Paprastas būdas, kaip atsikratyti pelėsio

Tampa nemalonu, kai pro nesandarias sienas ima skverbtis šaltis, drėgmė, vėjas. Tai idealios sąlygos jūsų namuose veistis pelėsiui. Tuomet jau tik valymo priemonių nepakaks, išeitis – sukurti tokias sąlygas, kad drėgmei kauptis ant paviršių galimybių nebebūtų.

Pelėsių plitimas

Deja, bet pelėsinių grybų sporos yra visur. Jos yra mažai pretenzingos aplinkai ir gerai dauginasi drėgmėje. Pelėsiniai grybai gali prisitaikyti tiek viduje, tiek ir išorėje. Drėgnose patalpose, lyginant su normalia aplinka, sporų koncentracija padidėja tūkstantį kartų. Per didelis pelėsinių sporų kiekis kenkia akims, dirgina kvėpavimo takus ir sukelia pneumoniją. Didelis pelėsių paplitimas kambariams suteikia specifinį kvapą. Tam, kad būtų išvengta sveikatos problemų ir pastato pakenkimų, būtina tinkama vandens izoliacija drėgnose patalpose.

Jei toksinių ar pavojingų mikroorganizmų koncentracija didelė, pati artimiausia gyvenama aplinka gali tapti viena iš sunkių ligų, tokių kaip alergija, bronchinė astma, kvėpavimo takų uždegimas, priežasčių. Kai kurie toksinai gali turėti kancerogeninių savybių ir paveikti žmogaus organizmą kaip vėžys. Pelėsio sukeltomis ligomis gali susirgti visa šeima.

Dažniausia pelėsių atsiradimo priežastis – nepakankamai vėdinamos patalpos. Pelėsis susidaro ant sienų, prie kurių prispausti baldai, kur sunkiai praeina oras: ant sienų, lubų, aplink langus. Jeigu patalpas vėdinate kasdien ir manote, kad dėl vėdinimo problemų nėra, gali būti, kad drėgmė patenka ant sienos iš lauko pusės dėl neteisingo parapeto skardinimo, netvarkingų lietvamzdžių, dėl nesandarių siūlių ar sienos konstrukcijų defektų, nepakankamos išorinių sienų varžos.

Shutterstock nuotr.

Renovacija gelbsti ne visada

Žinoma, neretai kovoje su pelėsiu gelbsti renovacija, kai visos namo sienos yra apšiltinamos iš išorės. Tuomet namuose iškart pasidaro šilčiau, o tinkamai vėdinantis ir pelėsio įmanoma išvengti. Tačiau ko imtis, jei namo renovacija artimiausiu metu nėra planuojama?

Namų fasadai dažniausiai šiltinami mineraline vata ir polistireniniu putplasčiu. Tačiau tam yra ir kita alternatyva. Naujausias šiltinimo sprendimas šiltinant patalpas iš vidaus – KINGSPAN poliuretano plokštės dengtos gipsu „Therma TW 56 Anselmi“, anksčiau žinomos kaip „SPU Anselmi“, kurios yra skirtos ir naujoms statyboms, ir renovacijai. Dėl šių medžiagų šiluminių savybių norimam efektui pasiekti reikės dvigubai mažesnio storio, nei klasikinės šiltinamosios medžiagos – pavyzdžiui, mineralinės vatos. „Therma TW 56 Anselmi“ 40 mm storio tokios plokštes šiluminė varža R-1,15 o 70 mm R=2.27 m2K/W.

Kitas šių plokščių privalumas – laiko sąnaudos. Netgi jeigu reikės iš naujo formuoti langų ir durų angokraščius, visi kambario šiltinimo darbai neturėtų užtrukti ilgiau nei dvi dienas. Be to, viską galima pasidaryti savarankiškai.

Montuojant šias plokštes, jums nereikės niekur išsikraustyti. Šių plokčių išmatavimai yra 2600x600 mm, dėl to jas lengva užnešti net į viršutinį daugiabučio namo aukštą. Mažai sveriančias plokštes galima lengvai pjaustyti, frezuoti ir gręžti tiksliai pagal reikiamus matmenis. Šios plokštės tinkamos ir mūrinėms, ir medinėms konstrukcijoms. Kadangi tokioje konstrukcijoje nėra oro, dėl to pelėsio sporoms nesudaroma galimybė vystytis ir plisti. Be to, svarbus aspektas – šios KINGSPAN „Therma TW 56 Anselmi“ plokštės atsparios ugniai. Montuojant labai svarbu poliuretano klijais, kuriais ir priklijuojamos plokštės prie sienos, tinkamai užsandarinti visus sujungimus tarp plokščių, ir tarp sienų ir plokščių.

Džiugu, kad pokyčius galėsite pajusti iškart. Kambarių oras taps šiltesnis – vidutinė oro temperatūra pakyla maždaug 5 laipsniais. Dėl to šiltesnė tampa ir visa siena.

Daugiau informacijos:

http://www.spuizoliacija.lt/gaminiai/produkt/spu-anselmi/

Užsakymo nr.: PT_69347366

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis