Grambuolių lervos darže: kaip jas įveikti?

Paprastasis grambuolys, dar žinomas kaip karkvabalis, yra vienas iš daugelio sodo, daržo, miško kenkėjų. Daržui pats vabzdys nėra itin pavojingas, nemalonumus ir nuostolius kelia grambuolių lervos, dėl savo ilgo vystymosi ciklo bei neapsakomo ėdrumo. Tad kaip kovoti su šiais gyviais?

Kas yra grambuoliai?

Grambuoliai (Melolontha melolontha) – stambūs arba vidutinio dydžio vabzdžiai priklausantys plokštėtaūsių šeimai. Suaugusio grambuolio išskirtiniai požymiai: trumpi ūseliai, besibaigiantys buožele, susidedančia iš plokštelių pavidalo vėduokliškai susiglaudusių narelių. Subrendę šie vabzdžiai minta lapais ir daržui didesnės žalos nedaro. Tačiau bėdų sukelia jų lervos, kurios gyvena dirvožemyje ir minta šakniavaisiais bei augalų šaknimis. Grambuolių lervas itin lengva atpažinti, jos: baltos spalvos, storos, minkštos, „C“ raidės formos, turi rudą galvą ir gerai išsivysčiusias 3 poras krūtinės kojų. Jos gali užaugti iki 65 mm.

Grambuolių vystymosi ciklas (kiaušinėlis-lerva-lėliukė-vabalas) trunka 3-4 metus, kartais procesas gali išsitęsti net iki penkerių metų. Šis ciklas prasideda vasaros pabaigoje, kai karkvabaliai dirvoje sudeda kiaušinėlius. Šiems gyviams labiausiai tinka smėlingas dirvožemis, sausesnės vietos. Išsiritusios lervos rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais įsirausia giliau į žemę (70-120 cm). Antraisiais metais jos darosi vis didesnės ir ėdresnės. Trečiųjų metų vasarą lervos virsta lėliukėmis, o vėliau – suaugusiais vabalais.

Kaip kovoti su grambuolio lervomis?

Tinkamiausias metas naikinti grambuolio lervas – birželio mėnuo, kai lervos pereina iš vieno ūgio į kitą. Pirmojo ūgio (pirmaisiais metais po masinio skraidymo) lervos yra silpnos ir jautrios, tad tokias lervas naikinti yra lengviausia. Šie gyviai yra naikinami įvairiais būdais, toliau aptarsime kelis iš jų.

Žemės arimas. Giliai įdirbdami dirvą, ją dažnai ardami, atsikratysite nemažai grambuolių lervų. Ši priemonė itin veiksminga karštomis birželio dienomis, nes jaunos lervos žus nuo saulės spindulių, taip pat tam tinka rugsėjo mėnuo, nes išverstos lervos nesuspės susirasti tinkamos žiemojimui skirtos vietos. Tokias išverstas grambuolio lervas mėgsta laukiniai stambieji paukščiai.

Dirvožemio kalkinimas. Grambuolio lervos mėgsta rūgščią dirvą, tad dirvožemio kalkinimas gali padėti susidoroti su šiuo kenkėju. Tačiau nusprendus lervas naikinti kalkinimu, svarbu žinoti, kad šarminga dirva tinka nevisų augalų auginimui.

Kurmio pagalba. Nors kurmis darže nėra laukiamas svečias, tačiau giliai dirvožemyje bręstančias lervas sunaikinti padėti gali būtent šis lervomis mintantis gyvūnas.

Augmenijos pagalba. Be gyvūnijos, grambuolio lervos turi priešų ir augmenijos tarpe. Yra augalų, kurių lervos nemėgsta (lubinų ir grikių). Norinti sumažinti grambuolių lervų skaičių, taip pat yra rekomenduojama išnaikinti giliašaknes piktžoles: varputį, lendrūną ir kitas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis