Stiklo blokeliai – ne tik gamykloms ir mokykloms

Greičiausiai neretam stikliniai blokeliai pirmiausia asocijuojasi su mokykla, darželiu ar kitu viešosios paskirties pastatu - tarybiniais laikais jais užpildyti sienų tarpus buvo gana populiaru. Šiandien, kai dažnai atidžiai skaičiuojame šilumos nuostolius, blokelių panaudojimas išorinėje sienoje atrodytų mažai racionalus – šviesos tokia struktūra praleidžia mažiau nei langas, o papildomai apšiltinti nepavyks.

Nors jų panaudoti išorinėse sienose niekas nedraudžia, be to, tai suteiks pastatui primiršto išskirtinumo, stikliniai blokeliai atgimė kaip gana neįprasta, tačiau visas sąlygas atitinkanti vidinių pertvarų statybinė medžiaga.

Neretai toks sprendimas naudojamas voniose, atskiriant tualeto ir dušo zonas, taip pat dalinant dideles erdves. Kadangi tokios pertvaros taip pat nedengiate niekuo, galite grožėtis pusiau permatoma stikline konstrukcija. Šiais laikais gamintojai nesiūlo tik standarto - galima rinktis skirtingų faktūrų, dydžių, išvaizdos bei spalvų blokelius, pats stiklas yra gana draugiška papildomam dekoravimui (nuotraukų, piešinių perkėlimas) medžiaga.

Į ką atsižvelgti. Blokeliai savaime yra daugiau tiems žmonėms, kuriems rūpi estetiniai sprendimai nei maksimaliai praktiškiems, tačiau tai nereiškia, kad blokelių savybės jums turėtų praslysti pro akis. Yra keletas kriterijų į kuriuos turėtumėte atsižvelgti besirinkdami šią statybinę medžiagą.

Skaidrumas ir šviesos laidumas – svarbu tiek renkantis blokelius išorinės sienos fragmentui, tiek vidinei pertvarai. Pirmuoju atveju į namus siekiate įleisti papildomai šviesos, pernelyg nepadidindami matomumo, tad kodėl tuo nepasinaudojus maksimaliai? Vidinės pertvaros dalinai saugo mūsų privatumą, o stiklinių blokelių sienelė, atvirkščiai, dalį to privatumo atskleidžia. Priklausomai nuo to, kurioje patalpoje statysite blokelių sieną, verta pasidomėti, kiek pro ją galite matyti.

Shutterstock nuotr.

Akustinės savybės – daugiau aktualu statant užbaigtas vidines pertvaras arba didesnius išorinių sienų fragmentus.

Šilumos izoliacija/šilumos laidumas - jei statote didesnį išorinės sienos fragmentą, tai tikrai bus aktualu. Nepamirškite, kad tokie blokeliai, skirtingai nei tarkime, plytos nėra papildomai šiltinami.

Tvirtinimo būdai. Tradiciniu būdu blokelių sienelė tvirtinama naudojant karkasą. Armuojama ne tik pati konstrukcija, tačiau ir eilės tarp blokelių. Darbas primena mūrijimą - mišiniu užklojus apatinę karkaso dalį, ant jo dedama pirma blokelių eilė, ant jos dedamas naujas mišinio sluoksnis, jis papildomai armuojamas ir vėl mūrijama nauja blokelių eilė. Tolygesniam rezultatui ir vienodiems tarpams užtikrinti naudojami plastikiniai kryželiai. Vienas atsakingesnių darbų yra blokelių eilės lyginimas - po kiekvienos eilės, blokelius būtina patikrinti naudojant gulsčiuką ir, jei reikia, pakoreguoti guminiu plaktuku. Kitas atsakingas aspektas yra skiedinio pertekliaus problema - norite gražiai įrengtos sienos, tad po kiekvienos eilės rekomenduojama jį nuvalyti. Sumūrijus konstrukciją lieka cemento spalvos siūlės, kurios gali neatrodyti labai estetiškai, tad jas galima nuglaistyti kitos spalvos glaistu.

Nenorintiems daug "terliotis" ar nelabai pasitikintiems savo jėgomis, gamintojai siūlo sauso tvirtinimo sistemas naudojant įvairių medžiagų profilius. Jų privalumas, kad jie įrengiami greičiau ir lengviau atleidžia klaidas, tačiau dėl savo savybių dažniau rekomenduojami naudoti dalinių pertvarų įrengimui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis