Kurmiai: kaip juos išprašyti iš savo kiemo?

Kurmiai – naudingi sodo ir daržo gyviai, kurie naikina įvairius augalams žalą darančius vabzdžius, tad nereikėtų jų laikyti kenkėjais. Visgi daugumai žmonių kurmiarausiai atrodo itin nepatraukliai, todėl jie ieško būdų, kaip susidoroti su šia problema. Pristatome keletą humaniškų būdų, kurie padės išprašyti kurmius iš nuosavo kiemo.

Kas yra kurmiai?


Lietuvoje yra gana plačiai paplitęs europinis kurmis (Talpa europaea L.), kuris gyvena pamiškėse, paupiuose, pievose, laukuose, daržuose. Kurmiai paprastai apsigyvena ten, kur vyrauja velėniniai karbonatiniai dirvožemiai. Jų urvai būna dvejopi: paviršiniai, kuriuos kurmiai rausia vasarą ir pavasarį 1–5 cm gylyje, ir giluminiai, kurie siekia nuo 5 iki 25 cm ir dar giliau.


Kurmio skiriamieji bruožai: 13–15 cm kūno ilgis, juodas aksominis kailiukas, nepastebimos ausys, rausiamojo tipo priekinės kojos, beveik nepastebimi lytėjimo plaukeliai šnipelio šonuose. Šis gyvūnas iš esmės visą savo gyvenimą praleidžia žemėje – gimsta, gyvena ir miršta.


Kurmiai nuosavame sklype vienu metu yra ir naudingi, ir žalingi. Jie gaudo įvairius kenkėjus ir taip apsaugo daržo bei sodo augalus, tad jei jų nėra daug ir kurmiarausiai netrukdo, patariama kurmius palikti ramybėje. Kita vertus, kurmiarausiai gali gadinti daržą, sodą ar žalią veją, tad galima imtis priemonių, kurios padės humaniškai išprašyti šiuos gyvūnus.


Shutterstock


Kaip išprašyti kurmius iš nuosavo sklypo?


Kvapas. Kurmiai turi prastą regą, tačiau kitos jų juslės yra itin stiprios. Kadangi jie turi nepaprastai gerą uoslę, juos iš sodo bei daržo galima išvyti nemaloniais kvapais. Kurmiai negali pakęsti stiprių aštrių aromatų. Sodo prekių parduotuvėse galima įsigyti specialų skystį, kuris skleidžia nemalonų kurmiams kvapą. Taip pat galima naudoti liaudiškas priemones ir pasitelkti jų nemėgstamų augalų kvapus. Pavyzdžiui, jiems nepatinka pupų kvapas, tad į jomis apsodintą daržą kurmiai nelenda. Vienas populiariausių kurmių atbaidymo kvapu būdų – pūvančių silkių galvų kvapas jų landose. Dar kartais yra rekomenduojama dėti naftos produktuose arba fenolyje išmirkytus skudurus į jų urvelius.


Garsas. Be itin geros uoslės, kurmiai turi ir be galo išvystytą klausą, tad iš sklypo juos galima išvyti triukšmo pagalba. Seniau buvo populiaru baidyti kurmius su pakabintais tarškančiais objektais, pavyzdžiui, puodais ar buteliais. Tačiau tokios tarškalynės skleidžiami garsai yra nemalonūs ir pačiam žmogui, o jos išvaizda nepuošia aplinkos, tad šiandien kurmiai yra atbaidomi mechaniniais ultragarso prietaisais.


Tinklai. Visgi baidymas garsu bei kvapu gali ne visada padėti. Tad kurmiams patekti į daržą, gėlyną ar veją galima sutrukdyti fiziškai, įrengiant tinklus. Tinklai nuo kurmių paprastai yra gaminami iš polipropileno. Juos galima kloti tiek vertikaliai, tiek horizontaliai. Tinklu galima apsaugoti pasirinktą sklypo plotą arba visą perimetrą. Norint apsaugoti visą sklypą, rekomenduojama rinktis vertikalią apsaugą šonuose palei visa perimetrą, kad kurmiai neprasibrautų iš kaimyninių sklypų. Šoninių tinklų tvirtinimo gylis priklauso nuo dirvožemio tipo – smėlyje tinklą reikia įtvirtinti iki metro, molyje galima tvirtinti ir iki 70 cm. Nors šis apsaugos būdas nėra pigus, tačiau jis yra efektyvus ir ilgaamžis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis