Patarimai besižvalgantiems į grindjuostes

Planuojant remontą dažnai atrodo, kad padirbėti privers būtent grindjuosčių tvirtinimas. Tačiau išsirinkti, kokios rūšies grindjuostės saugos tarpą tarp jūsų grindų ir sienos taip pat gali būti nemenkas darbas. Juk reikia įvertinti ne tik grožį, tačiau ir medžiagos savybes.

Grindjuostes patogu skirstyti pagal tai, iš kokios medžiagos jos pagamintos. Rinkoje galite rasti medžio masyvo, MDF, MDP, faneruotas, plastikines ir metalines grindjuostes. Tai kurias pasirinksite, priklauso ne tik nuo to, kiek galite išleisti šiam apdailos elementui, tačiau ir nuo to, kiek jums svarbi jų išvaizda bei kiek vertinate patogumą.

Visą medžio masyvo grindjuostę sudaro natūralus medis, gamintojai palieka galimybę jas pasidengti norimu atspalviu ar spalva. Didžiausias jų privalumas – solidumas, tai puikus papildymas prie prabangių natūralaus parketo ar medžio masyvo grindų. Kita vertus, natūralus medis net ir naudojamas viduje išlieka medžiu – tokios dailylentės yra jautriausios iš visų rūšių kalbant apie drėgmės poveikį. Dažniausiai medžio masyvo grindjuostės gaminamos iš ąžuolo ar uosio. Ąžuolinės yra brangesnės, o kainą lemia vaizdas – ąžuolo mediena pakankamai lygių tonų, uosio pasižymi didesniu margumu. Kadangi šias dvi medienos rūšis naudojate viduje, didelių techninių skirtumų šioje srityje nėra.

Faneruotas grindjuostes dažnai renkasi tie, kurie turi medienos ar laminato grindis, kadangi šios grindjuostės turi panašias į parketo spalvas, be to, jas lengva pjaustyti ir sujungti kampus. Tai pigesnis medžio masyvo grindjuosčių pakaitalas, atrodantis tikrai neblogai, kadangi jas dengiantis lukštas ir yra pagamintas iš natūralaus medžio.

Kita rūšis - MDF grindjuostės yra dengtos užklijuotu medžio piešiniu. Tai leidžia gausiai varijuoti spalvomis ir tiksliau taikyti jas prie grindų dangos. Šių grindjuosčių pagrindas yra presuotos medžio dulkės. Galite patirti šiek tiek vargo jas tvirtindami, kadangi sunkiau suleisti kampus, reikalingas didesnis kruopštumas. Būtina pastebėti ir tai, kad tokios grindjuostės yra jautresnės drėgmei.

PVC grindjuostės laikomos atparesnėmis mechaniniam poveikiui ir tvirtesnėmis apskritai, jos yra kiek sunkesnės ir masyvesnės, todėl gerai tinka visuomeniniuose pastatuose. Šios grindjuostės yra atsparios drėgmei,gerai priglunda prie sienos. Kaip ir daugelyje PVC gaminių, technologija siūlo įvairų spalvų ir dengimų pasirinkimą – tam tikras, gamykliškai paruoštas dažymui grindjuostes, galite nusidažyti ir patys. Tiesa, spalvų gama nėra tokia didelė, kokios galbūt norėtumėte.

Metalinės grindjuostės yra patvarios ir gražios atskirai, tačiau šiek tiek komplikuotos, kai kalbame apie suderinimą su medinėmis grindimis. Jos geriau dera su kilimine danga, tam tikrų rūšių linoleumu, kita vertus, tikrai gerai vizualinę dermę jaučiantis dizaineris, pritaikys jas ir prie medinių grindų. Dėl šių priežasčių jos yra bene rečiausias pasirinkimas, tiesa, dėl savo patvarumo labai tinka naudoti visuomeniniuose pastatuose, tiesa, čia konkuruoja su PVC grindjuostėmis. Gaminamos iš aliuminio arba nerūdijančio plieno.

Grindjuosčių išmatavimai. Bene svarbiausias iš grindjuosčių parametrų yra jų plotis. Grindjuostės, kaip puikiai žinome, yra skirtos uždengti tarpelį tarp grindų ir sienos, tad ir jų storis turi būti pasirenkamas toks, kad tai atliktų – jei norite būti visiškai tikri, rinkitės netgi su gera atsarga. Taip įvertinkite ir tai, kad galbūt norėsite už jų paslėpti laidus ir kabelius. Kai kurie gamintojai tam skiria didelį dėmesį ir gamina grindjuosčių profilius taip, kad tai daryti būtų kuo patogiau. Grindjuosčių aukštis jų įrengime didelio skirtumo nesudaro tai daugiau interjero klausimas – parinkite jas pagal bendrą vaizdą.

Prie sienos grindjuostės yra tvirtinamos įvairiai priklausomai nuo gamintojo ir produkto, patalpos sąlygų, estetikos pojūčio. Pastaruoju atveju, idealu jei galima grindjuostes klijuoti montažiniais klijais – taip nereikia vėliau slėpti tvirtinimo elementų, nes jų nėra. Galima tvirtinti ir prisukamais tvirtinimo elementais, dvipuse lipnia juosta ar kitais gamintojo rekomenduojamais būdais. Netinkamai pritvirtintos grindjuostės gali ilgainiui atšokti nuo sienos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis