Kokių priemonių imtis, kad komposto dėžė neskleistų blogo kvapo?

Kompostas – puiki priemonė dirvos struktūrai gerinti bei padėti jai atgauti gyvybines jėgas. Tačiau netinkamai paruoštas ir blogai prižiūrimas kompostas gali pradėti skleisti nemalonų kvapą ir prikviesti nepageidaujamus svečius (kirmėles, laukines peles, žiurkes, mašalus). Tad kokių priemonių imtis, kad komposto dėžė neskleistų blogo kvapo?

Tinkamai paruoštas kompostas neturi blogo kvapo, paprastai jis kvepia tiesiog žeme. Komposto brendimo metu kartais gali būti juntamas specifinis aromatas, tačiau tai nėra nemalonus, nosį “riečiantis” dvokas. Blogas kvapas atsiranda tuo atveju, jei kompostas buvo blogai paruoštas arba prižiūrimas. Jo sukėlėjai: nediferencijuotas atliekų rūšiavimas ir blogas drėgmės - deguonies santykis. Išimtis dėl blogo kvapo galima tuo atveju, jei yra naudojamas mėšlas, tokiu atveju kompostas gali turėti nemalonų kvapą ir tuo pačiu metu būti kokybiškas.

Nediferencijuotas atliekų rūšiavimas

Kompostas nėra tiesiog paprasta šiukšliadėžė, jam tinka tik organinės kilmės atliekos. Tinka tokios natūraliai irios medžiagos, kaip: sodo ir daržo atliekos (šakelės, nupjauta žolė, sausi lapai, nuvytusios gėles ir t.t.), augalinės virtuvės atliekos (termiškai neapdorotų vaisių ir daržovių lupenos, kavos tirščiai, arbatos filtrai, kiaušinių lukštai), taip pat popierius, kartono gabalėliai, nedažyto medžio pjuvenos ir panašiai.

Į kompostą nedera dėti: plastiko, stiklo, cheminių medžiagų. Taip pat į komposto dėžę nepatariama mesti kai kurių virtuvės atliekų: mėsos, žuvies, pieno produktų ir net daržovių, kurios buvo verdamos su riebalais, nes jų irimas ir skaidymas vyksta kiek kitaip negu organinės kilmės atliekų, todėl gali atsirasti pūvančio maisto kvapas.

Shutterstock

Blogas drėgmės - deguonies santykis

Blogą kvapą gali sukelti per mažas oro kiekis komposto dėžėje. Kompostą kuria ir jame gyvena ne tik sliekai, bet ir įvairiausi mikroorganizmai, kuriems yra būtinas deguonis, kad jie galėtų gyvuoti, reikia pasirūpinti, kad jiems pakaktų oro. Deguonies dėžėje ima trūkti, jei jos turinys yra pernelyg suspaustas. Oro įleisti galima pasiėmus grėblį, šakes ar kitą ilgą įrankį su kotu ir juo subadyti komposto turinį iki pat apačios.

Drėgmės perteklius komposto dėžėje yra kitas blogo kvapo sukėlėjas. Drėgmės perteklius sutrikdo komposto aeravimą. Dažniausiai tai nutinka pavasarį arba lietingomis vasaros dienomis. To išvengti gali padėti komposto dėžės dangtis (įprastai komposto dėžė būna uždaroma dangčiu su skylutėmis, pro kurias patenka oro ir šiek tiek lietaus vandens).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis