Patarimai, padėsiantys klojantiems keramikines plyteles

Nuo įmantraus dizaino marokietiškų iki klasikinių šachmatinių, keramikinės plytelės yra labai universalios, nebrangios bei lengvai įmontuojamos, puikiai dera su šildomomis grindimis.

Nuo ko pradėti ?
Prieš pradedant, puiki mintis būtų pašalinti į patalpos vidų atsidarančias duris. Taip pat turėkite galvoje, kad plytelės gali pakelti grindų lygį, tad jums gali tekti aplyginti durų apačią prieš vėl jas įkeliant į vietą.

Juodgrindžių paruošimas

Iš pradžių reikėtų pašalinti esančias plyteles. Šiam darbui jums reikės apsauginės aprangos, plaktuko ir kalto. Apsaugokite baldus bei kitus dūžtančius objektus apdengdami juos audiniais ar išnešdami iš patalpos. Visas skyles ir įtrūkimus užtaisykite sandarinimo užpildu. Esant grindų nelygumams naudokite lyginamąjį mišinį.

Ar galima naujas plyteles kloti ant senų?

Tai padaryti įmanoma, tačiau nepamirškite, kad grindų lygis pakils. Jums taip pat reiks „pašiaušti“ senas plyteles, kad klijai turėtų su kuo sukibti. Vis dėlto patartina senas plyteles pašalinti.

Kaip planuoti išdėstymą?

Pradėkite nutiesdami dvi virvutes, jungiančias priešinių sienų vidurius. Taip gausite susikertančias linijas, patalpą dalijančias į keturias dalis. Pagal dvi nutiestas linijas išdėliokite dvi eiles plytelių, kiekvienos gale palikdami trapą nuo sienos pjautinėms plytelėms. Kai kuriais atvejais jums gali tekti paieškoti tinkamos plytelių padėties, pastumiant nutiestas linijas, kad tilptų didesnė plytelės dalis. Juk kiekvienam pravartu išvengti situacijų, kai plytelę prie sienos tenka pjaustyti iš kelių pusių.

Kai suradote tinkamą plytelių išdėstymą, palei dvi gretimas patalpos sienas prikalkite tiesias medines lentas, žyminčias pjautinių plytelių vietą. Lentų kraštai turėtų liestis su plytelėmis, kurias jau išdėliojote. Pagal šias lentas bus dėliojamos plytelės – taip bus tinkamai išlaikyta jų geometrinė tvarka.

Tuomet sudėliokite dvi plytelių eiles pagal prikaltas lentas ir įsitikinkite, jog jos tinkamai sueina į savo vietas joms statmenai išdėstytų plytelių atžvilgiu. Jei ne, jums teks perkalti lentas.

Plytelių klojimas

Logiškiausia būtų pradėti kampe, esančiame toliausiai nuo durų. Kaip orientyrą naudokite nutiestas linijas. Dantyta mentele ant nedidelio ploto užtepkite klijų, labai svarbus teisingas klijų paskirstymas. Netolygiai juos paskirsčius mažėja sukibimas ir atsiranda rizika, jog plytelės skilinės. Uždėję plytelę ant klijų stipriai spustelkite, kad tinkamai sukibtų. Naudokite plastikines tarpines tolygiam atstumui tarp plytelių išgauti.

Linijos nustatyta kryptimi iš vidurio judėkite sienų link. Iš pradžių paklokite vieną kambario pusę, tuomet kitą. Iš tarpų pašalinkite klijų perteklių ir leiskite plytelėms džiūti maždaug 24 valandas. Tuomet pašalinkite tarpines ir anksčiau prikaltas lentas. Beliko tik supjaustyti ir sukloti pjautines plyteles.

Plytelių pjovimas

Plyteles nesunkiai padalysite naudodami rankines arba diskines plytelių pjovimo stakles. Tačiau galima apsieiti ir be jų, tiesiog įbrėžus plyteles jas galima laužti atrėmus į stalo kraštą ar naudojant kampines reples.

Kokį skiedinį pasirinkti?

Skiedinių galima įsigyti daugybės skirtingų spalvų, tačiau balta, pilka ir ruda yra populiariausios. Turėkite omenyje, kad baltas skiedinys laikui bėgant pakeis spalvą patalpose, kuriose yra intensyvus judėjimas, pavyzdžiui, virtuvėje. 

Geriausiems rezultatams gauti patartina naudoti glaistyklę guminiu pagrindu, kuri nepažeidžia plytelių paviršiaus. Įsitikinkite, kad visi tarpai tolygiai užpildyti, perteklių pašalinkite jam neišdžiuvus. Prieš valant leiskite viskam išdžiūti. Jei klojate didelį plotą, geriausia iš karto viso ploto netepti, skiediniui išdžiuvus, jį nuvalyti bus sunku.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis