Pagal ką rinktis grindų dangą kiekvienai namų zonai

Tai, kas gražu, ne visuomet būna praktiška. Net jei išsirinkote puikų kilimą svetainei, vonioje tokio paties ar kitokio nepatiesite, ar ne? Juk kilimai gerai sugeria drėgmę, kurios vonioje gausu. Ir tai tik vienas iš niuansų. Tad į kokias dangų savybes verta atkreipti dėmesį renkantis?

* Grindys koridoriuje

Atsparumas įbrėžimams: batų atnešamas smėlis ar žvyras gali labai pakenkti grindims, tad rinkitės dangą sustiprintu atsparumu įbrėžimams.

Valymas: rudenį ir žiemą koridoriuje, be abejo, pasilieka daugiausiai purvo. Savaime išsivalančių grindų, deja, dar nėra sukurta, tad rinkitės dangą, kuri lengvai valosi.

Tipiški pasirinkimai: iš esmės plytelės, nors Lietuvoje koridoriui labai dažnai pasirenkamos kokio nors tipo medinės grindys, o prie durų iš abiejų pusių patiesiama po kilimėlį kojoms nusivalyti.


* Grindys virtuvėje

Patvarumas: virtuvėje vyksta daug darbų, vaikščiojimo, veiksmo. Puodai, keptuvės gali kristi, pažeisti grindis. Rinkitės patvarią bei atsparią smūgiams grindų dangą.

Atsparumas dėmėms: jei norite, kad svečiai atmintyje išlaikytų jūsų pomidorų padažo skonį, o ne tamsų vaizdinį, įsigėrusį grindyse – rinkitės dėmėms atsparią ir lengvai valomą dangą.

Tipiški pasirinkimai: plytelės arba tikras linoleumas (marmoleumas).


* Grindys vonios kambaryje

Atsparumas vandeniui: ši savybė yra pati svarbiausia. Įdėmiai išnagrinėkite informaciją apie konkrečios dangos savybes – ji turi būti atspari vandeniui. Pasidomėkite sandaraus montavimo galimybėmis, kad vanduo nepratekėtų po danga.

Lengvas valymas: danga turi būti lengvai valoma, nes valyti teks dažnai – taupykite savo laiką.

Patogumas: Niekas nemėgsta iš karštos vonios išlipti ant šaltų grindų – pasidomėkite dangos šilumos sulaikymo savybėmis.

Tipiški pasirinkimai: be abejo, klasikinis sprendimas - keraminės arba akmens masės plytelės. Tiesa, kai kurie gamintojai siūlo sprendimų, leidžiančių šioje patalpoje įrengti medienos pagrindo grindis ar netgi kilimą.


* Grindys rūsyje

Pigumas: pagrindinis mažai nenaudojamo rūsio grindų bruožas - kad jos tiesiog būtų. Tad ir dangai didelių reikalavimų nekeliame, svarbu, kad ji būtų lygi, tvarkinga ir greitai neapsineštų purvu.

Atsparumas: kadangi rūsys tinka sandėliuoti įvairius daiktus - maišus, kopėčias, gal net ir dvirates transporto priemones žiemą, pravartu jei danga bus atspari braižymui.

Tipiški pasirinkimai: pigiausios plytelės, jei į rūsį nuolatos nevaikštote.

Jei ketinate rūsį paversti gyvenamąją patalpa, jums gali praversti šie patarimai: Idėjos rūsio grindims - kokia danga geriausia?


* Grindys svetainėje

Dizainas: tai kambarys, kur renkasi visa šeima, kur praleidžiate daug laiko. Rinkitės tokį dizainą, kuris ilgai džiugins akį ir nepabos.

Ilgaamžiškumas: grindys šiame kambaryje bus “šlifuojamos” didelių ir mažų pėdučių nuolat, tad atkreipkite dėmesį ir į dangos ilgaamžiškumą.

Tipiški pasirinkimai: tiesa pasakius, tinka viskas, kas gražu - parketas, kilimas, kitų rūšių medinės grindys, kokybiškas linoleumas ir kita. Anksčiau būdavo nelabai priimtina tokioje vietoje kloti plyteles, tačiau ši tendencija sunyko, be to, jei turite šildomas grindis, kojomis nejausite šalčio.


* Grindys miegamajame kambaryje

Tyla: miegamasis kambarys – lyg kokonas, į kurį norite įsivynioti ir ramiai užmigti. Rinkitės garsą sugeriančią dangą.

Patogumas: kad kambarys būtų jaukus ir šiltas, prieš renkantis patikrinkite dangos šilumos sulaikymo savybes.

Ramybė: ramus, neutralių spalvų, šiltų atspalvių dizainas nuteiks ramiam ir kokybiškam poilsiui.

Tipiški pasirinkimai: dažnai tokiuose kambariuose pasirenkamos fiziškai šiltesnės medžiagos - arba kilimas, arba natūralios medinės grindys - vien tam, kad atsikėlus malonu kojas padėti ant šilto paviršiaus. Žinoma, nėra kliūčių kloti ir kitas medžiagas, pavyzdžiui plyteles - net jei neturite grindinio šildymo, galite pasikloti nedidelį kilimėlį tiesiai po kojomis.


* Grindys vaikų kambaryje

Atsparumas įbrėžimams: kambaryje bus žaidžiama, ropojama, braižoma, dažoma, daužoma ir panašiai. Grindys čia turi būti ypatingai atsparios ir patvarios.

Valymas: maži vaikai ant grindų praleidžia labai daug laiko. Danga turi būti lengvai valoma ir nekaupti dulkių. Švarios grindys – tai puikiausia žaidimų aikštelė.

Patogumas: vėlgi – kadangi vaikai mėgsta žaisti ant grindų, pagalvokite apie šilumą ir garsą sulaikančias dangos savybes.

Tipiški pasirinkimai: bene geriausias variantas būtų tikras linoleumas - jis pasižymi visomis šiomis savybėmis. Nereikėtų tikro linoleumo painioti su tarybinėmis PVC dangomis, kurios taip pat buvo vadinamos linoleumu. Tikras linoleumas yra ekologiška medžiaga, be to, ji yra vientisa, tad nutrynus viršutinį jo sluoksnį nepasirodys kitos spalvos pagrindas.


* Grindys garaže

Atsparumas: garažas daugeliu praktinių atvejų yra rūsys su plačiomis durimis (esantis truputį aukščiau). Nors numatytas automobiliui, nemažai žmonių jame laiko įvairius mažiau naudojamus daiktus. Kita vertus, jame paprastai būnama dažniau nei rūsyje, tad svarbu, kad danga būtų atspari.

Vientisa danga. Jei laikote automobilį, dažniausiai patogu naudoti vientisą arba dangą iš kuo didesnių elementų.

Tipiški pasirinkimai: paprastos betoninės grindys, epoksidinė danga, plytelės.

Daugiau apie epoksidinę dangą galite sužinoti čia: Būdas padengti jūsų garažo grindis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis