Pagrindiniai parketo klojimo aspektai

Parketas - ekologiška, švari grindų danga, nekenkia sveikatai. Jį galima lengvai perdirbti, neteršiant gamtos. Plati parketų gama leidžia pritaikyti juos įvairios paskirties patalpoms, išlaikant vieningą stilių. Parketas, žiūrint iš istorinės architektūros pusės, visuomet išlieka madingas. Natūralios gamtos spalvos suteikia patalpai šilumos, jaukumo ir šviesos. Ir dar, šiais dažnų alerginių susirgimų laikais, lengva palaikyti švarą.

Šiaurinės pusės arba nepakankamo natūralaus apšvietimo kambariuose turėtų dominuoti šviesios spalvos: grindys, sienos, langų rėmai turėtų būti šviesūs. Šviesiose patalpose - galime daugiau fantazuoti ir su tamsiais atspalviais. Tamsiose patalpose patariame rinktis uosio, klevo arba "baltąjį "(atrinktas baltas uosis) parketą. Šviesiose - galima drąsiai rinktis ąžuolo, tamsaus uosio, įvežtinio raudonmedžio ir kitokių medienos rūšių parketą. Reiktų tik prisiminti, kad ant tamsių grindų greičiau matysis visi nešvarumai, dulkės.

Parketu išklotas grindis, patartina puošti tik mažais, dailaus rašto kilimėliais. Neužgožiant erdvės, o suteikiant patalpai jaukumo, šilumos ir šviesos. Kilimai turi įtakos pačiam parketui, dėl vadinamų "šviesos plotų".

Svarbu žinoti:

Visi betonavimo, plytelių klijavimo, sienų glaistymo ir kiti taip vadinami "šlapi" darbai ir bet kokie darbai arti parketo klijavimo zonos turi būti baigti. Po šlapiųjų darbų turi būti praėjęs laiko tarpas, užtikrinantis patalpos drėgmę (kuri yra pamatuojama tam skirtu prietaisu). Patalpų santykinė drėgmė turi būti ne didesnė kaip 60%, vidaus temperatūra +15ºC.

Parketo klojimas

Prieš klojant parketą, sienų paruošiamieji dažymui ar tapetavimui darbai turi būti baigti. Galutinė sienų apdaila atliekama po užbaigtų grindų dangos darbų. Dažant sienas, grindis yra būtina pridengti kartonu ar storesne plėvele.

Nusipirkus parketą, būtina išpakuoti ir palaikyti toje patalpoje, kurioje bus klojamas apie 2-3 paras, kad medis prisitaikytų prie patalpų drėgmės ir temperatūros. Tokiu būdu bus sumažinta susitraukimo džiūvant arba pūtimosi išbrinkstant tikimybė.

Jei ten kur klosite grindis pagrindas nelygus, vieną iš išeičių - išlyginimui naudoti OSB plokštę arba fanerą, tvirtinant ją prie grindų medvaržčiais. Jos padidins grindų šilumos ir garso izoliaciją. Tačiau nereikia pamiršti, kad paaukštės plokštuma. Parketo lentelės ir kalamos, ir klijuojamos.
Parketas, lentų grindys, laminuota danga turi vieną bendrą ypatybę: klojant būtina palikti 10-15 mm plyšį tarp grindų ir sienų, kuris paslepiamas po grindjuoste. Tarpas reikalingas, nes naujos grindys dažnai plečiasi t.y. "vaikšto".

Medinių grindų šlifavimas

Mūsų patirtis sako, kad nėra taip sunku pakloti parketą, kaip jį nušlifuoti, o po to padengti laku. Parketą galima iš naujo šlifuoti ir lakuoti keletą kartų, nes medienos sluoksnis leidžia tai daryti, bet šį darbą geriau patikėti meistrui.

Paprastas medines lentines grindis nesunkiai nušlifuosite patys. Tik nereikia persistengti - nugremžti per daug medienos. Šiam darbui atlikti prireiks specialių grindų šlifavimo mašinų. Jeigu nutarsite darbus atlikti patys - įrankius galima išsinuomoti. Kartu bus pateikta informacija apie darbų eiliškumą ir kaip naudotis prietaisais.

Glaistas naudojamas pagal medienos atspalvį, tai suteiks galimybę beveik nepastebimai paslėpti nelygumus. Jis kuo giliau įspaudžiamas į nelygumus, o išdžiūvus nušveičiamas šlifavimo audiniu.
Šlifuojama keičiant audinius - nuo rupaus iki smulkiausio. Tai priklauso nuo medienos. Be to, paviršius tampa labai glotnus, nelieka dryžių ir pagerėja lako sluoksnių sukibimas. Lakas tepamas kryžmai arba "šlapias ant šlapio".

Pagrindiniai būdai, kaip apsaugoti medinių grindų paviršių:

lakavimas - tinka visoms grindims,
aliejavimas - kietesnės ir kietos medienos grindims,
vaškavimas - bet kuriam mediniam paviršiui netgi laiptams.
Šarmavimas - minkštos medienos grindims.
Grindų ilgaamžiškumas priklausys nuo pasirinkto padengimo būdo ir priežiūros.

Lakavimas

Lakas yra dažas be pigmento, kuris paryškina medžio faktūrą. Jis savaime yra ir izoliacinė medžiaga, ir gruntas, nors, tepant pirmąjį sluoksnį, patartina atskiesti laką maždaug 10 % vaitspirito arba (akrilinius lakus) tokiu pačiu kiekiu vandens. Kai pirmasis išdžiūva, lengvai patrinkite jį smulkiausiu šlifavimo audiniu, išsiurbkite dulkes, ir iššluostykite vaitspiritu, Tada tepkite antrąjį - pagrindinį sluoksnį. Jam išdžiūvus, vėl reikia poliruoti - tai užtikrins gerą, patikimą trečiojo sluoksnio padengimą ir ateityje tvirtą paviršių. Lakas tepamas tik kokybišku, skelto plauko teptuku. Gali būti ir volelis iš moheros arba ekonomiškas ir efektyvus padelis.

Visais įmanomais būdais venkite sukelti dulkes, nes dalelės nusės ant paviršiaus ir bus nelygu. Tai ypač svarbu lakuojant paskutinį sluoksnį.

Grindų apsauga ir priežiūra

Svarbiausia - medinių grindų priežiūra nėra sudėtinga. Pagrindinės priemonės - drėgnas skuduras ir savalaikis valymas. Be to, yra daug priemonių, kurios apsaugo lako sluoksnį nuo trinties, neleidžia prilipti įvairios kilmės purvui, saugo nuo įbrėžimų, padengia apsaugine plėvele, saugančia laką ir pasodrina grindų spalvą, atstato vienalytį blizgesį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis