Grikiai: kodėl jų lukštai yra itin tinkami mulčiavimui?

Mulčiavimas, procesas kurio metu dirvos paviršiaus yra padengimas įvairiomis organinėmis medžiagomis, šiandien darosi vis populiaresnis. Daržininkystėje ir sodininkystėje mulčiavimui gali būti naudojamos įvairiausios organinės atliekos iš aplinkos: apvytinta nupjauta žolė, šiaudai, lapai, pjuvenos. Toks mulčias dirvą apsauga nuo temperatūros svyravimų, kenkėjų ir yra subalansuotas augalų mitybos šaltinis. Šioje publikacijoje plačiau aptarsime kiek netikėtą mulčią – grikių lukštus.

Grikių lukštai – visiškai natūrali, organinė medžiaga, kuri puikiai tinka mulčiavimui. Paprastai šie lukštai – tai atliekos likusios po grikių perdirbimo, jų įsigyti galima specializuotose sodininkystės parduotuvėse.

Svarbiausia grikių lukštų savybė – be galo turtinga sudėtis, juose yra beveik visi Mendelejevo lentelės elementai. Toks mulčias praturtina dirvą, todėl jai nebereikia papildomo tręšimo. Būtent dėl tokios sudėties, grikių lukštų mulčias yra naudojamas kaip priemonė praturtinti skurdžias dirvas, ruošiant duobes uogakrūmiams ar dekoratyviniams krūmams. Nualintos, skurdžios žemės atgaivinimas vyksta taip: pavasarį iškastos duobės yra pripildomos grikių lukštų ir palaistomos pasirinktu biologiniu preparatu, tada lengvai pridengiamos žeme. Kitų metų pavasarį ši dirva bus atsigavusi, joje bus galima sodinti daugiamečius augalus, kuriems, dėl grikių lukštų, maistinių medžiagų užteks ilgam laikui.

Shutterstock

Nuo kitų mulčiavimo medžiagų grikių lukštų mulčias išsiskiria savo lengvumu bei birumu, todėl vertėtų atkreipti dėmesį, kad jis nėra itin tinkamas atviriems laukams bei skersvėjuotoms vietoms. Kita vertus, nors tai yra lengva medžiaga, ji yra labai tvirta – dirvožemio paviršiuje grikių lukštų mulčias išsilaiko net keletą metų. Jis palengva skaidosi iš apačios, o tai sutaupo ir darbo laiko, ir pastangų.

Dėl savo lengvumo, ši medžiaga leidžia patekti orui į dirvą, todėl ją drąsiai galima naudoti ne tik paskleidžiant ant dirvos paviršiaus, bet ir maišant su dirvožemiu. Naudojant grikių lukštus, dirvožemis išsaugo savo purumą. Šie lukštai puikiai tinka sunkiai, molingai dirvai, nes gali pagerinti jos struktūrą.

Taip pat svarbu paminėti, kad toks mulčias yra labai geras izoliatorius, kuris apsaugo nuo temperatūros svyravimų. Vasarą jis neleidžia saulei įkaitinti dirvos, o rudenį pasitarnauja atvirkščiai – neleidžia dirvai greitai atvėsti. Be viso to, jis palaiko drėgmės balansą ir apsaugo dirvožemį nuo perdžiūvimo.

Tad kaip mulčiuoti grikių lukštais? Kaip ir mulčiuojant kitomis organinėmis medžiagomis, mulčias yra skleidžiamas 5-7 cm sluoksniu, bet dėl anksčiau minėto lengvumo, iš karto po mulčiavimo jį reikia palaistyti, kad jis nebūtų nupustytas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis