7 komponentai, kurių negalima mesti į komposto krūvą

Kompostavimas – nuostabus procesas: jis padeda sumažinti atliekų kiekį šiukšlių konteineriuose, o mūsų sodai ir daržai gauna naudingų medžiagų.

Tačiau tikrai ne viskas turi ir gali patekti į komposto krūvą. Pavyzdžiui, kai kurios iš pirmo žvilgsnio biologiškai irstančios medžiagos gali turėti mikroskopinių plastiko dalelių ar sunkiųjų metalų, kuriems komposte ne vieta – juk dirvožemyje jie nebus suskaidyti. Pristatome septynis komponentus, kurių niekada nereikėtų mesti į kompostą ir tuo pačiu nurodo jų alternatyvas - septynias medžiagas, kurios tinka kompostavimui.


Naminių gyvūnų fekalijos


Nevertėtų į komposto krūvą mesti savo katino, šuns ar kitų naminių gyvūnėlių fekalijų. Savo augintinius apskritai geriau laikyti atokiau nuo daržo lysvių, nes jų išmatose gali būti pavojingų parazitų, įskaitant Toxoplasma gondii. Šie parazitai itin pavojingi nėščioms moterims. Mokslininkai taip pat nustatė, kad šios bakterijos sukelia tokias rimtas ligas kaip šizofrenija.


Ką mesti vietoje jų?


Kompostuoti galima naminių gyvūnų kailio plaukus. Vienintelė sąlyga: į kompostą nemeskite vilnos, jeigu prieš tai savo augintinio kailį purškėte ar tepėte priemonėmis nuo blusų ar erkių.


Oro ventiliacijos filtrai


Filtrai, kurie naudojami oro traukos sistemose (pavyzdžiui, gartraukiuose), paprastai kaupia miniatiūrines sintetikos daleles (dažniausiai nuo mūsų drabužių pluošto), kurios dirvožemyje nesuskyla. Pridėkite dar tą faktą, kad dauguma skalbinių minkštiklių ir skalbiklių turi toksiškų cheminių medžiagų – ftalatų, kurie padeda išgauti sintetinius aromatus. Dabar veikiausiai aišku, kodėl oro filtrų vieta yra šiukšlių dėžėje.


Ką mesti vietoje jų?


Ką darote su nuvytusiais kambarinių augalų lapais? Jeigu jie nėra visiškai sudžiūvę, meskite juos į kompostą – taip gausite papildomą porciją azoto. Kompostavimui taip pat tinka nupjaustyti kambarinių augalų ūgliai, lapai ir nuvytusios gėlės.


Riebūs ir riebaluoti produktai


Jei į komposto krūvą mesite daug riebalų turinčius produktus, prie komposto dėžės greitai sulauksite keturkojų viešnių. Nors nedideli kiekiai riebalų žalos nepadarys, tačiau verta turėti galvoje, kad jie dirvožemyje skaidomi labai lėtai – tai dar viena priežastis, kodėl reikėtų juos laikyti toliau nuo komposto.


Ką mesti vietoje jų?


Į komposto krūvą taip pat nereikėtų mesti pieno ir mėsos produktų, bet jai itin tiks kiaušinių lukštai ir likučiai nuo vegetariškų patiekalų. Tačiau pasistenkite juos užkasti, kad komposto krūva nepriviliotų laukinių gyvūnų.


Dulkių siurblių turinys


Buitinės dulkės gali pasirodyti visiškai nekaltas dalykas. Tačiau tyrimai rodo, kad jose būna žalingų medžiagų – pesticidų, antipirenų ir ftalatų dalelių, kurios atsiranda nuo buitinės technikos, baldų, oro gaiviklių ir kitų dirbtinių aromatų.


Ką mesti vietoje jų?


Jei po namų valymo mesti į kompostą dulkių siurblio turinį yra bloga idėja, tai sodo atliekų kompostavimas yra idealus variantas. Bet kokios rūšies lapai praturtins kompostą. Kad jie nesuliptų ir neapsunkintų skaidymo proceso, juos prieš metant į kompostą reikėtų susmulkinti žoliapjove.


Gipso kartono gabalai


Iš pirmo žvilgsnio gipso kartonas gali pasirodyti tinkama medžiaga kompostui. Tačiau taip nėra. Ši statybinė medžiaga yra permirkusi toksinais, nes jos gamybai neretai naudojamos anglimi kūrenamų elektrinių atliekos. Tie, kam trūksta papildomų argumentų, gali prisiminti neseniai įvykusį kiniško gipso kartono skandalą.


Ką mesti vietoje jo?


Kompostui galite naudoti pjuvenas, tačiau ne itin dideliais kiekiais, nes jos lėtai irsta ir „užrakina“ azotą. Tiesa, niekada nekompostuokite pjuvenų nuo dažytos ar kitaip apdorotos medienos.


Kai kurių rūšių piktžolės


Nemeskite į kompostą piktžolių, kurios jau subrandino sėklas, ar tų augalų, kurių stiebelių ar šaknų dalys lengvai prigyja žemėje. Taip pat venkite mesti piktžoles, kurios yra itin atsparios sausrai – paprastai tokie augalai turi sultingus lapelius ir gali išgyventi netgi po to, kai buvo išrauti ir sumesti į komposto krūvą. Tokios piktžolės gali įsišaknyti netgi komposte ir plisti kartu su juo.


Ką mesti vietoj jų?


Daugumą piktžolių, jeigu jos nėra subrandinusios sėklų, galima mesti į kompostą. Sausrai atsparias piktžoles reikėtų kelias dienas padžiovinti saulėje, kad jos galutinai nuvystų ir nebegalėtų prigyti. Jei norite mesti į kompostą augalus, kurie greitai prigyja per šaknų dalis, juos reikėtų sukišti į šiukšlių maišus ir taip pat kelias dienas palaikyti saulėje. Kai šaknys tikrai žus ir pradės pūti, jas bus galima drąsiai mesti į kompostą.


Žvilgantis popierius


Popierius, ypač žvilgantis, su spalvotais paveiksliukais ir tekstu, gali turėti sunkiųjų metalų. Popierių geriau mesti į kartono konteinerius, o ne į kompostą.


Ką mesti vietoje jo?


Į kompostą galite mesti kartoną, prieš tai jį susmulkinę. Nenaudokite tik to kartono, ant kurio yra spalvotų užrašų. Taip pat vertėtų atminti, kad kartoninės pakuotės dažnai būna apdorotos insekticidais, kad jų negraužtų kenkėjai. Taigi daugelis žmonių nerizikuoja ir geriau atiduoda kartoną perdirbti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis