Netikėti būdai, kaip panaudoti sausą ledą

Pavasarį, kuomet norisi vis daugiau laiko praleisti kieme ar sode, akies nedžiugina po žiemos papilkėjusi bei išblukusi tvora, namo fasadas, terasa ar sodo baldai. Prieš atnaujinant paviršius impregnantais bei nauju dažų sluoksniu, specialistai rekomenduoja juos tinkamai paruošti. Šiam darbui paprastai sugaištama daugiausiai laiko, todėl statybų sektoriuje vis dažniau linksniuojama valymo priemonė – sausasis ledas.

Valymo metu nelieka drėgmės

Sausasis ledas laikomas itin veiksminga valymo priemone dėl vienos ypatingos savybės – ledas, susilietęs su paviršiumi, išgaruoja, o valymo vietoje nelieka drėgmės – tik atšokęs purvas, dažai ar kiti nešvarumai. Dėl šios priežasties valyti galima ne tik medį, metalą, plastiką, bet ir elektros instaliacijas, laidus ar kitas sunkiai prieinamas vietas.

„Sausasis ledas išgaunamas -80 °C temperatūroje, todėl srautinio valymo metu paviršių veikia didelė greičio ir šalčio jėga. Dalelių virsmo į garus metu vyksta tarsi terminis „sprogimas“, kurio metu atplėšiami visi nešvarumai“, –veikimo principą paaiškina įmonės „Gaschema“ specialistas Šarūnas Stankevičius.

Statybų sektoriuje ilgus metus dirbantis architektas Romas Gailius teigia, kad valymas sausuoju ledu naudingas dėl keletos priežasčių. „Ant valomo paviršiaus nelieka jokių dulkių, smėlio, medžio dalelių ar kitų nešvarumų, todėl sausąjį ledą dažnai renkamės paviršių valymo darbams patalpų viduje, kuomet reikia nuvalyti sijas, medinius baldus, langus, duris, netgi panaikinti pelėsio pažeistas vietas. Sausuoju ledu lengvai įveikiami klijai, nuo sienų atplėšiamos plytelės ir kiti nešvarumai“, – panaudojimo būdus vardija architektas.

Būdas, kaip atnaujinti medinius paviršius

Atnaujinant paviršius įprastomis abrazyvinėmis priemonėmis ne tik sugaištama daug laiko, bet ir neretai subraižomos lentelės, lieka nenuvalytų dažų. Tuo tarpu kriogeninio valymo metu (veikiant dideliam šalčiui) paviršius atnaujinamas visiškai jo nepažeidžiant. Šia technologija lengvai pasiekiami net patys mažiausi plyšeliai, todėl švariai nuvalomi mediniai ornamentai, langų rėmai, išraizgymai, kurių nepavyksta pasiekti įprastu šlifavimo būdu.

„Namo perdažymas – vienas juokas lyginant su darbu, kurį reikia atlikti pasiruošimo metu. Nugramdyti vieno aukšto namo lenteles prireikdavo kelių dienų, o likusius nešvarumus ir dulkes bandydavome nuvalyti aukšto slėgio vandens srove, todėl net keletą dienų reikėdavo laukti, kol lentelės išdžius. Su sausuoju ledu tai padarėme kelis kartus greičiau ir kokybiškiau: nuėmus dažus, liko natūralus medžio paviršius, kurį galima tą pačią minutę dengti apsaugine danga ar dažais“, - pasakoja technologiją išbandęs namo šeimininkas Vaidas Pocius.

Priemonė kovoje su pelėsiu

Pastebėta, kad sausasis ledas padeda efektyviai išnaikinti nepageidaujamą sienų „gyventoją“ – pelėsį. „Su šia problema kovojantys būstų šeimininkai neretai išbando ne tik natūralias buitines priemones, bet ir stiprius cheminius valiklius, kurie laikinai išvalo užterštą paviršių, tačiau pelėsio židinio neišnaikina. Sausasis ledas ne tik išvalo pelėsį, bet ir užkerta kelią jo plitimui. Tiesa, jei pelėsio priežastis slypi betono gelmėse, sausasis ledas ne visada gali jį pasiekti, tačiau tokiu atveju veiksmingų priemonių apskirtai nėra“, – patarimais dalijasi Š. Stankevičius.

Lyginant su dažnai praktikoje naudojamu smėliavimo būdu (valymas šlapiu ar sausu smėliu), sausasis ledas yra švelni priemonė, kuria nuvalomi stipriai užteršti paviršiai, tačiau nepašalinamos rūdys. Pasirinkus tinkamą kriogeninės srovės slėgį, sausuoju ledu galima nuvalyti net ir tokius jautrius paviršius, kaip mikroschemos. Ši valymo sausuoju ledu technologija naudojama daugelyje pramonės sričių: baldų ir medienos, plastiko ir gumos, elektromechanikos, spaudos, remonto ir restauravimo, medicinos, maisto pramonės srityse, o sausasis ledas tinka netgi pramogų sferoje specialiems efektams išgauti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis