Pelėsio ir drėgmės priešas – tinkamai įrengtas cokolis

Jei gatvėje sutikti žmonės turėtų išvardinti pačias svarbiausias namo dalis, žodis „cokolis“ tikriausiai būtų paminėtas rečiausiai. Visgi netinkamai įrengtas cokolis gali tapti daugybės nemalonumų priežastimi, tarp kurių ir sveikatai pavojingas pelėsis, nuolatinė drėgmė viduje ir galiausiai – prasta namo fasado išvaizda, kurią lemia sutrūkinėjusi ir besilupanti apdaila. Dalinamės keletu patarimų apie tai, į ką svarbu atkreipti dėmesnį įrengiant cokolį, kad ateityje nekiltų dideli nepatogumai.

Tvarkingas cokolis – svarbiausia pamatų dalis

Cokolis – tai viršutinė pamatų dalis, kuri jungia namą su žeme. Jis ne tik pakelia namą nuo žemės, jį laiko ir išlygina, bet ir apsaugo pastatą nuo kritulių, sušvelnina atmosferos reiškinių poveikį. Jei namas stovi prie gatvės – cokolis taip pat sugeria automobilių judėjimo keliamus virpesius.

Lietuvos klimato reiškiniai – drėgni orai, sniegas ir staigūs temperatūros pokyčiai – nuolatos veikia namų pamatus ir cokolį, todėl jei šis įrengtas netinkamai, namo viduje ir išorėje pradeda reikštis nemalonūs dalykai: kilti drėgmės lygis, augti pelėsis bei skilinėti cokolio apdaila. Statybų ir remonto metu nepelnytai nuvertintas cokolis dėl prasto įrengimo vėliau gali tapti net ir trupančios bei besilupančios fasado apdailos priežastimi.

Cokolis – svarbi namo dalis, todėl siekiant sumažinti pelėsio atsiradimo ir drėgmės kaupimosi tikimybę bei apsaugoti gyventojų sveikatą nuo šių nemalonių reiškinių sukeliamų komplikacijų, jam įrengti reikėtų rinktis kokybiškas ir atmosferos poveikiui atsparias medžiagas.

„Cokolio įrengimui – jo šiltinimui, klijavimui, armavimui, tinkavimui bei apsaugai nuo drėgmės – žmonės dažnai renkasi kelias skirtingų gamintojų medžiagas, tačiau dažniausiai jos neužtikrina cokolio įrengimo patikimumo, nes pasižymi skirtingais parametrais. Be to, dėl nevienodos išeigos jų likučius tenka išmesti, o tai – papildomos piniginės ir laiko išlaidos. Patarčiau daryti paprasčiau – pirmiausia rinktis kokybišką mišinį, kuris turi visas reikalingas savybes cokoliui įrengti ir sutaupys daug laiko, reikalingo jo įrengimui“, – sako „Knauf“ technikas Kastytis Vaseris.

Sėkmė priklauso nuo mišinio pasirinkimo

Internete galima rasti begales patarimų apie tinkamą fasado įrengimą, tačiau apie tinkamai įrengtą cokolį kalbama retai. K. Vaseris tikina, kad šiam reikia naudoti tinkamas medžiagas, kurios užtikrins ilgaamžę cokolio kokybę – neskilinės bei apsaugos apatinę fasado dalį nuo drėgmės.

K. Vaserio teigimu tinkamiausia medžiaga cokolio įrengimui – universalus produktas – mineralinis klijavimo-armavimo mišinys, kurį galima naudoti ir dekoratyvaus sluoksnio įrengimui, be to šie sluoksniai turėtų pasižymėti ir visišku atsparumu vandens poveikiui bei būti hidrofobiški, t.y. atsparūs kapiliarinio vandens pralaidumui.

Toks mišinys yra itin atsparus dėvėjimusi, o jo sudėtyje esantis specialus armuojantis plaušas ir integruota apsauga nuo drėgmės užtikrina cokolių atsparumą drėgmei bei druskoms. „Toks mišinys yra ilgaamžis, nes jo sudėtyje esantis cementas ir specialus armavimo plaušas daugelį metų saugo nuo mechaninių poveikių ir trūkių atsiradimo, o atsparumas drėgmei, šalčiui ir sniegui lemia, jog patraukli cokolio išvaizda išlieka ilgam“, – teigia K. Vaseris.

Apšiltinti pamatai taupo jūsų pinigus

Daugiau nei 10 proc. namo šilumos išeina per rūsį, todėl apšiltintas cokolis padės apsisaugoti nuo didesnių išlaidų šildymui. Šis principas galioja ne tik cokoliui – pagerinus išorinių sienų šilumos izoliacijos parametrus taupoma energija, skirta patalpoms šildyti, o išorinės sienos apsaugomos nuo atmosferos poveikio. Visa tai užtikrina geresnę gyvenimo kokybę bei padidina pastato vertę.

Cokolio įrengimui ir apskritai namo remontui ar statyboms pasirinkę kokybiškas medžiagas ne tik užtikrinsite pastato ilgaamžiškumą, bet ir geresnę gyvenimo kokybę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis