Pjauname angą gipso kartone

Kaip tiksliai, nesukeliant betvarkės, su kuo mažiau sąnaudų išpjauti angas gipskartonyje elektros jungikliams ar šviestuvams? Kaip išpjauti nei per dideles, nei per mažas angas, ir – nesulaužant gipso kartono kitose vietose? Kaip ištaisyti klaidas? Patarimai šiame tekste.

Pjauname tikslią angą

Vienas labiausiai varginančių ir daug laiko atimančių darbų – išpjauti angas visiems elektros lizdams bei šviestuvams. Išpjausite per mažą – turėsite vėl nuimti visą atraižą, pjauti, didinti. Išpjausite per didelę – gali tekti netgi išmesti visą atraižą.

Angos šviestuvams

- Išsimatuokite šviestuvo plotį. Matuokite skersmenį. Pieštuku galite užsirašyti išmatavimus tiesiai ten, kur matuojate.
- nusibraižykite brėžinį ant gipso kartono atraižos. Pasižymėkite skylės centrą, kampus, nusibraižykite keturkampį, tuomet apsibrėžkite lygų apskritimą.
- Atsargiai pjūkleliu išsipjaukite apskritimą.

Matuoti vietą šviestuvams gali būti sudėtinga, nes reikia dribti pakėlus rankas virš galvos, vėliau – persibraižyti pagal duomenis ant atraižos. Yra pavojus susipainioti, nubraižyti skyles ne nuo tos kraštinės, išpjauti ne toje vietoje.

Nėra reikalo spoksoti į gipso kartono atraižą, stengiantis atspėti, kurioje vietoje turi būti skylė, geriausia – pridėkite visą atraižą prie lubų ir tiksliai atsimatuokite. Niekada nesuklysite. Išsipjauti skyles galite taip, kaip anksčiau minėjome, tačiau, jei numanote, kad tokį darbą jums teks atlikti dar ir dar kartą, geriausiai būtų įsigyti specialų įrankį, kuris ir apibrėžia, ir pjauna lygius apskritimus (pjaunantis skriestuvas).

Pastabos

Matuokite būtent šviestuvą, nusibrėždami stačiakampį, vėliau ant atraižos pieškite lygiai tokį stačiakampį ir tik tuomet – apskritimą. Centrą nustatysite iš kiekvieno kampo nubrėžę įstrižaines.

Į centrą įbeskite kiaurai mažą vinį. Taip jūs žinosite, kur yra centras, kai pjausite iš kitos pusės. Nubrėžtas ratas turi būti vos vos didesnis už patį šviestuvą – kad lengvai įtilptų. Svarbiausia – prapjauti popierinę gipskartonio dalį. Kai prapjausite vieną pusę, apverskite ir pjaukite kitą pusę.

Elektros lizdai

Matuokite vietą gipskartonyje taip, kaip ir matavote vietą šviestuvui. Kvadrato pasižymėjimas visuomet pagelbėja, kai reikia išpjauti apskritimą. Pirmiausiai brėžkite vertikalias linijas, tuomet – horizontalias. Kaip minėta, vietoj skriestuvo puikiai tiks ir pati detalė, kuriai bus pjaunama anga – tiesiog pridėkite ją ir apibrėžkite.

Kai pjausite pjūkleliu, laikykite jį šiek tiek pakreipę kampu, kad išorinis kraštas būtų kiek siauresnis, nei vidinis – taip elektros lizdas lengviau įsitvirtins.

Jei pjovėte pagal liniją (kiek kampu), lizdas turėtų puikiai tilpti. Bet dėl visa ko imkitės atsargumo priemonių – įsukite kelis varžtus, kai tvirtinsite gipskartonį. Įsukite kiek tolėliau nuo angos, vieną viršuje, vieną apačioje. Tuomet truputį spustelėkite, kad įsitikintumėte, jog gipskartonis prigludo tinkamai.

Venkite atplaišėlių – jos pridarys netvarkos ir bėdų. Iškart nukirpkite visas popieriaus ar gipso atplaišėles, jei yra įdužų – užpildykite glaistu. Tam reikės ir popierinės juostos, ir grunto, tad geriau dirbkite kiek įmanoma atsargiau, kad neprireiktų papildomų darbų.

Stačiakampės arba kvadratinės angos

Turbūt manote, kad keturkampę angą išpjauti lengviau, negu apvalią? Deja, tikrai ne. Netgi sudėtingiau – didesnė galimybė įlaužti gipskartonį.

Matavimo tikslumas yra labai svarbus, jei darote viename lakšte kelias angas. Taip pat visuomet labai svarbu laikytis elektros prietaisų įrengimo taisyklių, nes yra numatyti tam tikri atstumai tarp jų (taip pat ir tarp elektros lizdų). Taip pat negalima elektros lizdams išpjauti per dideles skyles – turėsite glaistu angą sumažinti, kitaip rozetė nesilaikys ir kris į vidų.

Norint tiksliai išmatuoti, geriausiai matuokite su standžia matavimo priemone – liniuote ar pan. matuojant rulete net ir nedidelis išlinkimas jau gali pakenkti visam darbui.

Kai pjaunate angą, stenkitės taip pakreipti pjūklelį ar peilį, kad vidinė angos briauna būtų platesnė, negu išorinė – bus lengviau pakeisti detalę bei mažesnė tikimybė, jog įlaušite gipso kartoną.

Gipskartonio lakštą tvirtinkite su tiek varžtų, kiek reikia, kad jis būtų stabilus. Varžtai turi būti saugiu atstumu nuo elektros lizdo. Jei visgi anga yra kiek mažoka, peiliuku „skusdami“ praplatinkite.

Bėda!
Jei anga nėra tinkamai išpjauta, bet jau susukote laikančiuosius varžtus į elektros lizdo rėmelį, gipso kartonas gali įskilti. Netinkamo dydžio angos dažnai būna skilimo ar įlūžimo priežastis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis