5 būdai, kaip kovoti su baltasparniais

Šiltnamių sezonui artėjant, juose pradės darbuotis ne tik savininkai, tačiau ir įvairūs kenkėjai. Baltos muselės, kurias galite aptikti ant savo augalų yra vieni iš jų. Susipažinkite – tai baltasparniai (lot. Aleyrodidae). Nors jie labai maži, tačiau nėra tokie nekenksmingi kaip atrodo ir gali nuskurdinti jūsų augalus bei sumažinti derlių.

Augalus gali pažeisti daugybė baltasparnių rūšių, tačiau aktualiausi daržininkui yra šiltadaržiniai baltasparniai (lot. Trialeurodes vaporariorum) – smulkūs (užauga iki 1,5 mm), tačiau vislūs vabzdžiai. Būtent jų kiekybė ir lemia derliaus praradimus.


Blogiausia yra tai, kad kartą įsiveisusi, tą patį sezoną jų populiacija labai nenoriai mažėja. Viena patelė apatinėje augalo lapo pusėje deda gana daug (teigiama, kad apie 100-200) kiaušinėlių, kurie yra mažyčiai, tad plika akimi sunkiai pastebimi. Be to, vasaros laikotarpiu gali užaugti ir ne viena karta, todėl nieko nedarydami birželį, rugpjūtį jų jau turėsite ženkliai daugiau. Lauke augti baltasparniams per šalta, o šiltnamyje sąlygos yra idealios – ne tik šilta, tačiau pilna maisto ir nėra jais mintančių priešų.


Baltasparniai minta įvairiais augalais, čiulpia jų sultis, dėl ko šie prasčiau auga, silpsta ir vysta. Jie gali pakenkti ne tik šiltnamyje auginamoms daržovėms, tačiau ir dekoratyvinėms gėlėms bei kitiems dekoratyviiams augalams, be to, pažeistos vietos tampa gera terpe plisti ligoms.


Kaip kovoti su baltasparniais?


1. Prevencija. Prevencija praktiškai visuomet yra geriausias receptas – jei neprisidarysime problemų, nereikės jų ir spręsti. Baltasparniai šiltnamiuose neatsiranda iš niekur – dažniausiai jie yra įnešami pavasarį kartu su kitais augalais arba daiktais. Todėl naudinga prieš įnešant daiktus ir augalus juos apžiūrėti, jei pavyksta – nuplauti.


Jei šiltnamyje ketinate auginti dekoratyvinius vazoninius augalus, prieš nešant jį į šiltnamį taip pat rekomenduojama pagal galimybes kurį laiką palaikyti jį lauke. Šiltnamyje jau augančius vazoninius augalus galite paprasčiausiai iš jo išnešti – ant jų gyvenantys baltasparniai, suprastėjus sąlygoms žus, o taip pat likę kenkėjai praras vieną iš maisto šaltinių. Po poros savaičių augalą grąžinkite.


2. Insekticidai. Tačiau apie pavasarį galvoti vėlu, jei baltasparniai šiltnamį apniko vasarą. Cheminiai preparatai yra bene visada veiksminga priemonė, tačiau ne kiekvienam norėsis juos purkšti būtent šiltnamyje – pakankamai ankštoje erdvėje, kur auginamos daržovės jūsų stalui. Blogesnė žinia, kad jie daliai insekticidų yra pakankamai atsparūs. Todėl reikia rinktis arba išbandytus ir rekomenduotus preparatus, arba naudoti juos pakartotinai keletą kartų.


3. Gaudykite spąstais. Nors šios muselės yra labai mažos, tad atrodo, kad vieną kitą pagavus nieko nenutiks, gana daug jų pagaunama paprasčiausia lipnia kenkėjams gaudyti skirta juosta. Jų galima nusipirkti buitinių ar sodo prekių parduotuvėse. Išdėliokite šias juostas prie jais apniktų augalų. Baltasparnis prie jos tiesiog prilimpa ir netrukus, negalėdamas pajudėti ir maitintis, žūva. Šiuos vabzdžius itin traukia baltos ir geltonos spalvos juostos. Galima rinktis ir kitą sprendimą, kurį galite pasigaminti ir patys – į stiklainio dangtelį (ar kitą didesnio ploto talpą) galite pripilti tiršto aliejaus ar riebalų. Pavilioti baltasparniai tankioje masėje užklimps ir negalės pajudėti.


4. Šalinkite augalus ir jų dalis. Baltasparnių pažeistus lapus rekomenduojama nuskabyti – toks lapas yra imlesnis ligoms, o ši „amputacija“ gali išgelbėti jūsų derlių. Žinoma, vien skabymas nepadės ir tai reikia derinti su kitomis priemonėmis. Dekoratyvinius augalus plaukite švelnia vandens srove, tai taip pat turėtų padėti sumažinti baltasparnių skaičių.


5. Rudens ruoša. Net jei šiltuoju metų laiku nepavyks visiškai išnaikinti baltasparnių, prisiminkite, kad visuomet yra kiti metai. Juk ruduo yra tikrai geras laikas atsikratyti esamais kenkėjais ir būsimomis jų kartomis. Prieš palikdami žiemoti, kruopščiai išvalykite šiltnamį nuo sudžiūvusių augalų bei nuokritų.


Baltasparniai šiltnamyje žiemoja, nes čia šilčiau nei lauke, o tai geras ženklas jums. Išneškite visus nereikalingus daiktus iš šiltnamio, kadangi jie dažnai baltasparniams tampa priebėga nuo šalčio – kibirus, įrankius, dėžes, virves ir kitus objektus. Prieš vėl įnešdami juos į šiltnamį pavasarį, gerai juos apžiūrėkite, jei reikia – nuplaukite, antraip problema gali kamuoti ir dar vieną sezoną.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis