Daržo siaubūnai kurkliai: kaip jų atkratyti

Kurkliai – itin nemalonūs daržo kenkėjai, kuriais atsikratyti yra nelengva. Anksčiau buvo manoma, kad šie vabzdžiai yra paplitę tik Neries ir Nemuno slėniuose, tačiau jų atsiranda ir tolimesnėse Lietuvos sodybose, nes žmonės juos parsiveža su mėšlu, kuriame šie kenkėjai žiemoja. Pateikiame kelis metodus, kuriais sodininkai bando įveikti šiuos vabzdžius.

Trumpai apie šiuos kenkėjus


Kurkliai (lot. Gryllotalpa gryllotalpa) – tiesiasparnių būrio vabzdžiai, kurie taip yra vadinami dėl savo skleidžiamo garso. Išskirtiniai bruožai: dideli dantys, krūtinės šarvas, pilvelis 3 kartus didesni už krutinę bei kasimui skirtos priekinės letenėlės. Tai tamsiai rudos spalvos, nemaži kenkėjai, kurių dydis – 35–55 mm. Šie vabzdžiai yra itin vislūs ir gerai prisitaikantys prie aplinkos sąlygų. Jie mėgsta lengvą, drėgną bei derlingą žemę. Gyvena urveliuose iškastuose 10–15 cm gylyje. Tie, kuriems teko susidurti su šiais nemaloniais daržo gyviais, gerai žino, kad jais atsikratyti sunku, pateikiame kelis metodus ir priemones, kurias galima pasitelkti kovojant su jais.


Shutterstock


Cheminės priemonės. Sodininkams skirtose parduotuvėse galima įsigyti cheminių priemonių, kurios naikina kurklius. Galima rinktis granules, kurių paragavę kurkliai nustimpa. Taip pat galima įsigyti kurklius atbaidančius miltelius, kurių pabarsčius kurkliai migruoja į kitą vietą. Egzistuoja priedų dirvai, nuo kurių šie kenkėjai dehidratuoja (sakoma, kad dirvožemiui tokia priemonė nekenkia). Renkantis chemines medžiagas, reikia būti atsargiems ir atsižvelgti į jų poveikį aplinkai bei kitiems gyvūnams. Nors cheminės priemonės yra veiksmingos, deja, jos yra laikinos. Vabzdžiai laikui bėgant paprastai joms pasidaro atsparūs.


Gyvūnų pagalba. Kurklius ir jų kiaušinėlius mėgsta paukščiai, todėl galima netoliese įkelti kelis inkilus, kad varnėnai pagelbėtų sumažinti šių kenkėjų skaičių. Kadangi kurkliai gyvena po žeme, gyvūnas, kuris gali efektyviai sumažinti šių vabzdžių kiekį – kurmis. Nors kurmis nėra laukiamas daržo gyventojas, tačiau paprasati daržininkai jį savo darže turėtų mieliau nei kurklius.


Masalas sausros metu. Bandant atsikratyti kurkliais, galima pamėginti pasigaminti jų gaudyklę. Į žemę reikia įkasti gilesnius indelius (stiklainius, nupjautus plastikinius butelius) su skysčiu. Indas įkastas turi būti sulig dirvos paviršiumi, jo angą reikia užrišti marle. Ištroškęs kurklys ją pragraužia ir įkrinta į indą. Indą skysčiu užpildyti reikia nepilnai, tam tinka vanduo arba alus (sakoma, kad rūgstantis alus jiems geriausias masalas). Tačiau ši gudrybė yra tinkama tik sausu oru.


Vandens pylimas į urvelius. Kai kurie daržininkai sako, kad kurklius vasarą galimą mėginti iš urvelių išplauti tokiu būdu: į landas įlašinti kelis lašus saulėgrąžų aliejaus, kuris yra šių vabzdžių priešas, ir tuoj pat įpilti 1–2 l vandens. Po kelių minučių kurkliai turėtų išlįsti į žemės paviršių ir nustipti.


Apsaugokite sodinukus. Jeigu savo darže turite brangių sodinukų, kurių yra ypatingai gaila, juos nuo kurklių galima apsaugoti pasigaminus apsauginį lankelį. Tam tinka plastikinė arba skardinė juosta, kurią įkasti reikia 6–7 cm gylyje, 2–2,5 cm juostos turėtų pasilikti virš žemės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis