Ką galima auginti namuose žiemą?

Rudens sodo ir daržo darbai pasibaigė, uždarėte šiltnamius ir dabar naudositės rudens gėrybėmis, kurias užauginote. Kad tik užtektų, ar ne? Nereikia baimintis, mat kai ką iš maisto produktų galite auginti net ir žiemą.

Pievagrybiai

Gera žinia, kad namuose galite užsiauginti populiariųjų pievagrybių. Žinoma, tai ne baravykai ir ne voveruškos, tačiau kaip juos panaudoti, tikrai rasime. Grybus galima auginti arba iš sporų, arba iš grybienos – pastarasis būdas yra lengvesnis. Namuose paprastai auginami dvisporiai pievagrybiai (Agaricus bisporus)

Tačiau geriausia žinia ta, kad pievagrybius galima auginti bet kuriuo metų laiku, kadangi jiems šviesos nereikia. Atvirkščiai – idealios sąlygos jų augimui yra tamsa, šiluma bei drėgmė. Grybams augimo metu užtenka vidutinės 14 – 18 laipsnių temperatūros, o rasti tamsesnę kertelę namuose taip pat neturėtų būti sunku.

Tuomet reikėtų pasiruošti ar nusipirkti dirvožemio ar komposto. Jei norite tikrai gero derliaus dirvožemis turės būti itin derlingas, jo pH turėtų būti neutralus. Natūralios ore esančios drėgmės grybams nepakanka, todėl augimo metu juos reikės nuolatos drėkinti.

Grybai auga pakankamai sparčiai, todėl netgi per žiemos sezoną galėsite džiaugtis net ir kelis kartus. Svarbiausia nepažeisti grybienos – grybą reikia išrauti atsargiai, tarsi būtumėte ne namie, o miške. Daug saugiau tiesiog pasinaudoti peiliu ir grybą nupjauti. Pašalintose vietose pamažu išaugs ir „antros kartos“ grybų derlius. Tiesa, reikia nepamiršti jų drėkinti, be to, tikrinti dirvožemį, nes grybams augant, jis pamažu rūgštėja.

Išsamiau apie pievagrybių auginimą skaitykite čia: 5 pagrindiniai pievagrybių auginimo principai

Daržo augalai (hidroponika)

Shutterstock nuotr.

Hidroponika – tai augalų auginimas vandenyje, nenaudojant dirvožemio. Atsisakę žemės, mes turime aprūpinti augalus reikalingomis medžiagomis, kurias įprastai jie gauna iš dirvožemio. Todėl vandenyje reikės tirpinti mineralus ir kitas naudingąsias medžiagas

Skirtingai nei grybams, daržo augalams reikia šviesos. Tad be papildomo šviesos šaltinio neišsiversite. Ekonomiškiausias pasirinkimas būtų nebrangios, tačiau galingos diodinės lemputės – taip netgi galėsite imituoti ilgą vasaros dieną neišleisdami daug pinigų. Šviesos galingumą galima padidinti ir naudojant įvairius atšvaitus, kitus atšviečiančius paviršius, veidrodžius.

Augalams reikia ir tam tikros temperatūros, tačiau šis kriterijus auginant namie pasiekiamas lengvai, kadangi temperatūra neturėtų būti mažesnė nei 15 laipsnių – patys juk gyvename kur kas šilčiau.

Daugiau apie hidroponiką skaitykite čia: Hidroponinis daržas kambaryje vėlyvą rudenį ir žiemą

Ir čia: Naujoviškas daržas beveik nereikalaujantis priežiūros

Augalai auginami hidroponiniu būdu auga kiek greičiau nei įprasti, be to, suteikiant tinkamas sąlygas, derlių galima gauti keletą kartų per metus. Galima auginti salotas, ridikėlius, pomidorus, špinatus ir kitas daržoves.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis