Židinys: į ką atsižvelgti renkantis

Židinys – namų jaukumo simbolis, kuris gali tapti ypatinga interjero detale, skleidžiančia tiek grožį, tiek šilumą. Atėjus žiemai, nevienas iš mūsų ima galvoti apie tokį šiltą namų papildymą. Tad į ką būtinai reikia atsižvelgti renkantis židinį?

Vieta kurioje gyvenate


Kokį židinį rinktis, pirmiausia lemia vieta, kurioje gyvenate. Jei gyvenate individualiame name, įsirengti jums patinkantį židinį tikrai pavyks (ypač, jei vieta židiniui buvo numatyta iš anksto sienoje paliekant angą).


Tačiau jei gyvenate daugiabutyje, deja, susidursite su daugybe apribojimų ir sunkumų (lengviau yra tiems, kurie gyvena viršutiniame daugiabučio aukšte). Norėdami mėgautis natūraliu židiniu bute, turėsite išsiaiškinti įrengimo galimybes, paskui gauti kaimynų, namo bendrijos arba administruojančios įmonės sutikimą. Gavus tokį sutikimą reikės kreiptis į savivaldybės architektūros ir urbanistikos skyrių ir gauti projektavimo sąlygas, o galutinį verdiktą pateiks Statybos ir statinių naudojimo valstybinės priežiūros skyriaus specialistai kartu su priešgaisrinės saugos, Visuomenės sveikatos centro ir kitais specialistais.


Butų gyventojams patogi alternatyva yra elektriniai židiniai, dujiniai židiniai ir biožidiniai, kuriems nereikalingas dūmtraukis.


Shutterstock


Židinio tipas


Renkantis židinį, svarbu apsispręsti dėl židinio tipo. Ar norėsite tradicinio židinio (kūrenamo malkomis arba medienos briketais) ar elektrinio židinio? Abu šie židinių tipai turi savų pliusų bei savų minusų.


Elektriniai židiniai yra mėgstami tarp butų gyventojų, kadangi jie neužima daug vietoms, jiems nereikalingas dūmtraukis bei vieta malkų laikymui. Elektrinius židinius renkasi ir individualių namų savininkai, nes tokio židinio valymas yra labai paprastas, nereikia sukti galvos, kur išpilti pelenus. Taip pat tokie židiniai yra saugesni už tradicinius. Elektriniai židiniai yra pigesni, kita vertus jų eksploatacija gali atsieiti brangiau. Taipogi kai kurie žmonės gali pridurti, kad tokiems židiniams trūksta natūralumo bei tikro židinio sukeliamo jausmo.


Tradiciniai židiniai yra mylimi dėl degančių malkų skleidžiamo malonaus kvapo bei ugnies skleidžiamų raminančių garsų bei jaukios šilumos. Jie interjerui suteikia ypatingo žavesio, romantikos. Tradiciniai židiniai yra brangūs, dėl aukštos įrengimo kainos. Pagrindiniai minusai – reikalinga nuolatinė priežiūra, sudėtingas valymas, reikalinga papildoma vieta malkoms laikyti.


Be šių židinių tipų, taip pat galite rinktis iš: krosnelių, biožidinių bei dujinių židinių, bet apie juos daugiau kituose tekstuose.


Kur stovės židinys?


Renkantis židinį, reikia žinoti, kur šis stovės, nes tinkamai parinkta vieta lemia tai ar juo naudotis ateityje bus saugu ir patogu. Visi židinių ir krosnelių modeliai paprastai yra skirstomi į atvirus, uždarus ir pusiau atvirus. Atviri židiniai dažniausiai yra montuojami sienoje ir yra puošiami įvairiais aksesuarais. Uždari gali stovėti, kad ir viduryje kambario. Pusiau atviri gali stovėti prie sienos, dekoravimui naudojant karščiui atsparius aksesuarus.


Į kokius parametrus atsižvelgti?


Svarbūs parametrai, į kuriuos reikia atsižvelgti renkantis židinį: ekonomiškumas, technologijos paprastumas ir eksploatavimo patogumas. Taip pat svarbus yra laidumas šilumai.


Laidumas šilumai yra labai svarbus tuo atveju, jeigu židinys bus skirtas ne tik grožiui, bet ir namų apšildymui. Svarbu išsiaiškinti židinio laidumo šilumai koeficientą (kokį plotą ir per kokį laiką židinys gali apšildyti). Pavyzdžiui, jeigu nusprendėte įsigyti židinį iš metalo, būtina išsiaiškinti, kiek sluoksnių turi jo sienelės, nes metalinių židinių sienelės būna vieno, dviejų arba trijų sluoksnių (kuo jos storesnės, tuo ilgiau židinys išsaugo šilumą). Taipogi reikia atsižvelgti į tai, kad židiniai gali šildyti skleisdami šilumą tiesiogiai nuo ugnies ir per šildymo vamzdžius, nutiestus nuo židinio per visą namą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis