Vonia ar dušo kabina – nepagrįsti mitai

Vonias renkasi tie, kurie nori vakare lengviau užmigti, o dušus tie, kurie nori ryte greičiau pabusti. Taip kartais juokaujama. Visgi diskusijoje, ką verčiau rinktis – vonią ar dušo kabiną – skamba ir kur kas rimtesni argumentai. Ir ne visada jie teisingi.

Taikosi prie vonios kambario dydžio

Nuo seno yra įprasta taupyti vonios kambario sąskaita. Seniau statytuose daugiabučiuose vonios kambariai yra maždaug 3 kvadratinių metrų ploto. Vėliau vonios plotas padidėjo iki maždaug 4 kvadratinių metrų. Tokio dydžio vonios yra senuose daugiabučiuose, vadinamose „chruščiovkėse“. Problema tik ta, kad nuo to laiko į vonios kambarius „atsikraustė“ skalbimo mašinos ir laisvos vietos dar labiau sumažėjo.

Bet ir šiuolaikinius namus besistatantys naujakuriai dažnai renkasi mažesnius vonios kambarius. Tai priverčia sukti galvą – ką verčiau rinktis darant remontą: vonią ar dušo kabiną? Tuomet pasirinkimas, atrodytų, paprastas – dušo kabina. Skaičiuojama, kad ji užima beveik dvigubai mažesnį grindų plotą nei vonia. Tačiau nepagalvojama, kad dušo kabina užima daugiau ploto vertikaliai (standartinis aukštis – 220 centimetrų).

Norintys vonios turėtų apie tai susismąstyti. Interjero dizaineriai mažų vonios kambarių savininkams siūlo pasvarstyti apie galimybę praustuvą įrengti virš vonios (paprastai kojūgalyje), taip sutaupoma sąlyginai daug vietos. Galbūt netgi pakankamai (sudėjus su dušo plotu), kad mažame vonios kambaryje atsirastų vietos mažesnei voniai.

Abejojama ekonomiškumu

Dušas paprastai laikomas pigesniu variantu: tiek įrengimo, tiek vandens sunaudojimo prasme. Tačiau šie pasvarstymai nebūtinai teisingi.

Vonia ir dušo kabina kainuoja panašiai – jas galima nusipirkti ir už 100 eurų ir už kelis tūkstančius eurų. Vidutinės kokybės dušo kabina ir tokia pati vonia kainuoja tiek pat – specialistai pataria šiam vonios kambario elementui skirti bent 400 – 600 eurų.

Nors sakoma, kad maudantis po dušu sunaudojama mažiau vandens, šis teiginys taip pat kvestionuojamas. Skaičiuojama, kad įprastinėje vonioje sunaudojama apie 120–350 litrų vandens, o prausiantis po dušu per 5 minutes išbėga apie 60 – 80 litrų vandens. Tačiau jei dažnai mėgausitės tekančio dušo srove, tiek vandens tikrai nesutaupysite. Be to, šiuolaikinės vonios sukurtos taip, kad padėtų sutaupyti vandens: šiuolaikiniai modeliai yra siauresni kojūgalyje, tad jų talpa mažesnė.

Sprendimą lemia šeima

Visgi sprendimą didžiąja dalimi nulemia šeimos poreikiai, gyvenimo būdas ir amžius. Pavyzdžiui, mažus vaikus auginančioms šeimoms patartina rinktis vonią, nes joje paprasčiau maudyti vaikus, o užimtiems žmonėms priimtinesnė dušo kabina, nes, kaip rodo tyrimai, nusiprausti po dušu užtrunka vos apie 4 minutes. Senyvo amžiaus žmonėms architektai taip pat pataria rinktis dušo kabiną, nes į ją tiesiog lengviau įlipti.

Tačiau, kaip suderinti dušo kabiną ir vonią? Didesniuose namuose, su dviem vonios kambariais, architektai šią problemą pataria spręsti labai paprastai – viename vonios kambaryje montuoti vonią, o kitame – dušo kabiną. Taip būtų patenkinti visų šeimos narių poreikiai.

Kai vonios kambarys vienas ir dar mažo ploto išeitis tik viena – kombinuoti vonią ir dušo kabiną. Pavyzdžiui, nusipirkus mažesnę vonią sumontuoti dušo sienelę. Ir vilkas sotus, ir avis sveika. Klausimas tik – ar tikrai reikia vonios, jei vaikai paaugę, o pasilepinti karšta vonia leidžiate sau kartą per mėnesį? Ar tik netaps ji brangiu ir daug vietos užimančiu dušo padėklu?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis