Mažieji šiltnamiai – inspektai: privalumai ir įsirengimas

Inspektuose greičiau auga ir geriau užauga daržovių daigai, ankstyvos daržovės, tokios kaip salotos, porai, ridikėliai, svogūnai, taip pat inspektuose auginamos ir gėlės. Inspekte augantys daigai patiria pilną dienos-nakties ciklą, todėl užauga tvirtesni.

Iš ko gaminti


Inspektai naudingi tuo, kad ne tik leidžia palaikyti didesnę šilumą, anksčiau pradėti derliaus auginimą, tačiau ir tuo, kad juos galima įsirengti gana paprastai. Kai kada net nereikia specialiai pirkti medžiagų – nuotraukose galite matyti, kad inspektams panaudojami seni langai, plytos, medienos atliekos. Plytos yra gera, patikima bei atspari medžiaga, o medinis inspekto rėmas yra lengvai pagaminamas, tačiau gali prireikti impregnuoti, kad nepūtų. Viršutinė inspekto dalis gali būti pagaminta iš polietileno plėvelės arba stiklo, tam puikia tinka seni langai.


Jų matmenys gali būti įvairūs, tačiau geriau, jei inspektai bus kompaktiški, tuomet bus lengviau rasti vietą sklype. Jei specialiai langų nedarysite, o mėginsite pritaikyti, gali tekti atsižvelgti į jų išmatavimus. Dažniausiai inspektai daromi vienašlaičiai, kas, žinoma, reiškia, kad vienas inspekto kraštas turi būti aukščiau nei kitas. Geriausia inspektą statyti nuolydžiu į pietus. Aukščių skirtumas turėtų būti apie 10-15 cm, geriau kai pietinis kraštas paliekamas žemesnis.


Fotolia nuotr.


Gerai, jei įrengta konstrukcija gali varstytis, nes inspektui saulėtesnėmis dienomis būtina gera ventiliacija, kad augalai neperkaistų.


Įrengimas


Inspektą šildo gerai įkaitęs mėšlas ar kita energiją išskirianti medžiaga. Teigiama, kad labiausiai tinka gyvulių - karvių, kiaulių ir arklių mėšlas. Jį reikia tinkamai paruošti. Pirmiausia, perkratyti, kad patektų daugiau oro, tuomet sumaišyti jį su kitomis puviomis medžiagomis - durpėmis, šiaudais, pjuvenomis. Jei mėšlas per sausas, drėkinkite jį. Mėšlas sukraunamas į krūvą, uždengiamas permatoma plėvele ir paliekamas kaisti. Netrukus šylančią medžiagą galima dėti į inspektą.


Fotolia nuotr.


Svarbu protingai parinkti duobės gylį. Dažniausiai kasama apie 50-60 cm. Duobė užpildoma paruoštu mėšlu, todėl atitinkamai kiek iškasite, tiek ir reikės pripildyti. Jo sluoksnis suslegiamas ir užberiamas 12-20 cm daržo žemės arba žemės-komposto mišiniu. Po kelių dienų, mėšlui atvėsus, inspekte jau galėsite sodinti daigus.


Shutterstock nuotr.


Auginant inspektuose būtina nepamiršti šių dalykų:


* Augalai gauna šilumos iš dviejų šaltinių, todėl šiltesnėmis dienomis nereikia pamiršti ir ventiliacijos - inspektą reikėtų praverti. Jei vyrauja itin šilti ar karšti orai, vienas iš patarimų galėtų būti inspekto dangai naudoti agroplėvelę.


* Ankstyvomis pavasario dienomis inspektus rekomenduojama papildomai uždengti nuo didelių šalčių.


* Inspekte augantys augalai turi būti reguliariai drėkinami. .


* Žemę inspekte rekomenduojama keisti. Derlinga inspekto žemė gali būti panaudojama kitoms reikmėms.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis