Patarimai, kaip paruošti lubas dažymui

Paviršiaus paruošimas dažymui sudaro didžiąją darbo dalį - tai tiesa, kurią nuolat kartoja dažymo ekspertai. Neabejotina, kad tai jau girdėjote ne kartą. Tačiau ar žinote, kaip tai atlikti tiksliai?

Pirmiausia tai labai priklauso nuo to, kokias lubas dažote. Įrenginėjant naują būstą, lubos greičiausiai bus lygios, gerai sugeriančios dažus, todėl daug rūpintis nereikės, pakaks tik nuvalyti paviršių nuo galimų nešvarumų, kurie gali trukdyti prikibti tolesniems dažų ar grunto sluoksniams. Tačiau tuo atveju, jeigu lubos buvo dažytos anksčiau teks nuspręsti, ar seną sluoksnį pašalinti. „Prieš dažant lubas, reikia išsiaiškinti, kokiais dažais paviršius buvo dažytas. Jei perbraukus sieną ranka ji lieka balta, greičiausiai dažyta kreidiniais ar kalkiniais dažais. Tokį paviršių būtina nuvalyti kaip įmanoma kruopščiau. Ant kreidinio paviršiaus nesilaikys nei glaistas, nei dažai. Gerai nuvalius paviršių, rekomenduojama užgruntuoti tinkamu gruntu. Gruntui išdžiūvus, galima atlikti visus kitus reikalingus remonto darbus – glaistyti ar dažyti. Jei perbraukus, ranka lieka švari, tai greičiausiai reiškia, jog buvo dažyta lateksiniais dažais. Tokiu atveju, jei dažai gerai sukibę ir neatsilupę, o paviršiaus kokybė tenkina, galima dažyti pasirinktais kokybiškais dažais“,– pataria „Tikkurila“ Mokymo centro atstovas Rokas Vičkus.

Dažais prekiaujančios įmonės „Naldas“ vadovas Robertas Jazbutis pažymi, jog geriausiai paviršiaus būklę įvertins ir sprendimus nustatys profesionaliai su dažais dirbantis specialistas. Vis dėlto, jeigu nesate dažę anksčiau, paviršiaus padengimo kokybė kelia abejonių, tačiau pasikonsultuoti su specialistu nėra galimybių, geriausia apsidrausti ir dažų sluoksnį pašalinti. „Dėl seno dažų sluoksnio nuvalymo sprendžia meistras, nes jis turi praktikos ir žino kaip ką geriausiai daryti su jam pažįstamomis medžiagomis. Bet jei reikia sprendimą priimti ne specialistui, tai geriausiai yra nuvalyti - nušveisti seną dažų sluoksnį iki pat pagrindo, po to gruntuoti giluminiu gruntu, glaistyti, vėl gruntuoti ir dažyti lubiniais dažais. Kita išeitis būtų rinktis specialų gruntą, kuriuo gruntuojant senus pavyzdžiui kalkinius dažus, gruntas persigeria kiaurai iki pat pagrindo ir sukibdamas su pagrindu, suriša kalkes į kietą vienalytį sluoksnį, tinkamą glaistymui ir tolimesniam apdirbimui“, – pataria pašnekovas.

Jei remontuojate senas lubas, iš pradžių būtinai patikrinkite ar nėra pelėsio likučių ar naujų jo užuomazgų. Jei jo radote, teks pašalinti ne tik pelėsį, tačiau ir pasirūpinti, kaip pakeisti pelėsiui palankias sąlygas. Jeigu ant lubų yra kitų sunkiai nuvalomų dėmių, gali tekti panaudoti dėmių blokatorių.

Nuvalius ir papildomai nugruntavus paviršių, reikėtų patikrinti, ar lubos lygios. Kai kada dėl statybinio broko ar remontuojant senas lubas gana stipriai jaučiasi nelygumai, matosi pažeidimai ir įbrėžimai. Labai dideli nelygumai išlyginami tinkuojant, mažesni – glaistu. Kiek sluoksnių glaisto tepti priklauso nuo konkretaus paviršiaus. Paprastai glaistant ant tinko, jo šveisti nereikia, šlifuojamas tik paskutinis glaisto sluoksnis prieš gruntavimą ar dažymą.

Patartina nenaudoti giluminio grunto kaip likutines dulkes surišančios medžiagos. Nors jis tai atlieka efektyviai, tačiau toks paviršius bus nelygus ir grublėtas. Dulkes galima šalinti drėgnuoju būdu (su šiek tiek drėgna kempine ją reguliariai išplaunant ir stipriai nugręžiant) arba, kaip pataria R. Jazbutis, specialiu audiniu, panašiu į fibropluoštą. „Valymas drėgnuoju būdu nėra geriausias pasirinkimas, nes visų dulkių taip nenuvalysite. Likusios dulkės vėl sušlampa ir sulipusios su vandeniu tampa tarsi glaistas, todėl ir tikrasis glaistas „susiriša“ prasčiau“, - pataria jis.

Gruntavimas prieš dažymą suvienodina paviršiaus įgeriamumą bei užtikrina gerą dažų prikibimą. Giluminiai gruntai gerai įsigeria į porėtą sienos pagrindą, sutvirtina birius paviršius bei suvienodina sienos įgeriamumą. Stiprinamieji gruntai sutvirtina viršutinį sienos sluoksnį.

Nesijaudinkite jei gruntui išdžiūvus pasimato defektai – jei nesate profesionalas, tai gana normalu. Vis dėlto, nereikia pasiduoti pagundai palikti viską taip, kaip yra. Apatinių sluoksnių įrengimas reikalauja aukštos kokybės, todėl juos būtina kruopščiai įrengti. Mėgstama sakyti, kad pats dažymo procesas užima tik ketvirtadalį viso darbo laiko – likęs laikas yra pagrindo ruošimas.

Luboms dažniausiai renkami mažo blizgumo, pilnai matiniai dažai. R. Vičkaus teigimu tai daroma dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, ne visiems patinka lubų blizgesys, be to, visiškai matinis paviršius šiek tiek užmaskuoja nelygumus. Kita priežastis – matiniais dažais dažyti paprasčiau nei blizgiais.

Fotolia nuotr.

Dažų pasirinkimas priklauso nuo patalpos. „Sausose patalpose, luboms dažniausiai naudojami visiškai matiniai dažai. Drėgnose patalpose naudojami blizgesni- matiniai arba pusiau matiniai dažai. Blizgesni dažai dažniausiai yra atsparesni ne tik valymui, bet ir drėgmei – suformuoja tvirtesnę plėvelę. Drėgnoms patalpoms skirtuose sienų, lubų dažuose gali būti leistina norma biocidų kurie neskatina pelėjimo“, - pasakoja R. Vičkus

Rinkdamiesi dažus, galite pamatyti tiek universalių dažų sienoms ir luboms, ar tik sienoms arba tik luboms skirtų dažų. Šie dažai iš tiesų skiriasi savo savybėmis. „Lubiniai dažai būna gaminami kuo didesnio matiškumo, kad kuo mažiau lubos turėtų blizgesio, nes blizgesys labai išryškina paviršiaus nelygumus, defektus. Matiniai dažai labiau maskuoja visus defektus, todėl lubos atrodo labai lygios. Lubų dažai yra gaminami neatsparūs valymui- praktiškai jų negalima valyti, nes liks matomi valymo plotai. Aišku vieni dažai yra atsparesni trinčiai, kiti ne tokie atsparūs. Sienų dažai yra gaminami nuo matinio iki blizgesnių paviršių ir jie jau turi savybes būti gerai valomais, nepaliekant valymo žymių“, - teigia R. Jazbutis.

Dar skaitykite: sienų paruošimas dažymui

Pasirinkus dažus bei išdžiūvus gruntui– metas dažyti. Lubų dažymas panašus į sienų. R. Vičkus pataria luboms dažyti pasirinkti ilgesnio plauko volelius bei atkreipia dėmesį, kad lyginant su sienų dažymu, reikėtų sparčiau dirbti nes paprastai temperatūra palubėje yra aukštesnė nei vidutinė kambario, kadangi šiluma kyla į viršų, o tai skatina greitesnį dažų džiuvimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis