Kraštovaizdžio architektų patarimai, kaip planuoti naują daržą

Rudeniui įpusėjus ir daržo darbams einant į pabaigą, patys nekantriausi daržininkai jau dabar ima galvoti apie kitų metų derliaus subtilybes. Ruduo yra tinkamas metas naujo daržo planavimui, tad paklausime kraštovaizdžio architektų, kaip tinkamai suplanuoti nelabai didelį daržą.

Naujo daržo planas

Daržo planavimas yra tiek mokslas, tiek menas, todėl nedera jo atidėti paskutinei minutei. Jį įrenginėjant svarbu tinkamai paruošti ir subalansuoti dirvą bei išmanyti sėjomainos ypatybes – tai mokslinė dalis. Taip pat reikia gebėti tinkamai ir gražiai sukomponuoti augalus į turima erdvę, nepažeidžiant daržininkystės taisyklių, o tai – tikras menas. Kraštovaizdžio architektė Inga Varkalaitė sako, kad naujų daržininkų didžiausia problema yra ta, kad jie nori kuo didesnio ir kuo įvairesnio derliaus jau pirmaisiais metais, tačiau tai gali sukelti didelį nusivylimą, pamačius, kaip sunku suspėti tokį daržą prižiūrėti, todėl pradedantiesiems ji pataria pradėti nuo pačių mėgstamiausių daržovių sąrašo sudarymo, kurį kiekvienais metais bus galima praplėsti.

Shutterstock

Susidarius daržovių sąrašą ir žinant, kurioje sklypo vietoje bus įrenginėjamas daržas bei kokie bus jo matmenys (plotis bei ilgis), galima imti rašiklį bei popieriaus lapą į rankas ir nusibraižyti būsimo daržo planą. Kraštovaizdžio architektė sako, kad planuojant daržą, viena svarbiausių užduočių – apsisprendimas dėl pačio daržo stiliaus (ar augalai bus auginami tradicinėse lysvėse, ar pakeltose lysvėse). Sudarant daržo planą ant popieriaus lapo, reikia braižyti formas, kurios reprezentuoja lysves, pasižymėti šešėlius, jeigu aplink auga medžiai ar stovi kokios nors konstrukcijos, taip pat reikia neužmiršti pasižymėti takų bei tvorų. Kai kurie daržininkai, norėdami daržui suteikti estetinio patrauklumo, jam suteikia įmantrią formą, sukasdami lysves taip, kad jos sudarytų tam tikras formas (trikampius, apskritimus, trapecijas).

Beje, labai svarbu, pakankamai dėmesio skirti ne tik lysvėms, bet ir takams tarp jų. Patogaus takelio plotis turėtų būti apie 40 cm, o naudojant aukštas lysves, prie to skaičiaus dar reikia pridėkite 20–35 cm. Takelio dengimui tinka naudoti tokias organines medžiagas, kaip drožles bei pjuvenas, taip pat galima naudoti birias medžiagas (pvz.: žvyrą), juos netgi galima išgrįsti akmenimis arba išbetonuoti.

Shutterstock

Kokios yra pagrindinės daržo planavimo taisyklės?

Planuojant daržą yra kelios svarbios taisyklės, kurių reikia laikytis. Kraštovaizdžio architektas Dovydas Jakubauskas įvardina šiuos svarbiausius planavimo aspektus:

* Saulėtos vietos parinkimas, bei apsaugojimas nuo šiaurės vėjo.
* Patogus lysvių išdėstymas, priėjimo bei priežiūros atžvilgiu.
* Augalų išdėstymas aukštėjimo tvarka, kad mažesniems augalams nebūtų sudarytas pavėsis.
* Kompostavimo vietos parinkimas.
* Laistymo sistemos parinkimas ir suplanavimas.

Tinkamiausios vietos daržui parinkimas

Visgi, planuojant naują daržą, svarbiausia yra tinkamai jam parinkta vieta. D. Jakubauskas sako, kad daržas turėtų būti planuojamas saulėtoje vietoje, geriausia pietinėje dalyje. Daržo zona turėtų būti apsaugota nuo vyraujančių šiaurės vėjų. Daržas turėtų būti atitrauktas nuo didelių medžių, liepų, eglių bei kitų stambių medžių ar gyvatvorių, kadangi šie medžiai suvartos visas maistingas medžiagas bei drėgmę.

Asmeninis archyvas

Kaip galima taupyti erdvę, jei daržui galima skirti nedaug vietos?

Planuojant daržą, dažnai susiduriama su šia problema – nedideliu daržui skirtu plotu. Tačiau pasak kraštovaizdžio architektų, tai nėra itin didelė problema, nes tinkamo plano dėka net ir nedideliame žemės plote galima galima įrengi daržą ir pasodinti vaismedžių bei vaiskrūmių ir tai padaryti netgi labai moderniai. Mažuose plotuose yra siūloma planuoti pakeltas lysves. Pakeltos lysvės gali būti įvairios: vienos pakopos arba kelių pakopų. Tokios lysvės atrodo moderniai, o jų priežiūra yra paprastesnė už tradicinių lysvių. Kalbant apie vaismedžius, nedideliame plote tinka sodinti koloninės veislės vaismedžius (kriaušes, obelis, trešnes bei kt.). Koloninės veislės medžiai auga siaura laja, dėl to juos patogu sodinti siaurose erdvėse.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis