Stumdomų durų įrengimas: svarbu ir lubos, ir vaikų amžius

Stumdomos durys kurį laiką buvo laikomos tik vienu iš sprendimų, norintiems įsirengti pakankamai plačią ir patogią spintą. Tačiau pamažu stumdomos durys atkeliavo ir į gyvenamąsias erdves. Visgi norintiems pačio optimaliausio sprendimo tiek praktine, tiek estetine prasme reikėtų pagalvoti apie tai dar prieš darant remontą.

Ne visada galima stumdyti

Stumdomos durys yra vis dažniau naudojamos gyvenamųjų patalpų interjere ne tik dėl estetinių savybių, bet ir dėl praktinių. Specialistų teigimu, stumdomos durys padeda tuomet, kai patalpose susiduriama su erdvės trūkumu, tai yra, tuomet kai tradicinės varstomos durys užima ir taip brangų kiekvieną kambario centimetrą.

Stumdomas duris į grupes galima skirstyti pagal keletą aspektų. Pagal integravimą į aplinką jos skirstomos į dvi kategorijas: važinėjančios palei sieną ir įvažiuojančios „į sieną“. Pastarasis atvejis, kai stumdomos durys tiesiog pranyksta sienoje, reikalauja atitinkamų sprendimų jau darant sienų konstrukcijas ir apdailą. Tačiau net ir paprastos palei sieną stumdomos durys gali būti įrengiamos ne visais atvejais. „Pirmiausia, žinoma, palei sieną važinėjančių durų neįmanoma įrengti tuomet, kai yra gana siaura anga, siauras koridorius ar panašiai. Tokiu atveju tiesiog nebus pakankamai erdvės, kur nustumti duris. Kitas problematiškas atvejis, kai yra laiptinė, kai stumdomas duris trukdo įrengti laiptų konstrukcija“, - tvirtina stumdomomis durimis prekiaujančios bendrovės „Komandor“ atstovė Aurelija Mažeikienė.

Konstrukcijų patikimumo klausimas

Kitas populiarus stumdomų durų skirstymo principas – pagal tvirtinimą. Pagal tai jos skirstomos į tvirtinamas prie sienų ir tvirtinamas prie lubų. Tiesa, nors prie lubų tvirtinamos ir bėgelio apačioje neturinčios durys pastaruoju metu vis labiau populiarėja, jas įrengiant derėtų pasikonsultuoti su specialistais. „Svarstant įsirengti prie lubų tvirtinamas stumdomas duris privalu įvertinti jų tvirtumą. Lubos turėtų išlaikyti bet 90 kilogramų svorį, todėl ant gipso kartono plokštės tokių durų tvirtinti nerekomenduočiau, nes konstrukcija jų tiesiog neišlaikys. Prieš priimant sprendimą įsirengti tokias duris siūlyčiau pasikviesti specialistus, kad jie apžiūrėtų konstrukcijas ir paaiškintų, kokios yra galimybės įsirengti pakabinamas stumdomas duris“, - teigia A. Mažeikienė.

Visgi konstrukcijų tvirtumą turėtų rimtai įvertinti ir ketinantys įsirengti prie sienų tvirtinamas stumdomas duris. „Ir įrengiant palei sieną važinėjančias duris derėtų įvertinti konstrukcijos tvirtumą. Ir vienu, ir kitu atveju sprendimas gali būti labai paprastas, pavyzdžiui, įmontuojant papildomą medinį bruselį. Svarbiausia, kad siena ar lubos nebūtų tuščiavidurės“, - sako bendrovės „Vituko durys“ atstovė Sigita Jankauskaitė– Vinevičė.

Kita vertus, net ir pakankamai lanksti interjero atžvilgiu stumdomų durų koncepcija nepadeda išpildyti kiekvieno namų savininko poreikių. Pavyzdžiui, stumdomos durys labai patraukli prekė loftų gyventojams, tačiau itin aukštas lubas turinčioms erdvėms prie lubų tvirtinamos durys nėra tinkamos. Tokių durų aukštis nėra begalinis – pardavėjai prekiauja ne aukštesnėmis kaip 3 metrų aukščio durimis.

Svarbiausia – bėgeliai

Perkant stumdomas duris (tiek tvirtinamas prie sienos, tiek prie lubų) pirmiausia patartina atkreipti dėmesį į bėgelius, kuriais važinėja durys. „Bėgeliai ir ratukai yra svarbiausia ir sudėtingiausia stumdomų durų konstrukcijos dalis. Vienos sistemos yra patvaresnės, kitos atrodo gražiau. Renkantis gaminį rekomenduočiau pasidomėti gamintojais. Nuo gamintojo labai daug kas priklauso“, - sako A. Mažeikienė.

S. Jankauskaitės – Vinevičės teigimu, šiuo metu ypač populiarūs nematomi, į akis nekrentantys bėgiai. Juos ypač dažnai renkasi loftų gyventojai. „Itin svarbus elementas ratukų guoliai. Nuo jų priklausys ir naudojimosi patogumas. Vieni yra paprasti, kiti su savaiminio stabdymo sistema. Tai yra, paleidus duris važiuoti savo eiga jie pamažu stoja ir nuvažiavę iki bėgių galo nesitrenkia, o lengvai sustoja. Tai ypač aktualu namuose, kuriuose auga vaikai“, - pastebi ji.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis