Kaip paruošti šiltnamį kitam sezonui?

Rudens pradžia – pats geriausias metų laikas galvoti apie šiltnamį. Tiems, kurie jo neturi, tai metas suskubti, jį įsigyti ir paruošti pavasario sezonui iš anksto, o jei jūsų kieme ar sodyboje jau puikuojasi šiltnamis – tai yra metas jam atsidėkoti už šiųmetinį derlių paruošiant jį kitam sezonui. Pasiteiravome ekspertų, kaip reikia pasirūpinti šiltnamiu nuėmus derlių.

Kokius darbus reikia nudirbti šiltnamyje nuėmus derlių?

UAB „GAMPRE“ vadovas Gintas Simonavičius išvardina pagrindinius darbus, kuriuos reikia nuveikti rudenį:

Šiltnamio valymas

*nuraukite visus užsilikusius augalus, piktžoles ir atidžiai juos apžiūrėkite (neužmirškite, kad tik sveiki, ligų nepaliesti augalai gali būti naudojami kompostavimui; paprastai rekomenduojama pomidorų stiebų nekompostuoti dėl vis dar plačiai paplitusio pomidorų maro, jie turėtų būti sudeginami);

*išvalykite visas šiukšles, nukritusius lapus ir pan., taip sumažinsite tikimybę šiltnamyje apsigyventi graužikams šaltuoju metų laiku;

*nuimkite visas augalų parišimo virves, kurias naudojote augalams prilaikyti (rekomenduojama jas naudoti tik vienus metus, taip išvengsite galimų ligų);

*atidžiai išplaukite šiltnamį iš vidaus ir iš lauko, nuo viršaus link apačios. Jei visi augalai buvo sveiki, pakanka šiltnamį išplauti šiltu vandeniu su muilu, atidžiai nutrinant visas sunkiai prieinamas vietas (kampus, kraigą, duris). Jei jaučiate, kad dalis augalų sirgo, patartina plovimui naudoti dezinfektantą (galite įsigyti bet kurioje sodo prekių parduotuvėje), svarbu, kad jo sudėtyje nebūtų baliklio, galinčio pakenkti dažnai naudojamai šiltnamiuose polikarbonato dangai. Polikarbonato, stiklo dangai šveisti naudokite šluostes, apsaugosite paviršius nuo susibraižymo, o aliuminio profiliams reikia naudoti šepečius. Būtinai labai atidžiai perplauti visą šiltnamį vandeniu, negailėkite vandens, pilkite jo daug.

Šiltnamio apžiūra

Svarbu atlikti generalinę šiltnamio apžiūrą ir įsitikinti, kad nėra įskilusių/ įtrūkusių dangų, jei tokių pastebite – pakeiskite. Patikrinkite, ar šiltnamio durys pilnai užsidaro, varstančiąsias dalis galite sutepti alyva. Tikėtina, kad šiltnamyje naudojote automatinius stoglangius (visi žinome, kad vėdinimas yra bene svarbiausias veiksnys, apsaugantis augalus nuo grybelinių ligų ar sudžiuvimo karštomis dienomis), prieš žiemą pakėlimo cilindrus privaloma išsukti, švelniai nuvalyti, o patį langelį pritvirtinti prie šiltnamio konstrukcijos, kad rudeniniai vėjai jo nesudaužytų (galima tai padaryti paprasčiausia virvute). Jei turite automatinę augalų laistymo sistemą, reiktų ją pilnai išplauti, „išpūsti” vandenį ir suvynioti iki pavasario.

Shutterstock

Kaip pasirūpinti šiltnamio dirvožemiu?

UAB „MEISTRO KODAS” pardavimų vadovas Marius Stanionis pasakoja apie dirvos atgaivinimo ir paruošimo kitam sezonui būdus.

Pasibaigus vegetacijai, šiltnamio dirva nuskursta, atsiranda įvairiausių ligų sukėlėjų ir kenkėjų. Išrovus visas jame augusias daržoves, piktžoles, nuėmus mulčią ir sutvarkius šiltnamį (surinkus įvairias augalų liekanas), ateina metas pasirūpinti dirvožemiu ir jeigu yra reikalas (pavyzdžiui: visą vegetacijos laikotarpį jūsų šiltnamio augalus puolė kenkėjai ar augalai sirgo) tai tinkamas metas dezinfekacijai.

Pats elementariausias dirvos atgaivinimo būdas – žemės keitimas. Nukaskite 7-10 cm dirvos sluoksnį ir išneškite jį iš šiltnamio. Jei žemė buvo stipriai užkrėsta, tuomet nukaskite storesnį dirvos sluoksnį ~20-25 cm. Nukastą žemę galite kompostuoti kartu su šviežiu mėšlu. Norint šią žemę po kelių metų naudoti – nukalkinkite: 1m2 reikės 150 gr kalkių. Jei nuspręsite šią žemę naudoti – nepamirškite kelis kartus perkasti.

Rudenį dirvą galima dezinfekuoti sausomis chlorkalkėmis. Chlorkalkę tiesiog išbarstykite ant dirvos (100-200 g/m2) ir grėbliu išlyginkite. Oro temperatūra turi būti ne mažesnė negu +15oC , jei bus vėsesnis oras, chlorkalkės gali nespėti suirti, išgaruoti ir pavasarį gali pakenkti augalams.

Jei abu šie procesai apsunkina jūsų kasdienybę, nuėmę derlių šiltnamyje galite tiesiog pasėti sideracinius augalus, kurie apsaugo augalus nuo ligų ir kenkėju. Jų pasirinkimas yra labai platus: žirniai, lubinai, saulėgrąžos, rugiai, avižos, kviečiai, miežiai ir kt. Ekspertas teigia, kad iš praktikos yra girdėjęs, kad ypatingai gerai dirvą dezinfekuoja vasariniai ir žieminiai rapsai, arba galite sėti ir žieminius rugius. Pasodinti šie augalai puikiai peržiemos, jų papildomai uždengti nereikia, o atėjus pavasariui perkaskite dirvą. Naujo derliaus sėjimo darbus galėsite atlikti jau po dviejų savaičių.

Jei turite cinkuoto metalo šiltnamius, jokiu būdu dezinfekacijai nenaudokite sieros dūmadėžių. Siera sukelia metalo koroziją. Na, o jei jūsų šiltnamis medinės konstrukcijos, ir nusprendėte naudoti šį variantą – imkitės saugumo priemonių ir naudokite preparatą pagal visas instrukcijas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis