Norite užsiauginti pomidorų? Jums padės šie patarimai

Jeigu jūsų svajonių darže vietos ras šiltnamis, didelė tikimybė, kad jame augs ir pomidorai. Atsitraukus nuo svajonių ir planavimo, ateina laikas imtis rimtų veiksmų - išsirinkti, pasisodinti pomidorų ir vėliau juos išauginti į apvalias sultingas daržoves. Mes jums galime padėti - šioje publikacijoje rasite patarimų, kaip išsirinkti pomidorų veisles ir kaip išvengti dažniausių augintojų klaidų.

Populiarūs pomidorų hibridai


Pomidorų hibridai skiriasi pagal augalo aukštį, vaisių dydį ir spalvą, derėjimo ankstyvumą. Pagal derėjimo ankstyvumą pomidorų hibridai skirstomi į ankstyvus – nuo sudygimo iki pirmojo derliaus praeina 95–115 dienų, vidutinio ankstyvumo – 111–125 dienos, vėlyvus – 125–140 dienų.


Pomidorų tipai. Indeterminantiniai hibridai yra aukštaūgiai, ilgastiebiai, neriboto augimo. Auga iki pat rudens, užauga 2-3 m. ir ilgesni. Pirma kekė formuojasi virš 8-11 lapo, kas tris lapus formuojasi naujas žiedynas. Populiariausi hibridai: Brooklyn H, Delfine H, Isabel H, Orkado H. Juos geriausia auginti šildomuose šiltnamiuose.


Pusiau determinantiniai (aukštaūgiai) – tai tarpinis variantas tarp determinantinių ir indeterminantinių pomidorų tipų. Užauga iki 1,5-1,8 m. aukščio. Populiariausi hibridai: Toyoto H, Uragan H, Premio H ir kt.


Determinantiniai hibridai yra riboto augimo, krūminio tipo (iki 90 cm aukščio), jų stiebas paprastai baigiasi susiformavus 4-6 ir daugiau žiedinėms kekėms. Pirma kekė formuojasi virš 6-8 lapo, nauji žiedynai formuojasi kas 1-2 lapus. Populiariausi hibridai: Magnus H, Polbig H, Polfast H. Juos geriausiai tinka auginti nešildomuose stikliniuose ir polietileniniuose šiltnamiuose bei lauke.


Pomidorų sėja


Sėja. Pomidorų vegetacijos trukmė ilga, todėl jų daigai auginami šildomuose šiltnamiuose, nuo sėjos užauga per 50–70 dienas. Jei auginsite šildomame šiltnamyje, sėkite vasario-kovo mėn. pradžioje. Jei šiltnamis nešildomas – kovo viduryje ir vėliau. Jei pomidorus sodinsite lauke, juos sėkite kovo mėnesio pabaigoje.


Pomidorų sėklas geriausiai sėti į plastikines dėžutes (išdezinfekuotas kalio permanganato tirpalu) ar daigyklas, pripildytas švaraus, puraus, kokybiško pagaminto iš ekologiškai sertifikuotų durpių, smulkios struktūros (0-5 mm) substrato sėjai (pH 5,5-6,5; EC-1,2-1,8 mS/cm), su optimaliu makro ir mikroelementų kiekiu arba naudoti durpių ir rupaus smėlio mišinį (3:1). Prieš sėjant pomidorų sėklas, substratą būtina pravėdinti ir papildomai sudrėkinti. Durpių substrato paviršius išlyginamas, palaistomas ir lengvai lentele suspaudžiamas. Paskui, kas 3 cm, padaromi 1 cm gylio grioveliai, kuriuose išdėstomos sėklos, ir ant jų užsijojama 0,5–1 cm rupaus smėlio sluoksneliu.


Po to dėžutes uždenkite plėvele, kad ne taip greitai išgaruotų drėgmė. Iki sudygimo plėvelę vis trumpam nuimkite – pravėdinkite. Negalima naudoti daržo žemės, tuomet yra nemaža tikimybė įnešti ligų sukėlėjų ir augalams kenksmingų medžiagų.


Sėklos sudygsta 24–28 laipsnių temperatūroje per 4–6 paras. Pasirodžius daigeliams plėvelę nuimkite ir perkelkite dėžutes į šviesesnę vietą. Praėjus 5–7 dienoms po sudygimo, dėžutes perneškite į šaltesnę vietą, kur dieną 12–15 laipsnių, o naktį 8–10 laipsnių. Tada geriau vystosi šaknys.


Pomidorų daigų augimo metu palaikykite optimalią oro temperatūrą: dieną - 20-22 laipsnių, naktį – 15-17 laipsnių, substrato – 16-18 laipsnių. Kai daigai turi pirmąjį tikrąjį lapelį, jie pikuojami į10–12 cm skersmens vazonėlius su durpių substratu sėjai. Pikuojami tik sveiki, stiprūs daigeliai, su gerai išvystyta šaknele. Sodinkite daigelį giliau, negu jis augo, ir stebėkite, kad neužsilenktų šaknelė. Ilgą šaknelę reikėtų nugnybti, kad ji geriau šakotųsi į šonus. Daigų pikavimui naudokite smaigelį. Nepatartina į paruoštus durpių substratus maišyti komposto ar kitos daržo žemės.


Daigų auginimas


Pomidorų daigai auginami šildomuose šiltnamiuose, geriausiai ant stelažų, po kuriais yra įrengtas šildymas. Ant stelažų augalai su vazonėliais sustatomi po 15 vnt/kv. m, kad nesiliestų jų lapai, tuomet pomidorų daigai išaugs tvirti, kompaktiški, neištįsę. Jų daigai laistomi retai, bet gausiai, šiltu vandeniu. Durpių substratas vazonėlyje turi būti drėgnas, bet ne šlapias.


Po 2 savaičių pomidorų daigus reikia papildomai patręšti trąšų Fitomare 0,15- 0,2 proc. ir Razormin 0,2-0,3 proc. tirpalu, kas 1-2 savaites, kad nepasireikštų atskirų maisto elementų trūkumas. Kai trūksta kurio nors elemento, tuoj pat sutrinka normalus augimas. Tačiau labai kenksmingas yra ir perteklinis tręšimas. Tuomet daigai auga su labai išvystyta antžemine dalimi, o šaknų sistema yra silpna, menkai suformuotos ir žiedinių kekių užuomazgos.


Tinkami sodinimui daigai turi būti sveiki, neperaugę, neištįsę, jų lapai žalios spalvos. Daigų aukštis turėtų būti 30–35 cm, stiebo skersmuo – 0,8–1,0 cm, daigai turi turėti 7–8 lapus bei pirmąją žiedų kekę, gerai išvystytas šaknis. Paprastai tinkamiausi sodinimui daigai būna praėjus 50–55 dienoms nuo sudygimo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis