Kokias daržoves galima sodinti rudenį?

Iki rudens liko vos kelios dienos, bet tai nereiškia, kad šiais metais nieko nebegalite pasodinti savo darže. Ruduo yra tinkamas metas šalčiams atsparių augalų sodinimui. Rugsėjis ir net spalio pradžia Lietuvoje yra pakankamai šilti, kad augalai spėtų įsišaknyti. Beje, kai kurių augalų sodinimas po vasaros įšilusioje dirvoje gali būti netgi veiksmingesnis nei pavasarį, kai dirva dar yra nespėjusi įšilti. Tad ką galima sodinti rudenį?

Rudenį galima sodinti šias daržoves: morkas, svogūnus, česnakus, burokėlius, pastarnokus, krapus, petražoles, rūgštynes, špinatus. Rudenį pasodinus šiuos augalus, jų teikiamais vitaminais galėsite džiaugtis pačiu tinkamiausiu metu – pavasarinės avitaminozės metu(kai šių vitaminų labiausiai ir reikia). Kad derlius būtų vykęs, svarbu teisingai ir laiku daržoves pasodinti.


Žieminių česnakų sodinimas. Žieminiai česnakai yra sodinami rugsėjo mėn. 3 dekados – spalio mėn. 1-2 dekados metu. Specialistai sako, kad optimaliausias laikas yra 4-6 savaitės iki stiprių šalnų. Česnakų šaknų sistema yra kuokštinė (gerai išsivysčiusių šaknų ilgis siekia 10-40 cm), jie šaknijasi 40-50 dienų (labai svarbu, kad česnakai, pasodinus juos rudenį, spėtų gerai įsišaknyti). Jie yra sodinami 3-5 cm gylyje, tarp eilių paliekant 15-20 cm tarpus, o tarp česnako skiltelių – 6-10 cm.


Svogūnų ir morkų sėjimas. Pirmiausia, prieš rudeninį dirvos sukasimą, reikia patręšti dirvą (perpuvusiu mėšlu, kalkėmis, pelenais, fosforo ir kalio trąšomis), tada dirvožemį reikia perkasti 20-25 cm ir išlyginti. Nudirbus šiuos darbus, reikia padaryti griovelius kas 15-20 cm, griovelių gylis maždaug 4-5 cm svogūnams ir 2-3 cm morkoms. Sėti reikia sausas sėklas. Pasėjus sėklas, lysves reikia užberti paruošta žeme ir mulčiu (pavyzdžiui: sausomis durpėmis arba perpuvusiu mėšlu).


Shutterstock


Burokėlių sėjimas. Burokėlius sėti rudenį galima, nes jie nėra labai įnoringi augalai. Sėjimo procesas vyksta taip: pirmiausia reikia supurenti ir sukasti dirva (gylis 25 cm). Kaip ir sėjant svogūnus bei morkas, taip ir sodinant burokėlius, reikia žemę patręšti (perpuvusiu mėšlu, pelenais, fosforo kalio trąšomis). Burokėlių sėklas reikia sėti, kai temperatūra būna ne žemesnė nei -5 ºC, o dirva būna sausa. Sėjama 3-4 cm gylyje, tarp lysvių paliekant 20 cm. Pasėjus, reikia užberti paruošto žemės ir komposto mišiniu.


Krapų sėjimas. Krapai rudenį sėjami yra vėlai, paprastai spalio pabaigoje, kai jau prasideda nedideli atšalimai. Taip vėlai sėjama yra todėl, kad krapai nespėtų sudygti anksčiau laiko. Krapams tinkamiausia dirva – neutrali arba silpnai rūgšti, svarbiausia, kad ji būtų labai drėgna. Krapų sėjimas vyksta taip: reikia padaryti 2 cm gylio griovelius, tarp lysvių paliekant 20 cm tarpus. Patariama berti daugiau sėklų, nei sėjant pavasarį, nes nevisos sėklos ištvers žiemos šalčius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis