Vonių ir praustuvų sandarinimo principai

Vonios ar praustuvo kraštų sandarinimas greitai parodo ar darbą atliko mėgėjas ar profesionalas. Tačiau šiek tiek pasipraktikavę ir susirinkę pakankamai informacijos, turite galimybę būti priskirtas prie antrosios kategorijos.

Hermetikų rūšys

Parduotuvėse rasite didelį silikoninių hermetikų pasirinkimą, kurie padės užsandarinti tarpus prie vonių, kriauklių ir kitos santechninės įrangos. Jų tikslas – užsandarinti santechninės įrangos kraštus, kad vanduo nubėgtų į vonią arba į kriauklę, o ne pratekėtų už jų. Visada perskaitykite gamintojo instrukcijas ir išsiaiškinsite, ar hermetikas yra tinkamas konkrečiai situacijai.

Ploto paruošimas sandarinimui

Prieš pradėdami darbus, turite įsitikinti, kad jūsų sandarinami kraštai yra švarūs ir neriebaluoti, nes tik taip hermetikas tinkamai prilips, tad paviršius nuvalykite denatūruotu spiritu. Darykite tai atsargiai, kad nesugadintumėte šalia esančių kitų paviršių, pavyzdžiui, dažytų sienų. Tad dėl viso pikto išbandykite tai ant nedidelio paviršiaus. 

Didelius tarpus reikės užpildyti, kad neeikvotumėte silikono arba jis tiesiog nepradingtų. Tam puikiai tiks seni laikraščiai, kuriuos reikia sulankstyti ir įkišti į tarpą, kad iki viršaus liktų apie 0,6 cm.

Paslėpkite kraštus

Norėdami darbą atlikti nepriekaištingai, turėsite paslėpti šalia esančio paviršiaus kraštus, kad juos apsaugotumėte. Rinkitės 2,5 cm izoliacinę juostą, kurią klijuokite apie 0,6 cm virš vonios ar praustuvo kraštų ant sienos ir ant pačios vonios ar kriauklės. Kampuose teks juostą nukirpti. Išlyginkite izoliacinę juostą, kad ji gerai priliptų.

Ant grindų pasidėkite senų laikraščių, kad turėtumėte kur pasidėti įrankius. Prisiminkite, kad silikoną nuvalyti nuo dangų gali būti sudėtinga.

Hermetiko paruošimas

45 laipsnių kampu atsargiai nupjaukite hermetiko tūbelės antgalį. Kuo toliau nuo antgalio galo jūs pjausite, tuo daugiau silikono išspausite. Tad išmatuokite tarpo, kurį turite užsandarinti, plotį ir pagal tai nupjaukite antgalį. Reikės nupjauti ir tūbelės galą, esantį antgalyje, nes paprastai jis būna užsandarintas. Uždėkite antgalį ir įdėkite tūbelę į silikono pistoletą. Spauskite pistoleto spragtuką tol, kol stūmoklis pasieks tūbelės galą. Kai pajusite pasipriešinimą, nebespauskite, nes pradės lįsti silikonas.

Atkreipkite dėmesį, ar sandarinamas daiktas nejuda. Pavyzdžiui, plastikinės vonios naudojamos juda, todėl prieš sandarinant, jas reikia pusiau pripildyti.

Hermetiko užtepimas

Silikono pistoletą prie paviršiaus laikykite 45 laipsnių kampu. Jo antgalis turi liestų izoliacinės juostos kampą. Vienodai spauskite spragtuką ir tuo pačiu metu veskite pistoletą atgal per visą tarpą. Taip hermetikas pateks į tarpą ir lies juostos kraštą. Jums reikės apskaičiuoti reikalingą greitį ir spaudimą, kad į tarpą patektų užtektinai silikono, bet ne per daug, kad nereikėtų vargti šalinant jo perteklių.

Hermetiko formavimas

Kai pasieksite galą arba jei reikėtų sustoti, nykščiu atstumkite slėgio svirtį. Kai pabaigsite darbą, įsitikinkite, kad neliko neužsandarintų tarpų.

Padėkite pistoletą ant laikraščio ir paimkite skudurą. Įmerkite pirštą į vandenį ir veskite juo atgal iš vieno galo į kitą taip, tarsi norėtumėte išlyginti juostą. Pamėginkite tai padaryti vienu judesiu, kad viskas atrodytų lygiai. Jei hermetiko perteklius yra itin didelis, jums teks sustoti ir nuvalyti jį nuo piršto, nes jis gali imti varvėti aplinkui ir ištepti kitus paviršius. Kiekvieną kartą prieš pradėdami sudrėkinkite pirštą ir pradėkite maždaug 5 cm prieš tą vietą, kur pabaigėte, po truputį žemindami pirštą, kad pasiektumėte tą patį lygį (tarsi žemėjančio lėktuvo trajektorija). Siektinas rezultatas – įdubęs apvadas, esantis tarp juostos kraštų. Ant juostos turėtų būti labai nedaug silikono.

Baigiame darbą

Izoliacijos juostą reikia pašalinti prieš tai, kai silikonas išdžius. Pradėkite nuo ant sienos esančios juostos. Traukite ją atgal 45 laipsnių kampu. Jokiu būdu neleiskite jai atsidurti ant neišdžiuvusio hermetiko. Dabar nuplėškite juostą nuo vonios ar kriauklės. Panaudotą juostą pasidėkite ant seno laikraščio, kad lengvai galėtumėte ją išmesti.

Dabar leiskite hermetikui visiškai išdžiūti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis