Palėpės pavertimas gyvenamomis patalpomis: keletas sprendimų

Palėpėje įrengtos gyvenamosios patalpos gali tapti ne tik reikalingu kambariu (papildomu miegamuoju, poilsio erdve, darbo kambariu ir pan.), bet ir žavia, išskirtinėmis architektūrinėmis detalėmis pasižyminčia erdve. Pateikiame kelis sprendimus tiems, kurie svajoja įsirengti palėpę.

Stogo apšiltinimas

Neįrengta palėpė savaime nėra tinkama gyventi, dėl keleto priežasčių, viena svarbiausių iš jų – šaltuoju sezonu joje yra šalta. Tad pirmas žingsnis verčiant palėpę gyvenamąja patalpa – stogo apšiltinimas. Jo apšiltinimui dažniausiai naudojamos šiltinimo putos arba šilumos izoliacijos plokštės – polistirolas, stiklo, akmens vata. Izoliuojant palėpę pats svarbiausias kriterijus yra sandarumas, todėl svarbu medžiagas rinktis labai atsakingai. Neužmirškite, kad per stogą iš namų išeina nuo ketvirtadalio visos šilumos, tad renkantis apšiltinimui skirtą produktą, reikia atsižvelgti į konkrečius šilumos varžos skaičius deklaruojamus jo apraše. Įvairios medžiagos skiriasi tiek savybėmis, tiek kaina, pavyzdžiui: mineralinė stiklo vata bei akmens vata yra gan pigios medžiagos, tačiau jas reikia saugoti nuo drėgmės, o ekovata ir termovata yra sandaresnės medžiagos, bet brangesnės ir joms reikalinga speciali įranga.

Shutterstock

Garso izoliacija

Kitas aspektas įrenginėjant palėpę – garso izoliacija. Jeigu palėpėje norite įrengti poilsiui skirtą vietą, pavyzdžiui – papildomą miegamąjį, derėtų žinoti, kad kai kurios stogo dangos yra “garsesnės” už kitas, tai reiškia, kad lyjant lietui ant kai kurių dangų krisdami lašai sukuria nemažą triukšmą. Pavyzdžiui, lietaus lašai krisdami ant skardinės, metalinės dangos kelia didesnį triukšmą, nei krisdami ant čerpių, bituminių čerpių, ar "žaliojo" stogo. Taip pat reikia įvertinti ir tai, kad atsiradus kambariui viršutiniame aukšte, garsas iš jo lengvai pasieks patalpas žemesniame aukšte, todėl verta pagalvoti ir apie grindyse įrengiamą garso izoliaciją. Rinkdamiesi langus palėpei, ieškokite langų galinčių sugerti triukšmą, kadangi ant stiklo pateks daugiau lietaus nei standartiniame lange.

Apdaila ir architektūrines detalės

Kuriant šios erdvės apdailą, svarbu išnaudoti jos architektūrines detales. Nuožulnūs šlaitai, medinės sijos – šių elementų patariama neslėpti, o kaip tik išryškinti. Tokios detalės gali tapti itin charakteringais interjero akcentais.

Palėpių sienų apdailai dažniausiai pasitelkiamos gipskartonio, OSB plokštės, dailylentės. Norint erdvei suteiki papildomos šviesos, rekomenduojama rinktis šviesią sienų apdailą.

Shutterstock

Šviesa

Gyvenamosiose patalpose ypatingai svarbią vietą užima tinkamas apšvietimas, jis palengvina kasdieninius darbus bei sukuria pasirinktą erdvės atmosferą. Kuo daugiau patalpoje yra šviesos – tuo ji yra jaukesnė ir erdvesnė. Palėpėje, kaip ir bet kurioje kitoje gyvenamojoje patalpoje, svarbu yra tiek natūralus apšvietimas, tiek dirbtinis. Specialistai rekomenduoja įleisti į palėpę daugiau natūralios šviesos, įrengiant stoglangius, kurie praleidžia bent dukart daugiau šviesos nei tokio pat ploto vertikalioje sienoje įstatyti įprastiniai langai. Taip pat tokie langai erdvei suteikia papildomo charakterio. Kalbant apie dirbtinį apšvietimą, reikia atsižvelgti į tai, kad palėpė nėra tradicinis kambarys – šviesos kritimo kampas čia gan specifinis, todėl neužtenka įrengti vieno šviestuvo, reikia įrengti bent keletą apšvietimo taškų, kad visos zonos gautų pakankamai šviesos.

Patogus užlipimas ir nulipimas

Įrengus palėpę į ją bus lipama kur kas dažniau, todėl svarbu pasirūpinti saugiu užlipimu ir nulipimu. Palėpėms tinka visi standartiniai laiptų tipai, tačiau jei jiems namuose nėra vietos, galima pasitelkti ištraukiamus palėpių laiptus - kopėčias. Laiptams rekomenduojamas statumas <45 laipsnius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis