9 patarimai įrengiant savo daržą

Nuosavas daržas yra pigus ir lengvas kelias į sveikų ir saugių daržovių vartojimą. Greičiausiai ir jūs esate pagalvoję apie savo daržo auginimą - tai yra džiaugsmingas darbas, nes labai greitai galėsite mėgautis savo pirmuoju derliumi. Žinoma, yra dalykų, kuriuos reikėtų žinoti dar prieš pradedant ar planuojant savo daržą. Nesijaudinkite, dėl to, kad neturite pakankamai vietos, kadangi daržoves galima auginti net ir verandoje ar balkone.

1. Pasirinkite, kokias daržoves auginsite

Jei esate pradedantysis sodininkas, geriausia būtų rinktis daržoves, kurias lengva auginti. Keletas iš geriausių pasirinkimų yra salotos, pomidorai, pupelės, ridikėliai, moliūgai, rabarbarai, česnakai, bazilikai, čiobreliai ir panašiai. Tačiau kad ir ką pasirinksite, geriau pradėti nuo mažo kiekio. Tai reiškia, sodinti tik tiek, kiek reikia jums. Juk nenorite vėliau be reikalo švaistyti maisto. Taip pat, atsižvelkite į tai, kad kai kurios daržovės sezono metu nuolat veda derlių, o kitos tik kartą. Sėkmingos daržininkystės esmė yra planavimas.

2. Nešvaistykite erdvės

Reikia išsirinkti geriausią vietą jūsų daržui. Jis turėtų gauti pakankamai saulės šviesos, būti netoli vandens šaltinio ir būti kiek galima labiau apsaugotas nuo vėjo. Kai išsirinksite tokią vietą, reikėtų nuspręsti, kaip geriausiai išnaudoti turimą erdvę. Net jei daug vietos neturite, kai kurias daržoves galima auginti vazonuose savo balkone ar verandoje. Viskas paprasta - dideliam sodui reikia žymiai daugiau laiko jo priežiūrai. Jei esate per daug užsiėmę, nenorite daug laiko praleisti savo sode, arba esate pradedantysis sodininkas, geriau sodinti mažesnį daržą arba rinktis pakeltas lysves, kaip geresnę alternatyvą.

3. Planavimas ir išdėstymas

Yra du būdai, kaip išdėstyti augalus savo sode. Pirmasis yra tradicinis sėjimas eilėmis. Nors tai skamba logiškai ir lengvai, šis požiūris į išdėstymą tinka tik dideliems daržams. Turint vis mažiau ir mažiau daržininkystės erdvės, tinkamesnės yra plačios lysvės. Daržo padalinimas į mažas lysves, leis jums maišyti įvairias daržoves, net jei jūsų daržas ir yra mažas. Tiek pakeltomis, tiek atviromis lysvėmis galėsite sumažinti savo daržą.

4. Sėjomaina

Universaliausia bus naudoti trejų metų sėjomainos sistemą, tai reiškia, kad tuos pačius augalus toje pačioje vietoje reikėtų sėti tik kartą per trejus metus. Taip jūs užtikrinsite, kad tos pačios daržovės sode metai po metų neišnaudos tų pačių maistinių medžiagų ir taip pat neleis įsiveisti vabzdžiams, kenkėjams ar ligoms, kurie galėtų slėptis dirvožemyje po augalų derliaus nuėmimo. Kad sistema veiktų, susidarykite planą, kad tiksliai žinotumėte ką toje vietoje auginote praeito sezono metu.

5. Dirvos paruošimas

Jei jūsų darže niekas nebuvo sodinta, pirmaisiais metais daržovės augs puikiai, bet kitais metais, norint gerų rezultatų, reikės paruošti dirvą. Tiesiog įmaišykite organinės kilmės medžiagų į dirvožemį. Visada yra geriausia prieš sodinant daržoves patikrinti dirvožemį. Rūgšti dirva ar dirva su žemu pH balansu gali būti nušarminta pridedant kalkių.

6. Sėja prasideda kambaryje

Vėlyvą žiemą auginkite savo daigus kambaryje, kad galėtumėte juos sodinti, kai oras bus pakankamai šiltas. Tai galioja tokioms daržovėms kaip pomidorai, pipirai ir baklažanai, kurioms reikia šilto vegetacinio periodo, kad galėtų vesti derlių. Norėdami daiginti sėklas, pripildykite 10 cm indelius sodinimo dirvos mišiniu. Mišinį sudrėkinkite, leiskite jam išdžiūti ir vadovaudamiesi instrukcijomis, esančiomis ant pakuotės, sėkite.

7. Šiltojo sezono augalų sodinimas

Tradicinės vasarinės kultūros, tokios agurkai, pipirai, pomidorai, ir moliūgai turėtų būti sodinami po paskutinių pavasario šalnų. Jei pasodinote juos per anksti, įsitikinkite, kad pakankamai juos apsaugojote. Šie augalai mėgsta šiltą dirvą. Šiltojo sezono augalų valgomoji dalis, kuri gali būti sandėliuojama valgymui žiemą, paprastai yra vaisiai, o ne lapai ar šaknys.

8. Kaip prižiūrėti savo daržovių sodą

Po to, kai įrengiate savo daržą, prasideda tikrasis darbas, t.y. tinkama jo priežiūra. Svarbiausia daržo priežiūros dalis yra laistymas. Yra paprasta taisyklė, kuri jums padės – visada patikrinkite viršutinius du dirvos centimetrus. Jei jie sausi, jums reikėtų palaistyti savo daržą. Pakeltoms lysvėms reikia daugiau vandens, nei atviroms lysvėms. Laistykite jas kas antrą dieną.

Ravėjimas yra kitas labai svarbus aspektas. Sumažinkite piktžolių kiekį pamaišydami porą viršutinių dirvos centimetrų ir taip naikindami jų sėklas. Didesniems augalams, mulčiavimas, dengimas plastikine plėvele ar kompostu gali padėti atsikratyti piktžolių.

9. Viską darote dėl derliaus

Jei tinkamai planavote, sėjote ir prižiūrėjote savo daržą, galite tikėtis gero derliaus. Derliaus nuėmimas vyksta keliais etapais, priklausomai nuo daržovių įvairovės. Geriausia yra kasdien pasiimti pintinę ir nurinkti prinokusias daržoves. Jūsų daržovės užaugins daugiau, jei laiku nuimsite derlių. Kai kurių daržovių derlių nuimti yra geriausia, kol jos dar mažos. Pavyzdžiui, cukinijos - kai jos užauga didesnės nei 18 centimetrų, jos sukietėja. Derliaus nuėmimas, taip pat yra puikus laikas ieškoti ligų ir kenkėjų, kad galėtumėte jų atsikratyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis