6 paprasti būdai, kaip kovoti su piktžolėmis be chemikalų

Piktžolės gali būti naikinamos tiek natūraliu, tiek cheminiu būdu. Kadangi cheminiai preparatai yra itin agresyvūs, prieš pradedant juos naudoti, geriau išmėginti mažiau aplinkai kenksmingas, natūralias priemones. Pristatome kelis organiškus būdus, kuriuos galite pasitelkti kovoje su piktžolėmis.

Mulčiavimas. Darže, sode bei gėlyne augalus nuo piktžolių geriausiai galima apsaugoti mulčiuojant dirvą. Mulčiavimas – agrotechnikos būdas, kai yra imituojamas gamtoje egzistuojantis natūralus žemės paklotas, padengiant dirvą mulčiu. Mulčias gali būti organinis (t.y. suyrantis) ir neorganinis (nesuyrantis).

Organinis mulčias – tai nupjauta žolė, javų šiaudai, durpės, spygliuočių žievė, medienos gabaliukai, spygliuočių kankorėžiai, pjuvenos, smulkintos šakelės ir t.t.. Neorganinis mulčias – akmenėliai, stiklo granulės, plastiko rutuliukai, smėlis, žvyras ir panašiai. Visgi pranašesnis yra mulčiavimas organinėmis medžiagomis, nes augalas taip yra ne tik apsaugomas nuo piktžolių, bet ir gauna papildomų maistinių medžiagų, taip pat tokiu būdu yra gerinama dirvos struktūrą. Neorganinis mulčias yra daugiau dekoratyvinis, bet taipogi padeda apsaugoti augalus nuo piktžolių.


Shutterstock


Actas. Actas, nors ir ganėtinai agresyvus, nuo cheminių piktžolių naikinimo priemonių skiriasi tuo, kad jis yra natūralus. Tai yra saugi medžiaga, kuri nepakenks jums, jūsų vaikams ir jūsų gyvūnams. Rekomenduojama naudoti obuolių actą, nors galima naudoti ir baltą. Kuo actas rūgštesnis, tuo efektyviau jis naikina piktžoles.

Actą reikia supilti į purškiklį ir jį purkšti tiesiai ant piktžolių. Atsižvelgiant į rezultatus, galima naudoti koncentruotą actą arba jį skiesti vandeniu. Geriausia šiuo darbu užsiimti saulėtą, nevėjuotą dieną. Taip pat reikia atsižvelgti į tai, ar nenusimato lietus, nes lietus gali nuplauti actą, o svarbu, kad jis ant piktžolių lapų kurį laiką pasilaikytų.


Verdantis vanduo. Verdantis vanduo – efektyvi priemonė kovojant su piktžolėmis. Verdantį vandenį reikia pilti tiesiai ant piktžolių ir tokiu būdu jas nudeginti. Šis būdas yra itin tinkamas piktžolėms tarp takelio trinkelių naikinti, nes plytelėmis nubėgdamas vanduo atvėsta ir kartu palaisto netoliese augančius augalus.


Shutterstock


Kepimo soda. Sodos namuose turi kone kiekvienas, tad tai yra itin prieinama priemonė, kurią galima naudoti kovojant su piktžolėmis. Norėdami dirvą paversti mažiau palankia piktžolėms, barstykite kepimo sodą tiesiai ant piktžolėmis apaugusių vietų. Šis būdas yra itin patogus kovojant su piktžolėmis ant šaligatvio, išvažiavimų, takelių, nes sodą galimi berti tiesiai į tarpelius ir įtrūkimus, kuriuose jos auga.


Druska. Druska arba druskos tirpalais su piktžolėmis kovoti tinka, tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai, kad ir kiti augalai gali nemėgti sūrios dirvos, jiems tokioje dirvoje gali būti sunku augti. Taigi šis būdas yra tinkamiausias ten, kur kiti augalai neauga, pavyzdžiui, ant takelių bei šaligatvių.


Kukurūzų glitimo milteliai. Kukurūzų glitimo milteliai yra kukurūzų malimo proceso šalutinis produktas, kuris, pasirodo, yra geras natūralus herbicidas. Deja, šie milteliai nenaikina jau išdygusių piktžolių, bet yra veiksminga prevencinė priemonė. Kai milteliais apibarstytoje vejoje piktžolių sėklos pradeda dygti, kukurūzų glitimo milteliai neleidžia formuotis jų šaknims, todėl piktžolės netrukus numiršta.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis