Patarimai, kaip išsirinkti kokybiškus langus ir duris

Modernūs šiandienos naujakuriai išskirtinumo namų erdvėms siekia suteikti rinkdamiesi didelius, stilingus langus ir duris. Kartu jie supranta, jog kokybiški ir tinkamai sumontuoti langai bei durys – šilto ir jaukaus būsto bei efektyvios garso izoliacijos garantas. Vis dėlto, kaip nepasiklysti dideliame pasiūlos lauke ieškant langų ir durų naujiems namams? Į kokius kriterijus reikėtų atsižvelgti?

Atkreipkite dėmesį į langų ir durų U vertės koeficientą

Statant naujus ar renovuojant jau esamus pastatus vis didesnis dėmesys skiriamas jų energiniam efektyvumui. ES direktyvose keliami vis griežtesni reikalavimai dėl energijos suvartojimo. Nuo šių metų visi naujos statybos pastatai turi atitikti A, po dviejų metų jie turės atitikti A+, o 2020 metais ir A++ energinę klasę.

Didžiausią įtaką būsto energiniam efektyvumui turi langai ir durys, todėl pasirinkite tokius langus, kurie ne tik paverstų būstą stilingu, bet ir padėtų sutaupyti kuo daugiau šilumos energijos. Renkantis langus ir duris atkreipkite dėmesį į vadinamąjį šilumos perdavimo koeficientą U.

„Šiandienos pirkėjai savo namams pageidauja ne tik įprastų, bet ir būsto unikalumą pabrėžiančių nestandartinių formų ir dydžių langų bei durų. Tačiau norint išsirinkti energiškai efektyvius langus ir duris, galioja viena taisyklė – didžiausią dėmesį reikia skirti šilumos perdavimo koeficiento U vertei. Kuo ji mažesnė, tuo daugiau šilumos sulaiko langai ir durys“, – sako Šarūnas Magelinskas, vienos didžiausių Lietuvoje langų gamybos bendrovės „Megrame“ vadovas.

Pasak Š. Magelinsko, vadinamojo pasyviojo namo langų U vertė turėtų būti ne didesnė nei 0,8 W/m²K, o Lietuvos rinkoje jau gaminami langai bei durys, kurių U vertė yra dar mažesnė nei to reikalauja pasyvaus namo kriterijai – t.y. atitinka aukščiausius šilumos laidumo reikalavimus ir yra žymimi koeficiento U verte 0,77 W/m²K. Tai reiškia, kad tokie langai ir durys ne tik sulaiko šilumą namuose, bet ir padeda užtikrinti reikiamus patalpų vėdinimo standartus, garso izoliaciją, atlieka įsilaužimų prevencijos funkciją.

Tuo metu pasirinkus netinkamus langus ar duris gresia didesnės išlaidos šilumai. Dėl nesandarių langų bei durų būstas gali patirti iki 50 proc. sunaudojamos šilumos nuostolių. Atskirais atvejais šilumos nuostoliai gali siekti net 70 proc.

Patikrinkite produkcijos sertifikatus

Renkantis langus rekomenduojama atkreipti ypatingą dėmesį, ar langų gamintojo deklaruojama U vertė yra ištestuota notifikuotose laboratorijose ir remiasi realiais bandymų protokolais bei turi atitinkamus sertifikatus – tai yra vienas iš patikimiausių būdų langų pirkėjui įsitikinti, kad perka šilumą taupantį produktą.

Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį, ar plastikiniai langai ir durys yra ženklinti CE atitikties ženklu ir yra pagaminti iš kokybiško ekologiško plastiko be švino – t.y. ar jų sudėtyje esantis stabilizatorius nėra toksiškas ir nekenkia žmonių sveikatai bei aplinkai. Mediniams langams ir durims naudojama mediena irgi turėtų būti gaunama tik iš sertifikuotų atsakingai tvarkomų miškų.

Įsigilinkite į technines lango charakteristikas

Norintiems išsirinkti kokybiškus langus reikėtų atkreipti dėmesį į daugelį esminių detalių: lango profilį, stiklo paketą, varstymo mechanizmus. Pasak Š. Magelinsko, naujos kartos langai turi būti gaminami iš profilių, kurie yra ne siauresni nei 83 mm – ši taisyklė galioja ir plastikiniams, ir mediniams langams. Langams stiklinti turi būti naudojami tik trijų stiklų selektyviniai stiklo paketai, o tarp stiklų turi būti įdėti plastikiniai termorėmeliai, kurie padės išvengti langų rasojimo.

Į plastikinius ir medinius langus turi būti montuojami aukščiausios kokybės varstymo mechanizmai, pagaminti iš plieno, padengto specialiu cinko ir aliuminio mišiniu – jie ypač saugūs, patogūs varstyti, patvarūs ir nerūdijantys. Įsigijus prastus langus su nekokybiškais plastikiniais varstymo mechanizmais, labai greitai pasijus lango varstymo problemos, ypač jeigu renkatės didesnių matmenų langus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis