Kaip panaudoti kavos tirščius sodininkystėje?

Dažnas iš mūsų per dieną išgeria daugiau nei vieną puodelį kavos. Po tokio gardaus karšto gėrimo puodelio, kavos tirščiais paprasčiausiai atsikratome. Tačiau ar žinojote, kad šios virtuvės atliekos yra puikios trąšos kambariniams bei darže augantiems augalams?

Kokia yra kavos turčių teikiama nauda augalams?

Skrudintų, maltų kavos pupelių tirščiai yra itin naudinga trąša, nes jų sudėtyje slypi augalams labai reikalingos medžiagos: azotas, fosforas, kalis. Kavos tirščiai yra natūralios kilmės produktas, kurio sudėtyje yra baltymų, riebalų, angliavandenių, ląstelienos, taigi tai yra puiki maistinė medžiaga augalams. Tirščiai naudingi dar ir tuo, kad atbaido tokius kenkėjus, kaip: sraiges bei vabzdžius, o vietoje jų pritraukia dirvai naudingus gyvius – sliekus.

Shutterstock

Kaip paruošti kavos tirščius?

Kavos tirščių paruošimas visai nesudėtingas procesas: išgėrus kavą, po kavos užplikinimo likusius tirščius reikia išpilti ant laikraščio, popieriaus ar kokio padėklo arba lėkštės, ir juos tolygiai išdžiovinti kambario temperatūroje. Tirščius galima naudoti tik sausus, nes nuo drėgnų tirščių į dirvą gali įsimesti pelėsis. Sausus tirščius reikia supilti į stiklainį ar kitą patogią laikymo talpą. Beje, tręšimui netinka neplikintos kavos maltos pupelės, nes jos gali stipriai paveikti dirvos rūgštingumą (po kavos virimo kavos tirščiuose rūgšties lieka visai mažai, todėl tokie tirščiai dirvožemio rūgštingumui didesnės įtakos neturi).

Kavos tirščiai
Kavos tirščiai
Shutterstock

Ką galima tręšti kavos tirščiais?

Kavos tirščiai yra tinkama trąša tiek kambaryje augantiems, tiek darže augantiems augalams. Tirščiais tinka tręšti kambarines gėles, sodo gėlynus, vaismedžius. Jie tinkami darže augančių morkų, agurkų, ridikų, pomidorų tręšimui.

Veiksmingiausia augalus tręšti kavos tirščių ir žemių mišiniu. Tręšti kambarinius augalus užtenka kartą per pusmetį, o daržo augalus reikėtų tręšti dažniau – kas 3-4 mėnesius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis