Maži ir be galo įkyrūs baltasparniai: kaip su jais kovoti?

Baltasparniaivabzdžiai, kurie daugiausia žalos pridaro šiltnamiuose, bet šiltu oru gali įsiveisti ir darže. Kadangi šie kenkėjai labai sparčiai dauginasi, kova su jais yra tikras iššūkis pareikalaujantis daug kantrybės. Pristatome keletą kovos priemonių, kurios padės juos įveikti.

Kas yra baltasparniai?


Baltasparniai – lygiasparnių vabzdžių šeima. Tai labai maži (vos 1,0–1,5 mm) vabzdžiai, kurie vizualiai šiek tiek primena kandis. Juos lengva atpažinti iš gelsvų kūnelių ir baltų, lyg milteliais padengtų, sparnų. Nors baltasparnių egzistuoja ne viena rūšis, bet daugiausiai žalos pridaro šiltnaminis baltasparnis (lot. Trialeurodes vaporariorum).

Šie kenkėjai išsiskiria savo vislumu. Būtent ši priežastis lemia tai, kad su jais kovoti yra labai nelengva. Viena baltasparnio patelė apatinėje augalo lapo pusėje padeda apie 100–200 mažyčių, beveik nepastebimų kiaušinėlių. Vasaros laikotarpiu gali užaugti ne viena šių kenkėjų karta.


Shutterstock


Kaip su jais kovoti?


Užsikrėtusių augalų šalinimas. Paprastas, tačiau ne visada 100% efektyvus kovos būdas su baltasparniais – užsikrėtusių augalų šalinimas. Kenkėjų pažeistus lapus reikia nuskabyti, pašalinti iš šiltnamio ir sunaikinti. Geriausia šią kovos priemonę derinti su kitais papildomais veiksmais, pavyzdžiui, plovimu. Kadangi vanduo yra šių vabzdžių priešas, augalus reikia nuplauti nestipria vandens srove.


Lipni juosta. Kovai su baltasparniais tinka ir paprasta musėms ir kitiems kenkėjams gaudyti skirta lipni juosta, kurią galima įsigyti buitinių ar sodo prekių parduotuvėse. Tokią juostą, laikantys gamintojo instrukcijų, reikia prikabinti ant arba šalia užsikrėtusių augalų.


Siurbimas. Suaugusius baltasparnius nuo augalų galima tiesiog susiurbti. Tai reikia daryti labai atsargiai, kad nepadaryti žalos pačiam augalui. Svarbu: įsitikinkite, kad baltasparniai negalės ištrūkti iš dulkių siurblio maišelio.


Nimbamedžių aliejus. Nimbamedžių aliejus yra natūralus ir nekenksmingas insekticidas, tad jį yra saugu naudoti šiltnamyje. Šis aliejus pasižymi stipriomis antibakterinėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis, tad jį tinka naudoti ir kaip fungicidą.


Insekticidai. Jeigu natūralios kovos priemonės nepadeda, galima imtis insekticidų, kurie dažniausiai efektyviai atlieka savo darbą. Reikia paminėti, kad baltasparniai daliai insekticidų yra pakankamai atsparūs, todėl reikia rinktis išbandytus arba rekomenduotus preparatus. Tiems, kurie nenori naudoti chemijos ten, kur yra auginamos daržovės nuosavam stalui, patrauklesni gali pasirodyti botaniniai ekstraktai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis