5 pagrindiniai pievagrybių auginimo principai

Šiltnamyje auginame agurkus ir pomidorus, darže – moliūgus ir serbentus, ant palangių gėles bei prieskonines žoles – tai vis gerai apšviestos ir vėdinamos vietos. Tačiau kodėl neišnaudojus tamsesnių namų ar sklypo kertelių ir neužsiauginus savo grybų? Taip, žinoma, biologiškai vonioje išsikerojęs pelėsis irgi yra grybas, tačiau tai visai kita problema. Šiuo atveju kalbame apie pievagrybius – kokios sąlygos jiems reikalingos?

Sporos, grybiena ir tiekėjai. Dvisporis pievagrybis (Agaricus bisporus) yra bene dažniausiai pramoniniu būdu auginamas grybas. Jei norite grybų užsiauginti namuose, pirmiausia reikia įsigyti jų žaliavos - arba sporų, arba grybienos. Antrasis būdas yra greitesnis, paprastesnis ir kiek labiau tinkantis nepatyrusiems augintojams.


Svarbu! Kadangi šiuos grybus greičiausiai auginate ne dekoratyviniais tikslais, o vartojimui, būtina pasirinkti patikimus oficialius ir registruotus tiekėjus, kad tikrai žinotumėte, kad gaunate tai, ko pageidavote. Kai kurie nevalgomi grybai gali būti labai pavojingi sveikatai ir net gyvybei.


Vieta. Grybams daug nereikia – užtenka šilumos, drėgmės, tamsos bei oro cirkuliacijos. Tad auginimui tinka tamsesnė vieta, tarkime, rūsys ar erdvė po kriaukle, jei auginate nedaug grybų. Tačiau auginti grybus galima ir kitose vietose su atitinkamomis sąlygomis, taip pat netgi savo darže ar sode – žinoma, jie augs daug prasčiau, tačiau vienam kitam patiekalui jų greičiausiai užteks.


Dirvožemis. Grybai gauna sau naudingas medžiagas tik iš jo, kadangi skirtingai nei augalai savyje neturi chlorofilo. Tad derlingas dirvožemis yra būtinas. Jam galima naudoti paprastą dirvožemį, praturtintą pjuvenomis, šiaudais, sausa žole, mėšlu, durpėmis ar tiesiog pasirinkti kompostą. Praktiškai visoje auginimo literatūroje teigiama, kad geriausias dirvožemio ingridientas yra arklių mėšlas. Jei naudojate kompostą, prisiminkite, kad jis turėtų būti ne visiškai suiręs – tam, kad grybai, vaizdžiai tariant, dar turėtų ką veikti. Dirvožemiui geriausias neutralus pH, tačiau jį reikia reguliariai patikrinti, nes augdami grybai jį rūgština.


Šiluma. Grybai geriausiai auga 14 – 18 laipsnių temperatūroje, tiesa, pirmosiose augimo stadijose, kol iš grybienos nepradėjo augti grybai, jiems reikėtų bent 21 laipsnio temperatūros.


Dėmesio! Grybams nepatinka didelis karštis, todėl vasarą gali tekti imtis atitinkamų priemonių – vėdinti patalpas ar perkelti grybus į kitą, vėsesnę vietą. Jei naudojate dalinį kompostą, prisiminkite, kad jis irgi išskiria šilumą grybų augimo metu.


Drėgmė. Jei dauginate grybus grybienos pagalba, augimo pradžioje ją ir aplink esantį dirvožemį apšlakstykite vandeniu, tuomet uždenkite sudrėkintu audiniu. Reguliariai ją patikrinkite ir kai išdžius vėl ją sudrėkinkite.


Užaugus. Priklausomai nuo sąlygų, pievagrybiai užauga per mėnesį, daugiausiai pusantro. Grybams užaugus, juos geriausia atsargiu sukamuoju judesiu ištraukti iš grybienos arba ją nupjauti aštriu peiliu (kad neliktų atplaišų). Atsargiai, kad nepažeistumėte šalia augančių mažesnių grybų. Iš pašalintos grybienos dalies netruks užaugti kitas grybas ir taip galėsite juos nuolat rinkti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis