3 svarbiausi lysvių šiltnamyje įrengimo aspektai

Patyrę daržininkai žino, kad geras derlius, kai galima džiaugtis ne tik užaugintų daržovių kiekiu, bet ir kokybe, paprastai yra tinkamo planavimo rezultatas. Lysvės ir jų formavimas šiltnamyje – svarbus darbas, kuriant patogų darbui bei tinkamą daržovėms augti išplanavimą.

Lysvių padėtis


Kad lysvės būtų apšviestos visu šviesiuoju paros metu, tinkamiausia šiltnamio kryptis yra rytų-vakarų ašis, tokiu būdų augalai šiltnamyje yra lepinami tiek rytine saule, tiek vakarine. Tačiau ne visi daržininkai turi galimybę šiltnamį įsirengti būtent šia kryptimi. Jeigu šiltnamis bus orientuojamas kita kryptimi, reikia turėti galvoje, kad šiltnamyje augančioms daržovėms rytinis šaltukas turi neigiama įtaką, todėl tokiu atveju geriausia, kad augalus pasiektų rytinės saulės spinduliai. Iki vidurdienio apšviestas šiltnamis yra geresnis variantas už šiltnamį, kuriame lysves saulės spinduliai pasiekia tik nuo vidurdienio, nes vakarinės saulės apšviestas šiltnamis pasižymi dideliais temperatūros svyravimais.


Lysvių skaičius


Dėl riboto šiltnamio ploto, jame paprastai galima įrengti dvi arba tris lysves. Išskiriami du lysvių išdėstymo šiltnamyje variantai. 1. Dvi lysvės iš kraštų ir per vidurį nutiestas takelis, toks lysvių išplanavimas paprastai tinka šiltnamiams, kurie yra siauri bei ilgi. Vienos tokios lysvės maksimalus plotis – ne daugiau nei 120 cm. Tokio dydžio lysvės leidžia patogiai darbuotis, kojomis tvirtai stovint ant takelio. Įrengus didesnę lysvę, darbuojantis šiltnamyje tektų kojomis lipti ant lysvės, o tai yra kenksminga augalams, dėl sutankėjusios dirvos. 2. Trys lysvės ir du takeliai tarp jų, toks išplanavimas yra tinkamas plačiam šiltnamiui. Dvi 75-100 cm lysvės yra įrengiamos šonuose, o viena plati (maksimalus plotis – 150 cm) per vidurį. Tokio išplanavimo šiltnamyje, nuo įrengtų takelių, vidurinę lysvę galima pasiekti iš abiejų pusių.


Shutterstock


Šiltnamio takelis


Takelis šiltnamyje: patogus priėjimas prie augalų, tvarkos palaikymas, estetinis patrauklumas. Jeigu šiltnamyje yra vienas takelis, rekomenduojama, kad jo plotis siektų 50 cm, jeigu takeliai yra du – vienas gali būti mažesnis 25 cm, o kitas didesnis 50 cm, kad juo būtų galima stumti karutį.


Takelio formavimo būdų ir dangos rūšių yra ne viena. Paprasčiausias būdas – takelio danga palikti dirvožemį, o praėjimą formuoti metaliniu arba mediniu karkasu, briaunomis į viršų, taip atitveriant takeliui skirtą plotą. Kitas variantas – organinės medžiagos. Itin gerai apšviestuose šiltnamiuose galima naudoti šviesias skiedas, o tamsios spalvos mulčą – ne taip gerai įšylančiuose šiltnamiuose. Betoninė takelio danga pasižymi temperatūros reguliacinėmis savybėmis. Toks takelis gali išlaikyti šiltnamio per dieną absorbuotą šilumą. Dieną įkaitęs toks takelis, naktį šilumą atiduoda.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis