Hidroponinis daržas – galimybė džiaugtis šviežiomis daržovėmis net žiemą

Hidroponika iš pirmo žvilgsnio yra gan netikėtas daržininkystės būdas, kai iš augalų auginimo proceso yra pašalinamas vienas svarbiausių elementų – dirva. Hidroponinis daržas yra ypatingas ne tik dėl to, kad jame dirvą pakeičia vanduo ar kita auginimo terpė, bet ir todėl, kad tokio daržo duodamu derliu galima džiaugtis ištisus metus. Šiame tekste aptarsime hidroponikos ypatybes žiemos mėnesiais.

Kas yra hidroponika?

Hidroponika – daržininkystės būdas, kuris išsiskiria tuo, kad daržas yra auginamas bežemėje terpėje. Hydro yra graikiškas žodis, kuris reiškia vandenį, taigi būtent vanduo yra populiariausia hidroponinio daržo augalų auginimo terpė, tačiau vietoje vandens yra ir galimybė naudoti ir maistinių medžiagų tirpalus arba auginimo terpes, tokios kaip pjuvenos, žvyras, smėlis, kokoso drožlės, molio granulės, kiminų samanos ir panašiai.

Įsirengti hidroponiniam daržui reikia šviesos, stabilios temperatūros ir drėgmės, tad iš principo jį galima įsirengti visur: tiek po atviru dangumi, tiek šiltnamyje, tiek oranžerijoje arba balkone. Šis daržininkystės būdas yra ypač tinkamas tiems, kurie gyvena mieste. Taip pat jis tinka ir tiems, kurie turi ribotą žemės plotą arba nederlingą dirvožemį.

Plačiau apie hidroponinio daržo įrengimą galite sužinoti ČIA.

Shutterstock

Hidroponinio daržo privalumai

*Tikriausiai vienas didžiausių hidroponinio daržo privalumų – auginant augalus hidroponiniu būdu, jiems negresia pavasarinės šalnos ir vasaros karščiai, tad tinkamai sureguliavus temperatūrą, įvairiomis, šviežiomis daržovėmis galima džiaugtis net žiemą.

*Taip auginant augalus yra naudojami specialūs prietaisai, kuriais yra reguliuojamas augalams reikalingų medžiagų kiekis, o tai reiškia, kad augalai gauna visas reikalingas medžiagas optimaliais kiekiais. Rezultatas akivaizdus – augalai auga gretai, yra stiprūs, kupini vitaminų.

*Auginant augalus hidroponiniu būdu yra optimaliai išnaudojamas turimas plotas, nes augalus sodinti galima net keliais aukštais.

*Kadangi hidroponikoje dirva yra pakeičiama vandeniu arba maistinių medžiagų tirpalu, šis daržininkystės būdas yra švaresnis ir nereikalaujantis daug papildomos priežiūros (nereikia ravėti žemės, jos laistyti, saugoti nuo kenkėjų).

Shutterstock

Kokių papildomų gudrybių imtis žiemą?

Patalpose įrengtas hidroponinis daržas puikiai žaliuoja ir žiemą. Kaip jau minėjome, šiam daržui svarbiausias yra tinkamas šviesos, stabilios temperatūros ir drėgmės derinys, tad natūralu, kad žiemą reikalingi tam tikri papildomi veiksmai.

Kalbant apie šviesą, žiemą dienos yra gerokai trumpesnės, tad augalų augimui pravartu pasitelkti dirbtinį apšvietimą. Tam galima naudoti specialias augalų lempas arba įsigyti paprastesnius fluorescencinius šviestuvus. Papildomai yra labai patogu įsigyti ir naudotis laikmačiu, kuris reaguotų į šviesos kiekį ir augalams prireikus papildomos šviesos pats įsijungtų.

Žiemą svarbu pasirūpinti, kad oro temperatūra nenukristų žemiau 15,5 laipsnių C. Svarbiausia auginant tokį daržą – temperatūros stabilumas, reikia stengtis išvengti didelių temperatūros šuolių.

Žiemą oras patalpose paprastai yra gan sausas. Nors hidroponiniu būdu auginami augalai visuomet gauna drėgmės bei mineralinių medžiagų per šaknis, tačiau ir oru jie turi gauti pakankamai drėgmės. Tad jei pajutote, kad patalpose vyrauja sausas oras, į pagalbą galite pasitelkti oro drėkintuvą, arba kartas nuo karto augalus galite tiesiog apipurkšti vandeniu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis