Tiek akims, tiek smegenims: kaip įsirengti akvariumą

Net ir kai viskas nudažyta, užtaisyta, priklijuota ir priveržta, vis tiek stengiamės jaukinti savo buitį. Vienas būdų - tiesiog įsirengti akvariumą. Savo patirtimi dalijasi tinklaraščio raituzonamas.blogspot.com autorius. Jam reikėjo ne tik sudėlioti įrangą, parinkti žuvis bei augalus, tačiau visų pirma netgi specialiai įrengti pamatą.

"Šitame dienoraščio įraše noriu Jums papasakoti apie gėlavandenius akvariumus. Žinoma, tai yra skonio reikalas, bet man visada buvo labai gražu, kai namo interjerą puošia akvariumas. Apie akvariumo pastatymo vietą reikia pradėti galvoti jau tada, kai pradedi projektuotis namą. Tam reikia numatyti stipresnį pamatą, susiprojektuoti elektros, vandentiekio privedimą, na ir žinoma nuotekų išleidimą.

Aš akvariumistika pradėjau domėtis prieš aštuonis metus ir per tiek laiko prižiūrėti akvariumą visai nepabodo, svarbu patogiai įrengti visą įrangą. Ar sunku ir ar daug laiko atima šis "gyvas paveikslas" pasistengsiu čia aprašyti šiek tiek vėliau.

Name suprojektavau 1,5 – 1,8 m ilgio ir apie 500 l talpos akvariumą. Darant namo pamatų rostverką toje vietoje kur stovės akvariumas buvo išlieta pamatų pagalvė 1,8x0,6 m.
Klojant namo vidaus nuotekas prie akvariumo atsivedžiau D50 nuotekų vamzdį ir sienoje įrengiau sifoną (nuotraukoje pirmas HL sifonas iš dešinės):

Į pastatytą namą laikinai atsivežiau dabartinį savo turimą 192 l akvariumą ir spintelę po juo. Vėliau, planuoju jį keisti į dvigubai didesni.

Dabartinis akvariumas yra 80x40x60 cm, stiklo storis 0,8 cm. Pervežti jį buvo tikrai gan sunku, kadangi vežama buvo su gruntu, šiek tiek vandens ir esančiomis viduje žuvimis ir augalais.
Keturiese vos pakeldavom šį "mažylį". Kadangi buvo lauke žiema, tai delsti su pradėtu akvariumo transportavimu nebuvo galima. Pervežus į naują vietą akvariumas buvo pripildytas vandens ir prie jo pajungiama visa reikalinga įranga:

Kas sudaro gėlavandenio akvariumo įranga:

1. Akvariumas "bliudas". Jų formų yra įvairių t.y. stačiakampiai, panoraminiai, kampiniai, apvalus arba montuojami į sieną/pertvarą. Koki rinktis, čia jau skonio reikalas, tik svarbu pagalvoti kur akvariume pasislėps visokie vamzdžiai, šildytuvai. Kokia rinktis akvariumo talpą? Kuo didesnė bus talpa tuo lengviau bus prižiūrėti akvariumą. Mažame akvariume negalėsite auginti kai kurių gražių augalų ar žuvų rūšių. Žinoma didėjant akvariumo tūriui didėja būtinybė turėti prie akvariumo pajungtas vandens ir nuotekų komunikacijas. Negi norit po kambarius lakstyti su žarnomis ir kibirais?

2. Akvariumo dangtis ir apšvietimas. Akvariumas visada turi būti uždengtas su lengvai nuimamu ir prieinamu dangčiu. Apšvietimui naudojamos dienos šviesos fluorascencinės lempos, kuo jų daugiau tuo augaliniam akvariumui yra geriau. Jei akvariumas bus labiau ciklidinis, apšvietimas nebus taip svarbus kaip augaliniam akvariumui. Pas mane stovi 3 skirtingų spektrų lempos po 25 W. Veikti jos turi ne ilgiau nei 10 h, to pilnai pakanka, kad įvyktų augalų fotosintezė ir gerai augtų augalai. Didėjant apšvietimo laikui didėja galimybė dumblių atsiradimui. Apšvietimo laikui kontroliuoti statome elementarų laikmatį.

3. Akvariumo filtras. Šis daiktas turi veikti ištisas 24 h per parą, kuo didesnis jo darbinis našumas tuo turėsite švaresnį vandenį, tuo sveikesnės bus Jūsų žuvis ir augalai. Filtrai yra mechaniniai-vidiniai, kurie montuojami akvariumo viduje ir išoriniai - biologiniai, kuriame esančios gerosios bakterijos perdirba žuvų "š...." į gerus cheminius elementus.

4. Šildytuvas. Kadangi gėlavandeniam akvariume auginam tropinius augalus ir žuvis, tai priklausomai nuo auginamos rūšies vandens temperatūrą reikia palaikyti nuo 22oC iki 32oC.

5. CO2 įranga. Tai nėra būtina kiekvieno akvariumo įranga, bet jei norite turėti gražius akvariumo augalus, neturėti dumblių tai apie CO2 įrangą vertėtų pagalvoti. Per didelė CO2 koncentracija yra kenksminga ir net mirtina žuvims, todėl reikia kontroliuoti ištirpusio CO2 kiekio koncentraciją vandenyje. Tam yra specialus testai. CO2 balionai, reduktoriai gan brangiai kainuoja, todėl pradžiai galima tikrai nebrangiai pasigaminti pačiam CO2 gaminimo prietaisiuką ir išgauti CO2 gaminant raugą.

Aš pats naudoju CO2 savadarbį tiekimą jau daugiau nei du metus ir tuom esu visai patenkintas:

Kaip pasigaminti raugą iš mielių? Įdedu citatą iš vieno forumo, pagal kurio receptą ir gaminuosi šį raugą:
"Raugo gamyba
Imame 2 litrų plastikinį butelį. Pilame 1,5 litro vandens iš čiaupo, kūno temperatūros. Būtina palikti viršuje vietos, nes skystis pradžioje gali suputoti. Taip pat, kad CO2 greičiau difunduotų iš raugo, reikia pakankamo paviršiaus ploto.
1. 200 ml cukraus.
2. 0,5 arbatinio šaukštelio sausų mielių.
3. 1 valg. šaukštas sojų miltų.
4. 1 valg. šaukštas kvietinių miltų.
5. 0,5 arbatinio šaukštelio sodos.
Imame 200 ml cukraus. Pilame į butelį ir nemaišome. Imame 50 ml šilto vandens. Jame ištirpiname arbatinį šaukštelį cukraus.Supilame mieles. Suplakame ir paliekame 10 min. Tada pilame į raugo rezervuarą.Siekiant stabilizuoti mielių padavimą, dedame po valgomąjį šaukštą sojų ir kvietinių miltų. Tai labai pailgina ir stabilizuoja raugo veikimą. Kad mielės galėtų gyventi, joms reikia ne tik energijos (cukraus), bet ir statybinių medžiagų (aminorūgščių), todėl dedama sojos ir kvietinių miltų. Soda reikalinga stabilizuoti pH. Užtenka įdėti 0,5 arbatinio šaukštelio.
Toks raugas veikia apie 3 - 4 savaites. Kartais „ištempia" ir 5 sav. Labai stabiliai burbuliuoja. Nebūna labai stipraus starto. CO2 srautas sumažėja tik paskutinę savaitę. Raugo keitimas vieną kartą per mėnesį manęs neapsunkina."

CO2 dujos į akvariumą iš butelio pasiduoda per vamzdelį į specialų akvariume sumontuotą difuzorių, kuris padeda vandenyje geriau ištirpti CO2 dujoms. Nuotraukoje matosi sumontuotas "difuzorius":

6. Jei bus naudojama CO2 tiekimas, tai į akvariumą reikės papildomai pilti trąšas. Kiek ir kokių trąšų reikės pilti priklauso nuo Jūsų name esančio vandens kokybės. Tam reikalingi akvariumo vandens testai, kad atlikti kontrolinius patikrinimus. Jei vanduo name labai kietas, gali tekti ji minkštinti osmosinio filtro pagalba.

Oro kompresoriai "burbuliatoriai" nėra reikalingi augaliniame akvariume, kadangi augantis augalai pakankamai išskiria deguonies. Kartais būna, kad augalų lapai pasidengia deguonies burbuliukais ir tai reiškia, kad augalai gerai vystosi ir auga.

Čia maniškis gėlavandenis akvariumas:

Maniškiai augintiniai:

Šamas saugo savo ikrus:

Na ir pabaigai paminėsiu kiek gi man atima laiko šis "gyvas paveikslas"
Kartą per dieną pašerti žuvis ir įpilti trąšu (1-3 min);
Kartą per dvi-trys savaites sutvarkyti akvariumą, dalinis (30% tūrio) vandens pakeitimas, augalų išgenėjimas (30-60min).
Na ir filtrą tenka išvalyti vieną kartą per pusę metų (30-60min).
Vat ir visi darbai".

Šaltinis: raituzonamas.blogspot.lt; nuotraukos autoriaus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis