant šaknų. Dažnas dirvos purenimas irgi gali būti naudingas. Yra įvairių nuomonių dėl orų sąlygų ir ravėjimo, tačiau nepatariama ravėti prieš pat lietų.

Tie, kurie labiau vertina rezultatą, o ne procesą, gali imtis kitų priemonių.

Mulčiavimas. Šios priemonės esmė – papildomas dirvožemio padengimas organinėmis ir neorganinėmis medžiagomis. Tokioje dirvoje augančios piktžolės negauna šviesos, nevykdo fotosintezės, todėl ir neužauga. Organinio mulčo pavyzdys galėtų būti žolė, kompostas, skiedros, mėšlas, lapai, pjuvenos, durpės, neorganinės – specialios plėvelės, netgi žvyras, akmenukai. Organinis mulčas yra ekologiškas sprendimas ne tik dėl to, kad jis nekenksmingas aplinkai, tačiau suirusios organinės medžiagos vėliau dirvą ir patręšia, taip padėdamos ir patiems augalams. Be to, mulčiavimas padeda suvienodinti dirvos temperatūrą.

Tręšimas. Kartais naudinga pagal poreikį augalus tręšti organinėmis trąšomis. Žinoma, maistines medžiagas iš tos pačios dirvos ima ir piktžolės, tačiau trąšas augalai įsisavina nevienodai. Tarkime, bulvės paskatintos organinėmis trąšomis savo augimo periodu tiesiog užstelbia piktžoles.

Herbicidai. Tai specialūs cheminiai preparatai, skirti naikinti piktžolėms. Herbicidai gali būti visuotinio poveikio, naikinantys viską, kas auga plote ir atrankinio poveikio. Pirmuosius geriausia naudoti pavasarį ar po derliaus nuėmimo, kai dirvoje nėra kitų augalų. Taip pat šis metodas tinka, jeigu prisiminėte apleistą, piktžolėmis apaugusią sklypo dalį ir nutarėte joje kažką auginti – kartą herbicidais joje išnaikinus piktžoles, vėliau galėsite imtis kitų būdų. Atrankinio poveikio herbicidai naudotini tam tikroms piktžolių grupėms. Jie gali būti skirstomi pagal įvairius kriterijus, todėl naudinga jais atidžiai pasidomėti perkant, ypač, jeigu naudosite juos pirmą kartą. Visi oficialiai pardavinėjami herbicidai Europos Sąjungos pripažinti kaip tinkami naudoti, todėl yra saugūs, tačiau jei tai įmanoma, kur kas ekologiškiau mažus plotus ravėti mechaniškai. Herbicidai labiau rekomenduojami dideliems plotams, tarkime, vejoms ar dideliems daržams. Geriausiai herbicidai naikina jaunas piktžoles, tad kai kuriais atvejais, tarkime, auginant veją, ją galima purkšti ir profilaktiškai.

Actas. Nors actas gali būti klasifikuojamas kaip cheminė priemonė, maistinis actas dažnai naudojamas virtuvėje, todėl yra nepavojingas. Nepaisant to, kai kuriais atvejais piktžolėms jis gali būti negailestingas. Žinoma, net ir efektyvias priemones naudojantys sodininkai ir daržininkai žino, kad piktžolių naikinimo procedūras kartas nuo karto reikia pakartoti, o čia pasirodo dar vienas iš acto privalumų – jis pigus ir lengvai gaunamas.

Tiesa, maisto ruošimui naudojamo acto koncentracija nėra didelė, todėl gali būti, kad ir jo efektyvumas nebus toks didelis. Turėkite omenyje, kad actui piktžolė ir nepiktžolė neegzistuoja – paliejus bet kurį augalą actu jis taip pat sėkmingai gali būti paveiktas. Todėl actas daugiau tinka suvešėjusiems plotams, kuriuose nėra augalų arba pavienėms piktžolėms auginti. Reikėtų imtis atsargumo priemonių – nelaistyti piktžolių, kurios yra itin arti augalų, nenaikinti jų vėjuotą dieną, naudoti purkštuką ir purkšti kuo arčiau piktžolės. Taip pat atsižvelkite į orų sąlygas – jei greitai ketina lyti, geriau kiek atidėti šį sumanymą. Actas piktžolių lapuose turi šiek tiek užsibūti, tuo tarpu lietus sėkmingai nuplauna šią medžiagą. Efektyviausia, kai actu suvilgytus lapus įkaitina saulė – tuomet būsite tikri, kad piktžolė nudžius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis