Patarimai, kaip pasendinti medieną

Jei norite savo namams ar sodui suteikti išskirtinumo bei šiek tiek grubumo, jums pravers skurdžiai, kaimiškai atrodanti mediena. Neturite senos medienos, iš kurios būtų galima sukurti ką nors solidaus ir gražaus? Gal taip net ir geriau, nes sukežusi mediena tikrai nėra pati tvirčiausia medžiaga. O ką jeigu gerą medieną priverstumėme atrodyti senesne? Sužinokite, kaip patiems sukurti kaimiškai atrodantį paviršių. Išbandykite šiuos lengvus būdus ir pasendinkite medieną iki jums tinkamo lygio.

Acto ir plieno drožlių metodas

1 žingsnis – sukurkite acto ir drožlių beicą

Ar teko matyti, kas nutinka acte paliktoms plieno drožlėms? Laikui bėgant jos ištirpsta acto rūgštyje, sukurdamos senai atrodantį beicą. Tad galite patys lengvai sukurti tokį acto ir plieno drožlių tirpalą. Įdėkite delno dydžio plieno drožlių gabalą į stiklainį ir užpilkite jį puodeliu acto. Palikite juos 72 valandoms. Kuo ilgiau leisite medžiagoms reaguoti, tuo tamsesnį tirpalą gausite.

2 žingsnis – paruoškite medieną

Švitriniu popieriumi nušveiskite nuo medienos dėmes ir nuosėdas, kad acto ir plieno drožlių tirpalas tinkamai įsigertų. Jei ant paviršiaus yra sunkiai išvalomų dėmių, pasinaudokite rankiniu šlifuokliu.

3 žingsnis – užpilkite arbatos tirpalo

Į didelį puodą įpilkite apie 4 – 4,5 litrus vandens ir leiskite jam užvirti. Įdėkite 5 arbatos maišelius į verdantį vandenį, išjunkite viryklę ir leiskite arbatai prisirpti apie 15 minučių. Užpiltas arbatos tirpalas reaguos su acto ir plieno drožlių tirpalu bei suteiks medienai tamsesnį atspalvį. Ištepkite medieną arbatos tirpalu.

4 žingsnis – užtepkite acto ir plieno drožlių beicą

Teptuku užtepkite acto ir plieno drožlų beicą ant arbata išteptos medienos. Kruopščiai tepkite beicą ilgais mostais ta pačia kryptimi išilgai medienos pluoštui. Leiskite jam visiškai išdžiūti. Jei norite, kad mediena būtų tamsesnė, užtepkite antrą beico sluoksnį.

5 žingsnis – padailinkite medienos paviršių
Švariu skuduru nuvalykite tirpalo perteklių nuo medienos paviršiaus, kai ji visiškai išdžius. Pamerkite skudurą į šaltą vandenį ir gerai išgręžkite. Trinkite juo medienos paviršių ir nuvalykite visas nereikalingas drožles.

6 žingsnis – apsaugokite medieną
Kai paviršius yra kruopščiai išvalytas, ištepkite medieną vaškuojančia alyva. Tai padės apsaugoti medienos paviršių. Prieš tai darydami, perskaitykite gamintojo instrukcijas.

Kepimo sodos metodas

1 žingsnis – pasigaminkite sodos tirpalo
Pripilkite į kibirą šilto vandens. Įpilkite į jį puodelį kepimo sodos ir maišykite viską mediniu šaukštu, kol soda visiškai ištirps.

2 žingsnis – ištepkite paviršių sodos tirpalu
Šepetėliu įtrinkite mišinį į medieną. Pamerkite šepetėlį į mišinį, nupurtykite mišinio perteklių ir kruopščiai įtrinkite jį į medieną. Pastatykite medieną saulėtoje vietoje lauke ir leiskite visiškai išdžiūti.

3 žingsnis – padailinkite medieną
Švariu skuduru nuvalykite tirpalo perteklių nuo medienos paviršiaus. Pamerkite skudurą į šaltą vandenį ir gerai išgręžkite. Trinkite juo medienos paviršių, kol jis bus visiškai glotnus. Leiskite medienai visiškai išdžiūti.

"Kankinimo" metodai - kartais atsitinka taip, jog turima mediena yra tiesiog per graži ir naujai užtepta tekstūra nelabai pakeičia jos išvaizdos. Šios medienos neišdarkė laikas, todėl teks išdarkyti jums.

1 variantas – subjaurokite medieną su varžtais ir kojine
Paimkite pilną saują mažų varžtų ir suberkite juos į švarią kojinę. Užriškite kojinės galą, kad jie neišbyrėtų. Daužykite šia kojine medieną, kol ji bus tinkamai „išgražinta“.

2 variantas – subjaurokite medieną plaktuku
Čiupkite paprastą arba guminį plaktuką ir švelniais smūgiais padaužykite medieną. Guminio plaktuko antspaudai paviršiuje bus platūs, o paprasto – mažesni. Tęskite tol, kol paviršius atrodys tinkamai.

3 variantas – subjaurokite medieną švitriniu popieriumi
Švitriniu popieriumi nušveiskite tam tikras medienos paviršiaus sritis. Kuo grubesnis švitrinis popierius, tuo puikesnis bus vaizdas. Jei skirtingai spausite švitrinį popierių, išvaizda bus natūraliai nusidėvėjusi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis