Tapetuoti ar dažyti? Priklauso nuo statybininkų palikto broko

Darant buto ar indvidualaus namo vidaus remontą nori nenori iškyla klausimas – kaip dekoruoti sienas. Iki šiol populiariausi būdai yra sienų dažymas ir tapetavimas. Ir nors namų šeimininkai mano, kad tai visiškai laisvas pasirinkimas, jį turėtų lemti tai, kaip kokybiškai statybininkai atliko savo darbą.

Lemia sienų lygumas

Vienas pagrindinių tapetų pranašumų prieš dažus – jiems nereikia daug parengiamųjų darbų, o taip pat jie maskuoja statybininkų paliktą broką – nelygias sienas. Norint tinkamai paruošti sienas dažymui reikia daugiau pastangų ir lėšų, ypač jei sienos nelygios arba linkusios trūkinėti. Tokiu atveju reikalingas storas glaisto sluoksnis, kuris taip pat negarantuoja, kad siena vėl nesutrūkinės.

„Jei nelygią sieną nudažysite, matysis kiekvienas nelygumas. Krentantys šešėliai kaskart išryškins sienų defektus. Tapetai šioje situacijoje būtų geresnis pasirinkimas, nes jie nelygumus ne išryškina, o maskuoja“, - teigia architektės asistentė Margarita Kovalevskaja.
Interjero dizainerės Loretos Tallat – Kelpšienės teigimu, tapetai kur kas praktiškesnis pasirinkimas įrengiant kambarius naujos statybos pastatuose. Esą tapetai padeda užmaskuoti dėl pastato konstrukcijų „sėdimo“ atsiradusius įtrūkimus, kai dažai juos tik išryškintų.

Ilgaamžiškumą lemia atsitiktinumai

Specialistai pastebi, kad tiek dažai, tiek tapetai išlaiko estetines savybes panašų laikotarpį – maždaug 3–4 metus. Tiesa, tikėtina, kad apie mažesnius sienų remonto darbus reikės pagalvoti kur kas anksčiau.

„Dažų sluoksnis yra pakankamai tvirtas, jį sudėtingiau užkabinti, pažeisti galima nebent su aštriu daiktu. Tapetai pažeidžiami kur kas lengviau. Be to, dažytos sienos pažeidimus atitaisyti gerokai paprasčiau ir pigiau nei tapetuotos“, - pastebi L. Tallat – Kelpšienė.

Be to, prieš priimant sprendimą, dažyti ar tapetuoti sienas, derėtų pagalvoti ir apie vaikus. Jei namuose šėlios mažyliai, vargu ar pavyks išsaugoti nenuplėšytus ar neišpaišytus tapetus. Nors „pagražinimų“ vargiai išvengtų ir dažytos sienos, tačiau jas rekonstruoti būtų lengviau ir pigiau.

Verta atsižvelgti į erdvę

Prieš renkantis sienų dekoro sprendimus, vertėtų pagalvoti ir apie patalpos paskirtį. Pavyzdžiui, nors parduotuvėse yra didelis vaikiškų tapetų pasirinkimas, vargu ar verta vaikų kambario sienas klijuoti tapetais dėl jau anksčiau minėtų priežasčių. Taip pat tapetų nerekomenduojama klijuoti viešosiose erdvėse ir pereinamose gyvenamosios paskirties patalpų erdvėse, drėgnose patalpose, tokiose kaip vonios kambarys, sanitarinis mazgas, virtuvė.

Tačiau dažant sienas taip pat reikia turėti omenyje, kad nevisi dažai tinkami. Specialistai rekomenduoja svetainei, miegamiesiems ir vaikų kambariams, holui ar tambūrui rinktis matinius dažus, o vonios kambarį, sanitarinį mazgą bei virtuvę dažyti drėgmei atsparesniais dažais.

„Ir gyvenamosiose erdvėse man asmeniškai labiau patinka dažai, nes nudažius sienas, skirtingai nei jas išklijavus tapetais, nėra akis badančių jungimų. Be to, nudažyta siena yra puiki medžiaga, prie kurios galima derinti kitus interjero akcentus“, - teigia interjero dizainerė.

„Aš rekomenduočiau tapetus naudoti kaip interjero akentą. Pavyzdžiui, vieną kambario sieną tapetuojant, o kitas dažant ir žaidžiant su pasirinktomis interjero detalėmis“, - pataria M. Kovalevskaja.

Pastebėtina, kad tapetų nebėra tokie populiarūs, kokie buvo prieš dešimtmetį. Šiuo metu dažniausiai tapetuojami senos statybos namai, pasižymintys blogos kokybės sienomis. Naujos statybos butuose ir individualiuose namuose šeimininkai dažniau renkasi dažus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis