Sienų apdaila: gipso kartonas ar tinkas?

Įrengiant naujai pastatyto namo vidų ar darant rimtą seno namo remontą, neišvengiamai susiduriama su klausimu – vidines sienas tinkuoti ar tvirtinti gipso kartono plokštes. Kaip teigia specialistai, abu šie būdai geri, tik vienas tinkamesnis vienu atveju, o kitas – kitu.

Gerokai sumažina plotą

Renkantis patį geriausią spendimą derėtų suvokti, kad montuojant gipso kartono plokštes ženkliai sumažėja erdvė. Skaičiuojama, kad gipso kartono profilio storis sudaro apie 5 centimetrus, o pati plokštė – dar 1 centimetrą. Be to, reikia turėti omenyje, kad patalpos ilgis ir plotis sumažėtų ne po 6, o po 12 centimetrų. Todėl gipso kartono plokščių nepatartina naudoti ir taip nedidelio ploto patalpose.

Tuo tarpu priklausomai nuo sienos lygumo tinko storis turėtų būti apie 1–2 centimetrus.
„Gipso kartonas yra gera išeitis, jei norima pagerinti garso ir šiluminę izoliaciją. Tuomet į profilio tarpus galima dėti izoliacines medžiagas. Šiuo atveju gipso kartoną naudoti iš tiesų prasminga“, - teigia meistras Deividas Mauricas.

„Naujos statybos namuose, kuriuose jau įrengta gera šilumos izoliacija iš išorės, šiltinti sienas iš vidaus nėra prasmės. Juolab, kad jei namas pastatytas kokybiškai, sienos lygios, tinkuoti yra kur kas geriau. Lubas, žinoma, vertėtų dėti naudojant gipso kartoną“, - pasakoja meistras Irmantas.
Tiesa, kai kurių medžiagų pagrindas nėra tinkamas tinkavimui, nes tinkas negali su juo sukibti tiesiogiai. Pavyzdžiui, tai gali būti medis ar metalas. Tokiu atveju gipso kartono nepavyks išvengti. Be to, gipso kartono plokštes galima panaudoti namuose statant pertvaras. Padaromas karkasas, kuris užpildomas termoizoliacine medžiaga ir uždengiamas plokštėmis. Tai pigiau ir paprasčiau nei mūryti pertvaras.

Senos statybos namuose kitaip

Senos statybos namuose galioja kiek kitokios taisyklės. Pirmiausia, remontuojant namą ar butą iš esmės, derėtų atkreipti dėmesį į namo sienas. Jei jos sutrūkinėję, palaipsniui tinką tiesiog suplėšys. Tokius atveju geriau montuoti gipso kartono plokštes.

„Senos statybos namai juda. Kitos išeities nėra – tenka kliautis tik gipso kartonu. Be to, senos statybos namai paprastai neturi geros šiluminės izoliacijos, todėl pasinaudojant proga galima namą šiek tiek apsišiltinti iš vidaus“, - teigia meistras Irmantas.

Pasak D. Maurico, jei patalpos sienos nėra visiškai tragiškos, bet ir nepakankamai lygios, reikėtų gerai pasvarstyti. Gali būti, kad nusprendus sienas tinkuoti vėliau pasimatys, jog reikia labai daug tinko ir būtų labiau apsimokėję naudoti gipso kartono plokštes.

Laikas, pinigai ir tinko privalumai

Svarbus faktorius, lemiantis būsto savininkų pasirinkimą, darbų atlikimo laikas. Skaičiuojama, kad du patyrę meistrai 30 kvadratinių metrų kambario sienų bei lubų profilį bei gipso kartono lakštus gali sumontuoti maždaug per 3 dienas. Jei gipso kartono plokštės būtų klijuojamos tiesiai ant sienos be profilio, tai užtruktų 2 dienas. Tiek laiko prireiktų norint toliau tęsti apdailos darbus. Tuo tarpu tinkavimas reikalauja daugiau laiko. Tinku padengtos sienos prieš apdailą turėtų pastovėti apie 28 dienas.

Tiesa, meistrų teigimu, darbų kainos su medžiagomis panašios – tinkuoti sienas galbūt yra šiek tiek pigiau. Pastatų ekspertai įspėja, kad ilgesniu laikotarpiu, jau gyvenant pastatytame name, tinkuotos sienos yra patogiau. Tinkas yra pralaidesnis, patalpoje drėgmė gali migruoti, o gipso kartono lakštų laidumas mažesnis, todėl negalima užtikrinti geresnio mikroklimato. Tarpuose tarp sienos ir gipso kartono plokštės gali atsirasti pelėsio ar kenkėjų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis