Roges ruošk vasarą: ką daryti, kad žiemą nesigailėtum?

Lietuvoje klimatinės sąlygos pasižymi dideliais kontrastais – vasarą kepina karštis, o žiemą tvoras laužo speigai. Nori nenori, tokie temperatūrų skirtumai veikia ir statybos darbus bei statybines medžiagas. Polistireninį putplastį gaminančios bendrovės „Kauno šilas“ pardavimų vadovas Tomas Čerauskas pataria, kaip vasarą atlikti šiltinimo darbus, kad žiemą savo būste būtų galima pasitikti šiltai.

1. Teisingai suplanuokite darbų eiliškumą

Jei suplanuosite visus darbus teisingai, tuomet galite tikėtis ne tik sklandžios darbo eigos, bet mažesnių laiko sąnaudų. Jei namo „dėžutė“ jau pastatyta, tai kitas etapas yra apdailos ir apšiltinimo darbai. „Dirbant vasarą, reikėtų judėti nuo vidaus į išorę, o ne atvirkščiai – atliekant vidaus apdailos darbus, viduje kaupiasi drėgmė, todėl apšiltinus ji lėčiau pasišalins. Jei atlikote vidaus tinkavimo darbus, reikėtų pastatą ir apšiltinti – kitu atveju žiemą tinką veiks šaltis ir drėgmė“, – pataria specialistas.

Taigi pirmiausia reikia ištinkuoti pastato vidų. Dėl geros oro cirkuliacijos iš tinko greitai pasišalins drėgmė ir jis netruks išdžiūti. Po to galite imtis kitų darbų – įstatyti langus ir duris. Atlikus šiuos darbus, galima imtis šiltinamojo sluoksnio montavimo.

2. Būtinai išlyginkite paviršių

Paviršius, ant kurio bus klijuojamos apšiltinimo plokštės, turi būti išlygintas. „Nepadarius to, tarp šiltinimo medžiagos ir sienos susidarys oro tarpas ir pro jį išeidinės šiluma. Todėl būtina nuo sienos nuvalyti tiek užsilikusį skiedinį, tiek užglaistyti nelygumus“, – pataria T. Čerauskas.

3. Stebėkite termometro stulpelį

Montuojant plokštes reikia atkreipti dėmesį į oro temperatūrą. „Montavimui skirti cementiniai mišiniai nemėgsta ne tik žemų temperatūrų, tačiau ir aukštų. Jei oras yra įšilęs daugiau nei 25 laipsniais, tuomet suprastėja jų sukibimo savybės – jie gali per greitai džiūti, gali susidaryti oro tarpai“, – teigia T. Čerauskas.

Jis pataria įdėmiai skaityti gamintojų informaciją ir rinktis tokius klijavimui skirtus mišinius, kurie yra optimalūs esamomis oro sąlygomis.

4. Vengti tiesioginių saulės spindulių

Polistireninio putplasčio plokščių nerekomenduojama ilgą laiką laikyti lauke neuždengtų. Jas veikia saulės spinduliai, kurie deformuoja plokščių paviršius. „Jei yra didesnis kiekis plokščių, uždenkite jas arba sandėliuokite ten, kur nėra tiesioginių saulės spindulių. Pageltusios vietos reiškia, kad plokštės pažeistos ultravioletinių spindulių – tas vietas būtina nušlifuoti“, – kaip apsaugoti statybines medžiagas pataria T. Čerauskas.

5. Apsaugokite jau sumontuotas plokštes

Esant aukštai temperatūrai, taip pat reikėtų apsaugoti jau priklijuotas ant sienos apšiltinimo plokštes. Tą galima padaryti pastolius uždengiant termouždangomis, kad saulė nespigintų tiesiai į namo fasadą.

6. Nedelskite su tinkavimu

Sumontavus apšiltinimo sluoksnį, nereikėtų delsti su tinkavimu. „Kaip jau minėta, plokštes veikia saulės spinduliai, todėl nutinkavus fasadą, saulė nepasieks apšiltinimo sluoksnio. Jei visą padarysite pagal taisykles, namo apšiltinimo sluoksnis jums tarnaus mažiausiai ketvirtį amžiaus. Tereikės laikas nuo laiko atnaujinti tinką“, – pataria specialistas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis