Progresuojantis namų saugumas: gidas, kuris padės nepasiklysti

Būsto saugumas prasideda nuo durų. Net vienos pirmųjų saugumo taisyklių, kurių mokome savo vaikus, susijusios būtent su durimis: „neatidaryk durų nepažįstamiems“, „nepamesk rakto“, „užsirakink duris, kai esi vienas“, „būtinai pažiūrėk pro rakto skylutę prieš atverdamas duris“...

Apsauginių ir įėjimo durų gamintojai nuolat kuria naujus jų modelius, gaminio savybes tikrina notifikuotose Europos laboratorijose. Jie stengiasi patenkinti kuo įvairiausius užsakovų poreikius: dizaino įvairovę, saugumo lygį, puikią garso ir šilumos izoliaciją, atsparumą ugniai, mechaninį patvarumą, atsparumą įsilaužimui...

Išprusę pirkėjai

Lietuviams šarvuotos durys nėra naujiena. Pirkėjai turi gana daug žinių apie jas ir kelia aukštus reikalavimus. Jie išmoko rinktis kokybiškas ir iš tikrųjų įsilaužimui atsparias duris, nes supranta, kad, iš pradžių sumokėjus mažiau, vėliau teks nusivilti.

Pasak UAB „Plieninis skydas“ pardavimo vadybininkės Donatos Achramavičienės, pirkėjai domisi, kurios durys yra sertifikuotos, kokią saugumo klasę atitinka. Taip pat jie klausia, ar durų kokybę ir saugumą patvirtinantys dokumentai yra išduoti atsakingų institucijų, ar tai – tik gražūs popierėliai. Jau drąsiau renkamasi išskirtinės išvaizdos duris.

Tobulėjant vagims, pirkėjai atsakingiau žiūri į savo namų saugumą. Jie supranta, kad saugesnės durys neįveikiamos smulkiems vagišiams, o įgudusiems gerokai sutrukdo ir pailgina laužimosi laiką. O uždelsus gali pastebėti kaimynai, kurie net buriasi į „saugios kaimynystės“ grupes.

Investicijos, proporcingos poreikiui

Anksčiau buvo gaminamos tik vieno tipo šarvuotos durys ir pagrindinis, dažnai vienintelis jų saugumo skirtumas buvo užraktas. Maždaug prieš penkerius metus Lietuvoje atsirado galimybė pasirinkti ir durų saugumo lygį, kurį lemia jų vidinė konstrukcija.

Dabar galima rinktis, atsižvelgiant į tai, kokia yra įsilaužimo rizika: maža, didesnė ar itin didelė. Europoje (ir Lietuvoje) šiuos lygius apibrėžia standartas LST EN 1627:2011 „Įeinamųjų durų sąrankos, langai, apdarinės sienos, grotos ir anginės. Atsparumas įsilaužimui. Reikalavimai ir klasifikavimas“. Yra skiriamos trys saugumo klasės: RC2, RC3, RC4.

„Taigi saugumo lygio pasirinkimas dažniausiai būna proporcingas konkretaus žmogaus ar organizacijos saugumo poreikiui“, – sako įmonės rinkodaros vadybininkė Sigita Jonušaitė.

Durims skirtos inovacijos

Kaip daugelyje sričių, taip ir durų saugumo srityje daugėja elektroninių, integruotų sprendimų. Duris galima atverti be rakto, biometriniu būdu, užraktus nuotoliniu būdu valdyti išmaniaisiais įrenginiais.

Visa tai atliepia aukštus saugumo reikalavimus, nes durų, užraktų ir kompiuterinių technologijų specialistai dirba išvien. Nuolat tobulinant saugumo stiprinimą, pažangūs sprendimai pritaikomi ir durų gamyboje. Pastebima tendencija mažinti durų svorį naudojant naujausias medžiagas. Pavyzdžiui, durų neperšaunamumo pasiekiama ne didinant metalo storį, o naudojant karo pramonės ištobulintus durų užpildus ar durų apdailoje integruojant specialias plokštes. Be to, nepamirštamas ir kitas ne mažiau svarbus aspektas – gaisrinis saugumas.

Nuo gaisro saugo net dvi valandas

Saugios durys turi stabdyti gaisro plitimą, todėl jų gamintojai nuolat investuoja į atsparumo ugniai rodiklių gerinimą. Šiuo metu jau galima įsigyti 4-os saugumo klasės duris, kuriuos nuo ugnies apsaugos net 120 min. (EI 120).

Be to, durys turi sulaikyti besiveržiančius dūmus, kurie ne tik apgadina patalpas ir jose esančius daiktus, bet labai dažnai sukelia labai rimtų padarinių žmonių sveikatai ar net gyvybei. Šiuolaikinės apsauginės durys jau pasižymi šiomis būtinomis savybėmis.

Kaip Džeimso Bondo filmuose

Biometriniai skaitytuvai nėra šios dienos naujiena Lietuvoje, bet, kaip ir kiekviena inovacija, turi įgyti pasitikėjimą tarp pirkėjų. Daugeliui spynos su biometriniais skaitytuvais vis dar asocijuojasi su biurais ar viešosiomis įstaigomis, tačiau dėl akivaizdžių privalumų jie vis labiau populiarėja ir tarp individualių būstų savininkų. Ypač juos pamėgo žmonės, įsirengiantys „išmaniuosius“ namus.

Biometriniai skaitytuvai

Jų veikimas pagrįstas tokiu principu, kai identifikuojami asmens fiziologiniai bruožai (piršto atspaudas, akies rainelė ir pan.). Biometriniai skaitytuvai derinami su pasirinktu durų saugojimo būdu pavyzdžiui, vienu saugiausių variklinių spynų ar kitų užraktų, todėl nėra tikslu juos vadinti biometrinėmis spynomis.

Pasak UAB „Stentron“ direktoriaus Tado Čepulio, skirtini du biometrinių skaitytuvų veikimo principai. Pirmasis, kai skaitytuvas naudoja fotografuotą piršto atspaudą ir jį paverčia skaitmeniniu kodu. Tai nėra saugus būdas, nes tokį atspaudą nėra sudėtinga pavogti. Antrasis skaitytuvo veikimo principas – kai skaitmeninis kodas generuojamas sudėjus tris žmogaus fiziologinius parametrus: kūno šilumą, odos rašto gylį bei patį raštą. Tai gerokai saugesnis skaitytuvo veikimo principas.

Šito rakto vaikas nepames

Saugumo problemų dažnai sukelia pati mūsų kasdieninė. Juk kiekvienas yra pametęs raktą arba jis buvo pavogtas. O jei turite vaikų, tai tikrai žinote, kaip dažnai jie būna ir išsiblaškę, ir neatsargūs. Todėl didelis privalumas, kai nereikia nešiotis fizinio rakto. Tokią galimybę kaip tik suteikia spynos su biometriniais skaitytuvais.

Tiesa, yra kelios šių skaitytuvų ypatybės, kurias reikėtų žinoti. Specialistai rekomenduoja neprogramuoti vieno žmogaus piršto atspaudo, mat jį susižeidus bus sudėtinga atrakinti duris. Taip pat šios spynos ne iškart nuskaito sušalusių pirštų atspaudus. Tam, kad skaitytuvai veiktų sklandžiai, juos montuojant reikia pagalvoti, kaip apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. O šalčio jie nebijo.

Biometrinių spynų ypatumai

Pagrindiniai šių spynų pranašumas – nereikia turėti rakto, kortelių ar kitų įrenginių: tai itin praktiška turintiems vaikų ir žinantiems, kaip dažnai jie moka pamesti raktus.

Galima lengvai keisti vartotoją: nereikia daryti raktų kopijų. Vienas biometrinis skaitytuvas gali saugoti iki 99 skirtingų pirštų atspaudų. Tai itin aktualu žmonėms, atliekantiems remonto darbus, turintiems auklę ar namų tvarkytoją, mat, pasikeitus žmogui, gana lengvai ištrinami piršto atspaudai, atrakinantys spyną.

Užraktą galima valdyti per „Bluetooth“ jungtį, pavyzdžiui, mobiliajame telefone: valdyti gali pats savininkas, nesikviesdamas specialistų

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis