Hidroponika – (ne)paprastas augalų auginimo metodas

Turbūt esate girdėję apie būdą ištisus metus užsiauginti šviežių daržovių nenaudojant dirvožemio. Tai hidroponika – augalų auginimas deguonimi ir maistinėmis medžiagomis praturtintame vandenyje. Tokiu būdu galima užsiauginti įvairiausių kasdien valgomų daržovių, žalumynų ir uogų.

Auginant daržoves hidroponikos metodu, nereikės „teptis“ rankų – nei įdirbti žemės, nei jos ravėti, laistyti ir purenti. Tai ypač patogu gyvenantiems mieste, turintiems ribotą ar nederlingą žemės plotą. Negana to, šis augalų auginimo metodas padeda sutaupyti daug laiko, nors ir reikalauja didesnių ar mažesnių pradinių investicijų. Hidroponinį daržą galima įsirengti po atviru dangumi, šiltnamyje, oranžerijoje arba balkone. Svarbiausios sąlygos – pakankamas apšvietimas, stabili temperatūra ir drėgmė.

Kadangi tradicinėje daržininkystėje augalai visas naudingąsias medžiagas gauna iš dirvožemio, auginant hidroponinį daržą tą pačią funkciją turės atlikti vanduo. Taigi, mineralus ir kitas naudingąsias medžiagas reikės ištirpinti vandenyje, o augalų šaknys jas pasiims tiesiogiai.

Čia ir slypi vienas iš didžiausių hidroponikos privalumų – naudojantis specialiais prietaisais galima nustatyti optimalų augalams reikalingų medžiagų kiekį. Auginant tokiu būdu augalai auga greičiau, yra sveikesni, o derlius – didesnis. Be to, siurbdami idealiai subalansuotas, tirpesnes ir lengviau absorbuojamas maisto medžiagas jie sunaudoja žymiai mažiau energijos nei dirvožemyje augantys augalai.

Shutterstock nuotr.

Hidroponikos privalumai

Optimaliau ir racionaliau išnaudojamas augalais apsodintas plotas (augalus sodinti galima net keliais aukštais).

Auginant augalus hidroponiniu būdu, jiems negresia pavasarinės šalnos ir vasaros karščiai. Svarbu tinkamai sureguliuoti ir stebėti temperatūrą.

Hidroponiniame darže augantiems augalams nebaisūs kenkėjai.

Trąšų reikia kur kas mažiau nei auginant daržoves žemėje, nes viską tiesiogiai pasiima augalai.

Augalai auga greičiau nei auginant tradiciniu būdu, o derlių galima gauti net keletą kartų per metus.

Įranga

Jei norite hidroponinę sistemą įsirengti namuose, jums prireiks šių pagrindinių dalykų: indo (plastikinio butelio, indelio, kibirėlio ir pan.), rezervuaro, vandens siurblio, laikmačio, akvariumams skirtos oro pompos, prisotinančios maitinamąjį tirpalą deguonimi, ir šviesos šaltinio. Plačiau apie tai, kaip įsirengti hidroponinį daržą, skaitykite čia.

Indo vidus užpildomas substratu. Hidroponikoje naudojamas įvairus substratas. Tai gali būti žvyras, degto molio granulės (keramzitas), akmens vata, šiaudai, medžio pjuvenos, smėlis ir kt. Tuomet pilamas maitinamasis tirpalas, žiūrinti, kad į jį būtų panardinta tik dalis šaknų. Likusi šaknų dalis turi būti ore, nes pritrūkus deguonies šalnys gali pradėti pūti.

Shutterstock nuotr.

Paprastai į hidroponikos įrenginį įstatomas siurblys, užtikrinantis vandens cirkuliaciją. Taip vanduo prisotinamas deguonimi, o trąšos išnešiojamos po visą sistemą.

Tinkamai oro drėgmei palaikyti kartais reikia įsigyti oro drėkintuvą. Kai kurių augalų lapus patartina nupurkšti vandeniu. Nors drėgme ir mineralinėmis medžiagomis jie aprūpinami per šaknis, oru taip pat turi gauti pakankamai drėgmės, kad vykdytų fotosintezę – ypač žiemą, kai patalpų oras išsausėja.

Be galo svarbu vėdinti, laiku vėsinti ir šildyti patalpą. Temperatūra joje turėtų visąlaik siekti bent 15 laipsnių. Reikalingas ir papildomas šviesos šaltinis – tai gali būti galingos diodinės lemputės ar net šviesą atspindintys paviršiai, atšvaitai, veidrodžiai.

Jei ir jus sudomino galimybė užsiauginti šviežių daržovių neįdirbant žemės, detalesnių instrukcijų ieškokite čia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis