Mulčiavimas: kodėl verta naudoti mulčią savo darže?

Mulčiavimas – agrotechnikos būdas, kai dirvos paviršiaus yra padengiamas įvairiomis organinėmis medžiagomis. Šiuo būdu bandoma atkartoti natūraliai gamtoje, miško ar pievos nuokritų sluoksnyje, vykstančius procesus. Tokiame nuokritų sluoksnyje gyvena begalė įvairiausių mikroorganizmų, kurie atlieka negyvos organikos skaidymą ir tokiu būdu teikia maisto medžiagas augalams. Tad kokios yra mulčio rūšys bei funkcijos?

Kas yra mulčiavimas?

Kaip jau minėjome, mulčiavimas atkartoja gamtoje vykstantį dirvodaros procesą. Juk esate atkreipę dėmesį, kad pievose bei miškuose nėra tuščio žemės lopinėlio: žemė yra apaugusi augalais arba padengta organiniu sluoksniu (lapais, spygliais, šakelėmis). Visos augalinės atliekos krenta tiesiai po augalais, šį procesą galima palyginti su kompostavimu, tik ne krūvoje, o tiesiai prie augalų šaknų. Mulčiuojant darže, yra imituojama tokia miško ar pievos paklotė, sukuriamas humusingas dirvos paviršius.

Mulčias gali būti visiškai natūralus, organinių atliekų (apvytusi nupjauta žolė, šiaudai, lapai) arba dekoratyvinis (dažytos medienos gabalėliai arba medžio žievės). Specialistai rekomenduoja prie augalų naudoti natūralų mulčią. Gėlyne, naudojant dekoratyvinį mulčią, turėtų dominuoti augalai, o mulčias likti tik kaip fonas tarpuose. Spalvotas mulčias nėra itin tinkamas augalams, jis tinkamesnis aplinkos dekoravimui, architektūros papildymui.

Mulčio rūšys

Mulčias (irstanti organinė atlieka) yra skirstomas pagal jo inertiškumą, kitaip tariant, pagal jo skaidymosi sunkumą. Kuo daugiau celiuliozės turi augalinė medžiaga, tuo sunkiau ji yra skaidoma. Kuo sunkiau skaidoma, tuo ilgiau ir tolygiau ji veikia.

Pagal inertiškumą mulčią galima skirstyti taip: mediena, smulkintos šakos, pjuvenos, žiemkenčių šiaudai yra sunkiausiai skaidomas mulčias; švieži šiaudai, stambus šienas, kieti medžių lapai yra vidutiniškai greitai skaidomi; minkšti medžių lapai, smulkus šienas, stambi žalia žolė yra greitai skaidomas mulčias, o jauna vejos žolė yra labai greitai skaidomas mulčias.

Sunkiausiai skaidomas mulčias naudojamas mulčiuoti augalus, kurių augimo laikas ilgiausias. Pavyzdžiui, vaismedžiams ir uogakrūmiams yra naudojama stambi nesmulkinta mediena, stambios pjuvenos ir drožlės. Tokiems augalams, kaip: agurkai bei pomidorai, tinka stambus šienas ir stambi žolė. O, pavyzdžiui, trumpos vegetacijos šakniavaisiams (ridikėliams, ropėms ir pan.) mulčiuoti tinka greitai skaidomas mulčias – vejos žolė, smulkus šienas.

Mulčiavimo funkcijos

Pagrindinė ir pati svarbiausia mulčiavimo paskirtis darže – augalų maitinimas. Augalai yra sudaryti iš to, ką jie įsisavina augdami, o natūraliame organinių atliekų sluoksnyje yra visko, ko reikia jų augimui.

Be maitinimo funkcijos, mulčias sukuria palankias sąlygas gyventi naudingiems mikroorganizmams, kurių veikla įtakoja augalų sveikatą bei atsparumą.

Be to, mulčiuodami jūs atsikratysite tokių rūpesčių, kaip: laistymas, ravėjimas, nes mulčias sukuria augalams palankų drėgmės režimą bei neleidžia augti piktžolėms.

Mulčiuojant dirva yra apsaugoma nuo temperatūros svyravimų; taip pat tokiu būdu yra gerinama jos struktūra.

Beje, mulčias, gali būti puiki dekoratyvinė medžiaga, kuri suteiks papildomo grožio pavieniams medžiams, augalų grupėms ir krūmams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis