5 didžiausios mulčiavimo klaidos

Mulčiavimas yra agrotechnikos būdas, kuriuo darže ar sode yra bandoma atkartoti natūraliai miško paklotėje vykstančius procesus. Mulčiavimo metu dirvožemio paviršius yra padengiamas įvairiomis organinėmis medžiagomis, kurios maitina bei apsaugo dirvą. Kad šis agrotechnikos būdas būtų veiksmingas, reikia vengti dažnai pasitaikančių mulčiavimo klaidų.

Kas yra mulčiavimas ir kuo jis naudingas?


Miške bei pievoje žemės paviršius yra nuklotas organiniu sluoksniu (nukritusiais lapais, spygliais ir pan.), todėl visai nekeista, kad stengiantis sudaryti kuo palankesnes sąlygas sodo bei daržo augalams, bandoma imituoti gamtoje vykstančius procesus. Taigi mulčiuojant dirvos paviršių yra stengiamasi sukurti natūralias sąlygas sodinamiems augalams. Mulčiu dažniausiai tampa šios organinės atliekos: apvytinta nupjauta žolė, šiaudai, lapai, tai pat medienos arba medžio žievės (augalams labiausiai tinka spygliuočių žievė), drožlės. Mulčiavimo privalumų yra tikrai nemažai: dirvos drėgmės palaikymas, gera oro cirkuliacija, temperatūros svyravimų sumažinimas, apsauga nuo piktžolių, palankios terpės mikroorganizmams sukūrimas ir t.t.


Shutterstock


Dažniausiai pasitaikančios mulčiavimo klaidos


Per mažai mulčio

Mulčiuojant yra labai svarbu parinkti tinkamą mulčio kiekį. Plonas mulčio sluoksnis (mažesnis nei 5 cm) neatlieka savo paskirties ir gali būti nebent dekoratyvine sodo detale. Mulčio sluoksnis turėtų būti 10-15 cm storio. Beje, reikia neužmiršti, kad tai yra organinė medžiaga, kuri laikui bėgant suyra ir tampa žeme, tad mulčią reikia retkarčiais papildyti (kuo mulčias smulkesnis, tuo griečiau jis suyra).


Per daug mulčio

Mulčiavimui taip pat neturėtų būti naudojama per daug mulčio. Per didelis mulčio sluoksnis gali apsunkinti oro cirkuliaciją bei savo svoriu slėgti augalo šaknis.


Neteisingas mulčio naudojimas aplink medžius

Kita dažnai pasitaikanti klaida – neteisingas mulčio naudojimas aplink medžius. Dažnai naudodami mulčią aplink lapuočius ar spygliuočius medžius, žmonės mulčią aplink medelį supila vulkano forma (mulčio sukraunama labai daug, jis remdamasis į centre stovinčio medelio kamieną nuožulniai mažėja į išorę). Deja, medžiams nepatinka, kai mulčias liečiasi prie jų kamienų. Tose vietose, kuriose mulčias liečiasi su kamienu, kaupiasi drėgmė, sukelianti puvinius ir žievė tose vietose „nušunta“. Taip pat toks neteisingas mulčio subėrimas gali pakenkti medžio šaknims. Rekomenduojama iki kamieno palikti 10-15 cm, jei naudojate natūralų mulčią, o jeigu tai akmenėliai ar kita nesuyranti, sunki mulčio medžiaga, tuomet reikėtų iki kamieno palikti 20-50 cm.


Netinkamas mulčias

Mulčiavimas yra agrotechnikos būdas, turintis daug privalumų, bet prieš pradedant, svarbu tinkamai parinkti mulčią. Jeigu mulčiuojate savo daržą, mulčias turėtų būti natūralus (pavyzdžiui: šienas), jeigu mulčio paskirtis dekoratyvinė tinka plastikas, dažyta mediena. Akmenėlių mulčią geriausia naudoti takelių, nestačių šlaitų dengimui, taip pat rytietiško stiliaus sodeliuose ar kur auga nedaug augalų.


Plėvelės bei geotekstilės nuo piktžolių naudojimas kartu su mulčiu

Jeigu naudojate tinkamą kiekį mulčio, nepatariama su juo kartu naudoti plėvelės ar geotekstilės nuo piktžolių. Žmonės bandydami apsisaugoti nuo piktžolių sode, prieš berdami mulčią, dėl viso pikto papildomai naudoja plėvelę arba geotekstilę, bet toks dviejų priemonių naudojimas kartu gali būti neefektyvus ir net pakenkti dirvožemiui. Tinkamai parinktas mulčio kiekis savaime yra pakankamai efektyvi priemonė apsisaugoti nuo piktžolių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis